Πόλεμος «καρέκλας» σε Προεδρικό – ΔΗΣΥ

Του Δημήτρη Παλμύρη

Μίνι ο ανασχηματισμός, μεγάλες οι ανακατατάξεις

Ο πόλεμος της καρέκλας σιγοβράζει εδώ και καιρό στον Δημοκρατικό Συναγερμό και στο Προεδρικό. Όλοι περιμένουν τον ανασχηματισμό που προδιεγράφη με τις «βραδείας ανάφλεξης» παραιτήσεις των Ιωνά Νικολάου και Χάρη Γεωργιάδη. Τις ορέξεις όμως άνοιξε ακόμη πιο πολύ ο διορισμός της κ. Στέλλας Κυριακίδου στην ΕΕ, κάτι που απελευθερώνει σίγουρα βουλευτικά έδρανα.

Πέρα όμως από ορέξεις και προσωπικές φιλοδοξίες, οι ανακατατάξεις στις δομές εξουσίας του ΔΗΣΥ ενδέχεται να έχουν πολιτικές προεκτάσεις, καθώς δύνανται να παίξουν ρόλο στην αποδυνάμωση ή ενδυνάμωση συγκεκριμένων ομάδων και φιλοσοφιών εντός του κόμματος. Καθώς οι 18 μήνες από την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων συμπληρώνονται τον Οκτώβριο και έτσι όλοι οι Υπουργοί δικαιούνται υπουργική σύνταξη, ο Πρόεδρος δεν χρειάζεται να περιμένει κάτι άλλο για να προχωρήσει πλέον στις κινήσεις του.

Αποφασίζει ο Αναστασιάδης – Πιέζει ο Αβέρωφ

Την πρωτοβουλία στις εξελίξεις έχει σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ακόμη και αν επηρεάζουν τον ΔΗΣΥ. Ίσως να είναι για αυτό το λόγο που ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετακινήθηκε από τα «εθνικά τσουνάμια» στην πλήρη στήριξη του κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό, που πήρε μάλιστα και εθνικιστική χροιά στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα, τον κ. Νεοφύτου φαίνεται να προβληματίζει και το ζήτημα της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ). Η συνέχιση της συνεργασίας του Προεδρικού με τους «αποστάτες» του ΔΗΚΟ, δεν θα βοηθήσει τον κ. Αβέρωφ να χτίσει μελλοντικές γέφυρες συνεργασίας με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Αν και δεν φαίνεται όλοι τους να έχουν άμεσες σχέσεις με τη ΔΗΠΑ, αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση στεγάζονται οι Γιώργος Λακκοτρύπης (Υπουργός Ενέργειας), Φώτης Φωτίου (Επίτροπος Προεδρίας) και Βασίλης Πάλμας (Υφυπουργός παρά τω Προέδρω), οι οποίοι προέρχονταν από το χώρο του ΔΗΚΟ. Μάλιστα λέγεται πως ο Πρόεδρος είναι πιο ικανοποιημένος από άτομα που δεν προέρχονται από το στενό κομματικό περιβάλλον του ΔΗΣΥ.

Υπουργείο με πολλούς μνηστήρες

Σημαντικό ενδιαφέρον προκύπτει με το Υπουργείο Παιδείας. Παρασκηνιακά ακούγεται πως ο νυν Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, έχει δυσαρεστήσει πολλούς που ανήκουν στη Δεξιά στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και εκτός. Οι χειρισμοί του φαίνεται να μην είναι ούτε αριστοτεχνικοί ούτε λεπτοί αλλά αντίθετα επικοινωνιακά λάθη και θέσεις του, τον τοποθετούν ως υπαίτιο συγκρούσεων.

Έτσι ο Πρόεδρος δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές. Ωστόσο στην υπόθεση αυτή λόγο έχει και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος είχε στηρίξει θερμά το διορισμό Χαμπιαούρη. Με δεδομένη τη φθορά που δημιουργεί στην κυβέρνηση, ο Πρόεδρος πιθανόν να κινηθεί στο θέμα. Ωστόσο, η ανεύρεση αντικαταστάτη θα είναι δύσκολη. Στο παρελθόν είχαν ακουστεί ονόματα όπως αυτά του Πρόδρομου Προδρόμου, ένα μάλλον απόμακρο σενάριο, αλλά και της Μαίρης Ιωαννίδου Κουτσελίνη (αδελφή του πρώην Υπουργού Ουράνιου Ιωαννίδη και της νυν Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου), η οποία ωστόσο είναι διορισμένη στο ΔΙΠΑΕ, ανάμεσα σε άλλα καθήκοντα. Είχε ακουστεί επίσης το όνομα του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη. Ωστόσο, ο κ. Τορναρίτης δύσκολα μπορεί να πάρει την έγκριση του Αρχιεπισκόπου. Αντίθετα, τέτοια έγκριση, μαζί με τις προτιμήσεις του Συνδέσμου Αγωνιστών φαίνεται να έχει ο Δημήτρης Ταλιαδώρος, πρώην πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ. Με δεδομένο το βιογραφικό και δημόσιες τοποθετήσεις του, ένας τέτοιος διορισμός θα δημιουργεί νέες συγκρούσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, ενώ ο συντηρητισμός και η πολιτική φιλοσοφία της παρούσας κυβέρνησης θα συνεχίζουν να αναπαράγονται.

