Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μολδαβία ανησυχεί ότι θα είναι η επόμενη

Ανησυχία και ανοιχτά ερωτήματα έμειναν μετά την αδιέξοδη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Κουλέμπα. Η στάση της Μολδαβίας έναντι της ρωσικής εισβολής.

“Η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε άλλες χώρες”, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επαναλαμβάνοντας ωστόσο το ρωσικό ισχυρισμό ότι η Ρωσία… δεν έχει επιτεθεί στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στην Αττάλεια η οποία ολοκλρώθηκε χωρίς να αποφέρει καρπούς, ο Λαβρόφ είπε ότι στη συνάντηση κανείς δεν έθεσε το ζήτημα της κατάπαυσης πυρός. Σημείωσε όμως η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, την οποία και θέλει “να είναι ουδέτερη”.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ πρότεινε η Ουκρανία να υιοθετήσει μια θέση ουδετερότητας που να υποστηρίζεται από τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ και της Τουρκίας, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε από τον Λαβρόφ, ο οποίος είπε ότι δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει την ιδέα. Απεναντίας, ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία θέλει να επιλύσει την κατάσταση με διπλωματικά μέσα, υπογραμμίζοντας: “Θέλουμε μια φιλική, αποστρατικοποιημένη Ουκρανία που δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και την κουλτούρα της”.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους παραμένουν σε ισχύ. Υπογράμμισε δε ότι η Ρωσία θέλει μία ολοκληρωμένη λύση για την Ουκρανία και θα τα κάνει τα πάντα για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε μια συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι, ενώ έριξε και πάλι τα βέλη του προς τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωσή του ότι δεν εκτιμά πως “ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι φήμες για μια πιθανή ρωσική επίθεση κατά πρώην σοβιετικών κρατών της Βαλτικής “φαίνεται να είναι παλιές φάρσες”.

Ωστόσο, όπως τονίζουν δυτικά Μέσα όπως ο Economist, λίγοι είναι εκείνοι που πραγματικά μπορούν να εμπιστευτούν τα λεγόμενα του Λαβρόφ. Αυτό γιατί λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είχαν αποκαλυφθεί σχέδια των Ρώσων δια του Λουκασένκο, τα οποία αφενός δείχνουν να υλοποιούνται, αφετέρου περιλαμβάνουν εντός τους και τη Μολδαβία.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Tadeusz Giczan.

https://twitter.com/TadeuszGiczan/status/1501870356541452290?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501870356541452290%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkosmos%2Fpolemos-stin-oykrania-i-moldavia-anisychei-oti-tha-einai-i-epomeni-apokalyptikos-chartis.9557465.html

Ενδιαφέρον λοιπόν παρουσιάζει ο χάρτης που αναρτήθηκε στον σχολιασμό κάτω από το tweet με το απόσπασμα των δηλώσεων Λαβρόφ. Όπως θα δείτε, προκύπτει από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Λευκορωσίας με ημερομηνία την 1η Μαρτίου, όταν ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Aleksandr Lukashenko, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίαζε έναν χάρτη που προκάλεσε ανησυχίες. Η ομιλία του έχει αναρτηθεί στο επίσημο site της προεδρίας της χώρας. Ο Λουκασένκο υιοθετεί φυσικά πλήρως τη ρητορική της Ρωσίας, αποφεύγει να κάνει λόγο για “εισβολή” και μιλάει για επιχείρηση απελευθέρωσης περιοχών από τους Ουκρανούς, με αφορμή τις εμπόλεμες συγκρούσεις στο Ντονμπάς.

Είναι άλλωστε γνωστό πως η Μόσχα χρησιμοποιεί το Μινσκ ως προπύργιο για τις οπλικές της δράσεις, είτε μιλάμε για επίπεδο ασκήσεων, είτε πλέον για ένοπλες συγκρούσεις. Στο βίντεο των δηλώσεν του Λουκασένκο όμως υπάρχει ένα επίμαχο καρέ που ξεχωρίζει, και έρχεται εν πολλοίς σε αντίθεση με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του Λαβρόφ ότι οι γείτονες της χώρας του, πέραν φυσικά της Ουκρανίας, “δε χρειάζεται να ανησυχούν”.

Όπως βλέπετε, ο Λουκασένκο υποδεικνύει το σχέδιο στρατιωτικής ανάπτυξης των Ρώσων στην Ουκρανία, με το κάτω μέρος του χάρτη να υποδεικνύει κίνηση στρατευμάτων και στη Μολδαβία.

 

Μερικές από αυτές τις γραμμές εισβολής υλοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες, όπως οι δυνάμεις που εισέβαλαν στο Κίεβο από τον βορρά και προς τη Χερσώνα από την Κριμαία.

Η επίφοβη επίθεση στη Μολδαβία, δυνητικά θα ξεκινούσε από την Οδησσό, την οποία ο Πούτιν δεν έχει καταλάβει ακόμα. Έτσι, η ομιλία Λουκασένκο αποκτά σήμερα νέο και ιδιαίτερο νόημα, καθώς “απαντά” εν μέρει στις δηλώσεις Λαβρόφ περί αξιώσεων της Ρωσίας έναντι άλλων κρατών. Δεν έχει γίνει βέβαια σαφές αν ο χάρτης που παρουσίασε ο Λουκασένκο είναι Λευκορωσικής κατασκευής ή Ρωσικής προέλευσης, ωστόσο η στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών είναι αυτονόητηα και δεδομένη.

Σε πιθανή εισβολή της Ρωσίας στη Μολδαβία αναφέρθηκε πριν δύο ημέρες και δημοσίευμα της Washington Post. Η Post αναφέρει πως πολίτες ανταλλάσσουν μηνύματα ανησυχίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν ακόμα και την Οδησσό. Μερικοί Μολδαβοί φέρονται ήδη να συσσωρεύουν ξένο νόμισμα και καταρτίζουν σχέδια φυγής.

Να αναφέρουμε εδώ πως λίγες μόλις ώρες πριν το διάγγελμα Πούτιν που αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, ο ίδιος διατεινόταν σε κάθε τόνο πως δεν υπήρχε περίπτωση να μπει στην Ουκρανία, και πως πραγματοποιούσε μόνο στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα της χώρας, όταν και συγκέντρωσε 100.000 στρατό.

Θυμίζουμε ακόμη πως επισήμως ο Λουκασένκο έχει επαναλάβει πως οι δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν μετέχουν και δεν θα μετάσχουν στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά η χώρα θα συνεχίζει να διαθέτει τα εδάφη της για την πολύπλευρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Λευκορώσος ηγέτης έχει ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτύξει άλλη μια αντιαεροπορική συστοιχία S-400 στα δυτικά του Μινσκ.

Οι κινήσεις της Μολδαβίας
Στη Μολδαβία, φαίνεται πως ο πόλεμος έχει επιταχύνει την προσπάθεια για πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρώπη. Αντίστοιχη κίνηση έκανε και η Γεωργία.

Τη περασμένη Πέμπτη, η Μολδαβία υπέγραψε επίσημη αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό που η πρόεδρός της, Maia Sandu, περιέγραψε ως ψήφο για την “ελευθερία”. Η Μολδαβία δήλωσε, επίσης, έτοιμη να φιλοξενήσει περισσότερους από 250.000 Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν περάσει τα σύνορά της.

https://twitter.com/sandumaiamd/status/1499426835201150978?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499426835201150978%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkosmos%2Fpolemos-stin-oykrania-i-moldavia-anisychei-oti-tha-einai-i-epomeni-apokalyptikos-chartis.9557465.html

Ο Μιχάι Ποπσόι, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Μολδαβίας, είπε σε συνέντευξή ότι οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δεν βλέπουν ενδείξεις άμεσης απειλής, ωστόσο η χώρα δεν είναι ακόμη μέλος του ΝΑΤΟ. Ακόμη, έχει ήδη κλείσει τον εναέριο χώρο της και έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα πάντως με το Politico, “δυτικές πληροφορίες ασφαλείας έχουν καταλήξει πως υπάρχει αξιόπιστη απειλή ότι Ρώσοι πράκτορες θα μπορούσαν να διεξαγάγουν παραπλανητικές επιχειρήσεις ως πρόσχημα για να δικαιολογηθεί μία πλήρους κλίμακας ρωσική στρατιωτική επέμβαση, σε μια επανάληψη την γεγονότα στην επαρχία Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει τη δημιουργία μίας χερσαίας “γέφυρας” που θα ενώνει την Οδησσό με την Υπερδνειστερία, κάτι που απεικονίζονταν όπως αναφέραμε στον στρατιωτικό χάρτη επί του οποίου ο Λευκορώσος Πρόεδρος Λουκασένκο εμφανίστηκε να ενημερώνει αξιωματούχους του προ ημερών. Σχετική ανάλυση είχε κάνει και το BBC.

Σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να ξεφύγει ο πόλεμος από τα σύνορα της Ουκρανίας, το BBC ανέφερε σχετικά:

Είναι δυνατόν αυτός ο πόλεμος να ξεφύγει από τα σύνορα της Ουκρανίας; Ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει να ανακτήσει περισσότερα τμήματα της πρώην αυτοκρατορίας της Ρωσίας στέλνοντας στρατεύματα σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Μολδαβία και η Γεωργία, που δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Ή μπορεί απλώς να υπάρξει λάθος υπολογισμός και κλιμάκωση. Ο Πούτιν θα μπορούσε να δηλώσει ότι οι προμήθειες όπλων από τη Δύση στις ουκρανικές δυνάμεις είναι μια πράξη επιθετικότητας που δικαιολογεί αντίποινα. Θα μπορούσε να απειλήσει να στείλει στρατεύματα στα κράτη της Βαλτικής – που είναι μέλη του ΝΑΤΟ – όπως η Λιθουανία, για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο με τον ρωσικό παράκτιο θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Σε κάθε περίπτωση, στη Μολδαβία βρίσκονται ήδη 1.500 Ρώσοι στρατιώτες εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Αυτά τα στρατεύματα – τα οποία η Ρωσία περιγράφει και πάλι ως ειρηνευτικά – εδρεύουν στην Υπερδνειστερία, τον αποσχισμένο φιλορωσικό θύλακα που λειτουργεί στην πράξη ως ανεξάρτητο κράτος, όπου οι αρχές της Μολδαβίας παραδέχονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο.

Εκεί υπάρχουν φιλορώσοι αυτονομιστές και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δημιουργία μιας κατάστασης που θα θύμιζε “μικρογραφία” του Ντονμπάς, χωρίς τις εθνικές ιδιαιτερότητες βέβαια του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, στη λογική που σκιαγραφεί και το Politico.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy