Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 100 πτώματα στην περιφέρεια Σούμι – Ουκρανικό πλήγμα σε ρωσικό πυραυλοφόρο

Πάνω από εκατό πτώματα έχουν βρεθεί στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) μετά την απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

«Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια — αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Σιβίτσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον κ. Σιβίτσκι.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητα των αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού. Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι υλικές ζημιές στην περιοχή έχουν αξία περίπου 327 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ).

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον δέκα τραυματίστηκαν από τις χθεσινές ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram, στη διάρκεια της ημέρας επλήγησαν κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο.

Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva («Μόσχα»), υπέστη σοβαρές ζημιές αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας που μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το πλήρωμα εκκενώθηκε και η αιτία της πυρκαγιάς και των εκρήξεων ερευνάται.«Πυρκαγιά στο Moskva προκάλεσε έκρηξη στα πυρομαχικά που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, χωρίς να αναφέρει ποια είναι η θέση του.

«Φλέγεται. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε, προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος». Οι δηλώσεις αυτές είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτο τρόπο. Καμία φωτιά σε πολεμικό πλοίο δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε την Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία για την υποστήριξή τους, μετά την επίσκεψη των προέδρων των τεσσάρων χωρών στο Κίεβο χθες Τετάρτη.

Ο Αντρέι Ντούντα, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Εγκίλς Λέβιτς και ο Άλαρ Κάρις ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να συναντηθούν με τον ομόλογό τους για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου και ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται.

Την επίσκεψη οργάνωσε η Πολωνία, που ανέλαβε επίσης την υποστήριξή της και χειρίστηκε την ασφάλεια των τεσσάρων αρχηγών του κράτους. Η επίσκεψη των «φίλων της Ουκρανίας» ήταν χρήσιμη και καρποφόρα, είπε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Εξήρε τις τέσσερις χώρες, διότι όπως τόνισε βοηθούν την Ουκρανία «από την πρώτη ημέρα», δεν δίστασαν να προμηθεύσουν με όπλα το Κίεβο και δεν έδειξαν δισταγμούς για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Γερμανοί πολιτικοί αντέδρασαν με εμφανή ενόχληση χθες Τετάρτη στην άρνηση της ηγεσίας της Ουκρανίας να υποδεχθεί τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Κίεβο.

«Προσβολή», «κάπως ενοχλητική»: οι χαρακτηρισμοί για τη χειρονομία αυτή της ουκρανικής κυβέρνησης ποικίλλουν στο Βερολίνο, όπου γίνεται λόγος ως ακόμη και για παρέμβαση στα γερμανικά πολιτικά πράγματα. Ο κ. Σταϊνμάιερ ήθελε να ταξιδέψει στο Κίεβο χθες Τετάρτη, μαζί με ηγέτες κρατών της Βαλτικής, για να εκφράσει την υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή από την 24η Φεβρουαρίου.

Όμως, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος, βετεράνος της γερμανικής πολιτικής, επί σειρά ετών Υπουργός Εξωτερικών, αποκάλυψε προχθές Τρίτη πως ενημερώθηκε ότι θεωρείται «ανεπιθύμητος» στο Κίεβο και η ουκρανική πλευρά ξεκαθάρισε αργότερα πως προτιμά να υποδεχθεί τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.Τόσο ο κ. Σταϊνμάιερ, όσο και ο κ. Σολτς ανήκουν στους σοσιαλδημοκράτες (SPD). Χθες Τετάρτη το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως το Βερολίνο ουδέποτε ενημέρωσε επίσημα πως σχεδιαζόταν τέτοιο ταξίδι.

Η άρνηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να καταγγείλει μια “γενοκτονία” στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό “μας πληγώνει πολύ”, δήλωσε ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Αν αληθεύουν, τέτοιες δηλώσεις μας πληγώνουν πολύ”, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των κρατών της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε να μην επαναλάβει τον όρο “γενοκτονία” που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν για να κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.”Θα έλεγα ότι η Ρωσία ξεκίνησε μονομερώς έναν άγριο πόλεμο, ότι έχει πλέον διαπιστωθεί πως εγκλήματα πολέμου έγιναν από τον ρωσικό στρατό και ότι πρέπει τώρα να βρεθούν οι υπεύθυνοι γι΄ αυτά”, δήλωσε ο Μακρόν αρχικά.”Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλληπτη βιαιότητα (…) αλλά ταυτόχρονα κοιτάζω τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο για να μπορέσω να σταματήσω αυτόν τον πόλεμο και να ξαναχτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος ότι η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί τον σκοπό”, συνέχισε.

Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, έκανε λόγο χθες για «γενοκτονία» στην Ουκρανία, ακολουθώντας τα βήματα του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χρησιμοποίησε τον ίδιο όρο την Τρίτη.

«Μπορούμε όλο και περισσότερο να μιλάμε για γενοκτονία», δήλωσε ο Τριντό σε δημοσιογράφους στο Κεμπέκ που τον ρώτησαν για τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου.

Ο Καναδός Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε αρνηθεί μέχρι σήμερα να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε δει αυτήν την επιθυμία για επιθέσεις σε αμάχους, για χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου. Είναι εντελώς απαράδεκτο!»

Η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 398 μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 87 Καναδών γερουσιαστών, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ σε βάρος 328 μελών της ρωσικής Δούμας και εκείνων που ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Καναδάς. Παράλληλα, προαναγγέλλει πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις σε αντίποινα για τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης την απέλαση κορυφαίου Τσέχου διπλωμάτη από τη Μόσχα, στον οποίο δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 16 Απριλίου για να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον ναών και χώρων λατρείας στην Ουκρανία, τόνισαν χθες Τετάρτη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

Στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι δύο διεθνείς οργανισμοί τόνισαν ακόμη πως θρηνούν τα θύματα του πολέμου ενώ στηλίτευσαν το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια από την 24η Φεβρουαρίου.

Οι δύο οργανισμοί, οι οποίοι έχουν σκοπό να προωθήσουν τον ειρηνικό διάλογο, κάλεσαν «τη Ρωσία να σταματήσει την καταστροφή ναών και χώρων λατρείας, που, όπως και οι φόνοι χωρείς διάκριση δεκάδων χιλιάδων αμάχων, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με το κείμενο.

Superyacht Ρώσου δισεκατομμυριούχου κατασχέθηκε από την αστυνομία των Φίτζι, στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταδίδουν σήμερα τοπικά ΜΜΕ.

Η θαλαμηγός Amadea, μήκους 106 μέτρων, του μεγιστάνα Σουλεϊμάν Κερίμοφ, εκτιμώμενης αξίας 325 εκατ. αμερικανικών δολαρίων (298 εκατ. ευρώ), αγκυροβόλησε στα Φίτζι προχθές Τρίτη.

Ο κ. Κερίμοφ, που θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είδε να του επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy