Με διακριτική ευχέρεια και παρεμβάσεις προωθήθηκαν παρεκκλίσεις για τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση συγκαλυμμένων φοιτητικών εστιών τριών ορόφων και 36 διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου στην Έγκωμη, σε περιοχή όπου δεν προνοούνται από το Τοπικό Σχέδιο.

Μάλιστα σε επιστολή κατοίκων περιοχής της Έγκωμης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνεται ότι συνέταιρος της κατασκευαστικής εταιρείας που εξασφάλισε σε 40 μέρες την πολεοδομική άδεια, είναι σύζυγος βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Στην εν λόγω επιστολή καταγράφεται ότι η Πολεοδομική Αρχή άσκησε κατά ανεπίτρεπτο τρόπο τη διακριτική της ευχέρεια και κατά παράβαση των βασικών προνοιών του Τοπικού Σχεδίου αύξησε τον επιτρεπόμενο αριθμό ορόφων για οικοδομή, με αποτέλεσμα ξαφνικά οικιστική ζώνη να μετατρέπεται έμμεσα σε εμπορική. Ταυτόχρονα εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, αφού οι δύο πολυκατοικίες χωροθετούνται σε στενό δρόμο σε αδιέξοδο και με μία δίοδο. Τις πιο πάνω ανησυχίες συμμερίζεται και εξέφρασε και ο Δήμος Έγκωμης, όπως και άλλοι κάτοικοι γειτονικών δρόμων.

Με επιστολή τους άλλοι κάτοικοι της περιοχής απευθύνθηκαν στον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, με την οποία ζήτησαν και συνάντηση. Στη δεύτερη επιστολή, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι οι ανησυχίες τους έγιναν εντονότερες μετά που ενημερώθηκαν ότι η πολεοδομική άδεια εκδόθηκε για την ανέγερση των δύο τριώροφων πολυκατοικιών πάνω σε υποστυλώματα (πυλωτή). Και όλα αυτά ενώ το Τοπικό Σχέδιο επιτρέπει την ανέγερση οικοδομών με ποσοστό κάλυψης μέχρι 50% του εμβαδού του οικοπέδου, συντελεστή δόμησης μέχρι 90%, μέγιστο αριθμό ορόφων 2 και μέγιστο ύψος 10 μέτρα.

Επιπλέον, η χορηγηθείσα πολεοδομική άδεια χαρακτηρίζεται παράτυπη και η απόφαση της Πολεοδομικής Αρχής ως ληφθείσα καθ’ υπέρβαση εξουσίας, αφού δεν λήφθηκε υπόψιν πρόνοια του Τοπικού Σχεδίου σύμφωνα με το οποίο η Πολεοδομική Αρχή δεν επιτρέπει την ανέγερση οικοδομής σε υποστυλώματα για οικιστικές αναπτύξεις πέραν των δέκα οικιστικών μονάδων. Μιλώντας με κατοίκους της περιοχής που υπογράφουν την επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Σοφοκλή Φιττή, τον κ. Ανδρέα Χατζηδημητρίου και τον κ. Νίκο Κοκκινοτριμιθιώτη αναφέρθηκε στη «Χαραυγή» ότι οι ανησυχίες τους έχουν να κάνουν με τον ενδεχόμενο επηρεασμό των ανέσεων των κατοίκων, αλλά και το ζήτημα ασφάλειας αφού στην περιοχή υπάρχει πρόσβαση μόνο από μια δίοδο.

Όπως ανέφεραν στη συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον Υπουργό Εσωτερικών, τους αναφέρθηκε ότι η θέση του είναι πως η αδειοδότηση είναι νομότυπη. Από πλευράς του ο δήμαρχος Έγκωμης, κ. Κυριάκος Ζαχαρίου, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των κατοίκων τις οποίες και μετέφερε στον Υπουργό Εσωτερικών.

Όμως δεν έχει άλλη επιλογή από την έκδοση της άδειας οικοδομής για να μην αντιμετωπίσει αγωγές από την εργοληπτική εταιρεία για διαφυγόντα κέρδη.

Άννα Μισιαούλη