Δεν παραιτείται… αποχωρεί!

Ούτε στα υπόλοιπα Υπουργεία τα πράγματα θα είναι εύκολα. Σίγουρα την πόρτα της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα θα δει ο Χάρης Γεωργιάδης. Ο Υπουργός Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) είχε δεχθεί τεράστιες πιέσεις για την παραίτησή του εξαιτίας ευθυνών που του χρέωνε το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, ενώ οι πολιτικοί χειρισμοί του θέματος θεωρήθηκαν σκανδαλώδεις από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

Πριν από αρκετούς μήνες ο κ. Γεωργιάδης υπέβαλε τελικά την παραίτησή του, η οποία ωστόσο αποφάσισαν να ισχύσει… αργότερα. Τώρα ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του αναφέρει πως δεν αποχωρεί λόγω του Συνεργατισμού, αλλά «για άλλους λόγους». Αυτό βέβαια έχει να κάνει με την προσπάθειά του να διαφυλάξει πολιτικό κεφάλαιο για τις επόμενες του κινήσεις, αφού όπως αφήνει να νοηθεί, ξεκινά άλλο κεφάλαιο της πολιτικής του καριέρας. Θυμίζουμε παράλληλα πως μετά το διορισμό του για δεύτερη φορά ως ΥΠΟΙΚ, είχαν κυκλοφορήσει ψίθυροι πως ο ίδιος ζήτησε περιορισμένη θητεία καθώς ο στόχος του δεν ήταν να συνεχίσει σε αυτό το Υπουργείο. Λεγόταν τότε πως ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είχε ήδη φθαρεί ως το πρωτοπαλίκαρο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο ΥΠΟΙΚ, είχε βάλει στο μάτι το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προσφέρει στον κάτοχο του πιο ουδέτερη, πολιτικά, εικόνα αλλά και αναβαθμισμένο κύρος. Στοιχεία χρήσιμα για όσους έχουν μελλοντικές φιλοδοξίες.

Ποιοι κινδυνεύουν

Όπως ψιθυρίζεται σε διαδρόμους, το ΥΠΟΙΚ ενδέχεται να αναλάβει ο νυν Υπουργός Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) Κωνσταντίνος Πετρίδης. Με τον τρόπο αυτό όμως μένει ορφανό του ΥΠΕΣ. Τη θέση αυτή φαίνεται να διεκδικεί ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής. Εναλλακτική λύση μπορεί να αποτελεί η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αφού με χρόνια εμπειρίας σε υπουργικό πόστο μπορεί να αναλάβει το μεγαλύτερο Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με το Εργασίας. Την ίδια ώρα γίνονται σκέψεις και για την Υπουργό Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου.

Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν παράπονα με το έργο της, υπάρχει πιθανότητα αναζήτησης ενός πιο πολιτικά τοποθετημένου προσώπου, που να στηρίζει μαχητικά την ευρύτερη φιλοσοφία της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό έχει ακουστεί το όνομα της Υφυπουργού Ναυτιλίας Νατάσας Πηλείδου. Τέλος, η πιθανότητα μετακίνησης Πόλεμος «καρέκλας» σε Προεδρικό – ΔΗΣΥ Μίνι ο ανασχηματισμός, μεγάλες οι ανακατατάξεις του Υπουργού Ενέργειας, κ. Λακκοτρύπη, θα πρέπει να μελετηθεί σε συνάρτηση με τα όσα αναφέρθηκαν για τις σχέσεις ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ.

Τι θέλει ο Αβέρωφ:

Σε όλα αυτά φυσικά λόγο θα έχει και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ωστόσο τον κ. Νεοφύτου δεν ανησυχούν μόνο οι υπουργοποιήσεις, αλλά και το αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στο κόμμα του. Η κύρια ανησυχία Αβέρωφ έχει να κάνει με την πιθανότητα αποδυνάμωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ. Ήδη, η ομάδα έχει χάσει τη κ. Στέλλα Κυριακίδου, η οποία έχει διοριστεί από τον Πρόεδρο ως η νέα Κύπρια Επίτροπος της ΕΕ. Ως αντιστάθμισμα, λέγεται πως ο κ. Νεοφύτου έχει ζητήσει από τον κ. Αναστασιάδη τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών στη λίστα των βουλευτών του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Προδρόμου δεν φαίνεται να είναι έτοιμος να φύγει από το Προεδρικό, ωστόσο αυτό θα κριθεί και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό: επικοινωνιακά έχει ταυτιστεί με τη φωνή της απορριπτικής στροφής του κ. Αναστασιάδη. Με μεγαλύτερη την πιθανότητα παραμονής του κ. Προδρόμου στην κυβέρνηση, τη θέση στη Βουλή θα πάρει η δεύτερη επιλαχούσα, Σάβια Ορφανίδου. Αν την ίδια ώρα υπουργοποιηθεί ο κ. Νουρής, ακολουθεί η κ. Ξένια Κωνσταντίνου, ενώ αν υπουργοποιηθεί και ο κ. Τορναρίτης, ακολουθούν οι κ. Μιχάλης Σοφοκλέους και Χρύσανθος Φάκας.

Στο ΔΗΣΥ είναι και ο βουλευτής Σόλων Κασίνης, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και υπήρξαν προτροπές για παραίτησή του χωρίς επιτυχία. Εκτός από την αποδυνάμωση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο κ. Αβέρωφ ενδέχεται πλέον να αντιμετωπίσει και ανακατατάξεις εντός του κόμματός του. Πρώτον με την επιστροφή Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος φαίνεται να έχει φιλοδοξίες. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για επιδίωξη ηγετικού ρόλου. Δεύτερον, ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου είναι αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ενώ η Επίτροπος Κυριακίδου και ο κ. Νουρής, αντιπρόεδροι. Με την ανάληψη νέων κυβερνητικών καθηκόντων από αυτά τα πρόσωπα, υπάρχει πιθανότητα αυτές οι θέσεις να κενωθούν. Τέλος, τον Οκτώβριο επιστρέφει στην Κύπρο ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Χρίστος Στυλιανίδης. Μαζί του φέρνει μια εικόνα επιτυχίας αλλά και ψιθύρους περί ρήξης με την κυβέρνηση για το Κυπριακό. Η επιστροφή του ενδέχεται να ανοίξει διαλόγους στον ΔΗΣΥ.

Μένει αλλά φθείρεται ο Χριστοδουλίδης

Ο πρώτος από αυτούς που νιώθουν σίγουροι στα Υπουργεία τους είναι ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, που ήρθε να αντικαταστήσει στις αρχές Ιουνίου τον παραιτηθέντα Ιωνά Νικολάου. Αντίστοιχα, ούτε για τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, έχουν ακουστεί ψίθυροι μετακίνησής του, αφού όπως φαίνεται η θητεία του εκεί είναι πιο ομαλή από ό,τι τα χρόνια του στο Υπουργείο Παιδείας.

Πιο σίγουρος από όλους όμως πρέπει να νιώθει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Διάφοροι κύκλοι επιμένουν πως ο κ. Χριστοδουλίδης θα είναι ο εκλεκτός του Προέδρου Αναστασιάδη για τις Προεδρικές του 2023, αφού οι σχέσεις του με τον νυν Πρόεδρο δεν θα μπορούσαν να είναι στενότερες. Το προσεγμένο επικοινωνιακό του στυλ σε συνδυασμό με το κύρος του χαρτοφυλακίου του, τον ευνόησαν για αρκετό καιρό. Ωστόσο, η πραγματικότητα άρχισε να χτυπά και τη δική του εικόνα. Η υπεράσπιση των παλινδρομήσεων του Προέδρου στο Κυπριακό γίνεται εμφανώς πιο δύσκολη και για τον κ. Χριστοδουλίδη.

Σιγά σιγά όλοι οι υποστηρικτές της λύση, ακόμη και στο χώρο της Δεξιάς, αρχίζουν να του χρεώνουν έστω και αργά ευθύνες για τη διευκόλυνση της Τουρκίας στη δημιουργία νέων τετελεσμένων, τη συζήτηση για άλλες μορφές λύσης, τη λοξοδρόμηση από το Πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά και την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής που επέλεξε στο να θωρακίσει την ΑΟΖ.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.