Πολύ απομακρυσμένο να επιστρέψει ο Συνεργατισμός πίσω στα παλιά μέλη

Νικόλας Χατζηγιάννης: Προϋποθέσεις για επιστροφή του σε αυτούς που κατανοούν και ασπάζονται τη φιλοσοφία και λειτουργία του

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζαχαρίου

Είναι πολύ απομακρυσμένο το ενδεχόμενο ο Συνεργατισμός να επιστρέψει πίσω στα παλιά μέλη, παραδέχεται ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης. Εκτιμά ωστόσο ότι η είσοδός του στο ΧΑΚ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επιστροφή του Συνεργατισμού «σε αυτούς που κατανοούν και ασπάζονται τη φιλοσοφία και λειτουργία του»…

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο Ν. Χατζηγιάννης αναλύει τις αλλαγές, οι οποίες προωθούνται στα πλαίσια του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Επίσης τονίζει ότι ο Συνεργατισμός έχει πολύ δυνατό ισολογισμό και πολύ μεγάλη αξία.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποκαλύπτει ότι το Κίνημα πέτυχε σε 12 μήνες να αναδιαρθρώσει δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, προσφέροντας βιώσιμες λύσεις σε περισσότερες από 10.000 κυπριακές οικογένειες. Παραδέχεται ωστόσο ότι κάποια δάνεια δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στη βιωσιμότητα και θα πρέπει να εξευρεθούν άλλες λύσεις, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν σταλεί 600 επιστολές εκποιήσεων για παλιές υποθέσεις.

Πρόσφατα είχαμε τους ελέγχους από την ΕΚΤ. Αλλα πιστωτικά ιδρύματα χαρακτήρισαν ως ακραίες τις παραδοχές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν. Ποια είναι η θέση του Συνεργατισμού για το θέμα;
Αναμφίβολα οι νέες παραδοχές που υιοθετήθηκαν διαφοροποιούνται σημαντικά κατά το αυστηρότερο σε σχέση με εκείνες που εφαρμόστηκαν στο τελευταίο πανευρωπαϊκό στρες τεστ που έγινε τον Οκτώβρη του 2014. Ο Συνεργατισμός δεν συμφώνησε με αυτές τις παραδοχές, οι οποίες απαιτούσαν να απορροφήσουμε προβλέψεις ύψους 700 εκ. ευρώ. Στο τέλος, όμως, η στρατηγική απόφαση του Συνεργατισμού ήταν να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις υιοθετώντας και τις παραδοχές, κοιτάζοντας μπροστά με αισιοδοξία.

Ο Συνεργατισμός ανέβασε σημαντικά το δείκτη κάλυψης καθυστερημένων δανείων. Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτή την ενέργεια;
Η αύξηση του δείκτη κάλυψης προβληματικών δανείων από 44% στο 50% ή σε ποσό 3,4 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 320 εκ. ευρώ) επιτρέπει στον Συνεργατισμό μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο θέμα των αναδιαρθρώσεων και κυρίως όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητά τους. Η συγκεκριμένη αλλαγή υπήρξε μέρος του πακέτου των απαιτήσεων που είχαν προβληθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό μετά το πέρας του επιτόπιου ελέγχου. Ο δείκτης αυτός βρίσκεται πλέον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς όμως καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα να έχει τόσο μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Πόσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αναδιαρθρωθεί και πόσα ενώ είχαν αναδιαρθρωθεί επανήλθαν στα μη εξυπηρετούμενα;
Στο μέτωπο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2015 κλείνει εντυπωσιακά. Πετύχαμε σε 12 μήνες να αναδιαρθρώσουμε δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ προσφέροντας βιώσιμες λύσεις σε περισσότερες από 10.000 κυπριακές οικογένειες. Πέραν της ποσότητας των αναδιαρθρώσεων είμαστε ευχαριστημένοι και για την ποιότητα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό θεραπείας αυτών των δανείων πλησιάζει το 80%. Πρόθεσή μας είναι εντός του 2016 να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς μας, για να μειώσουμε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας με λύσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις δυνατότητές τους με το δικό μας συνεργατικό τρόπο.

Πόσα δάνεια θεωρούνται ως μη βιώσιμα; Εγινε λίστα με τα δάνεια, τα οποία θα οδηγηθούν για εκποίηση;
Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή να εργαστούμε σκληρά για τη μετατροπή όλων των δανείων σε βιώσιμες χρηματοδοτήσεις επιτρέποντας σε όλους τους συμπολίτες μας ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά πιστώσεων. Προφανώς κάποια δάνεια δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στη βιωσιμότητα και θα πρέπει να εξευρεθούν άλλες λύσεις, πάντα σε συνεννόηση με τους πελάτες. Στο θέμα των εκποιήσεων έχουμε ετοιμάσει και αποστείλει 600 επιστολές για παλιές υποθέσεις που εδώ και χρόνια έχουν τελεσιδικήσει στα δικαστήρια και οι πελάτες δεν έχουν ένσταση να αποξενωθούν από το περιουσιακό στοιχείο που εξασφαλίζει το δάνειο.

Είναι στις σκέψεις του Συνεργατισμού η αγορά ή πώληση δανείων;
Η απλή και πολλές φορές ανιαρή τραπεζική που εφαρμόζουμε στον Συνεργατισμό δεν πιστεύω ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις να εμπλακούμε σε τέτοιου είδους εξειδικευμένες εργασίες.

Ποιοι τομείς της οικονομίας ενδιαφέρουν τον Συνεργατισμό; Πώς εκτιμάτε ότι θα είναι η δομή του χαρτοφυλακίου του Κινήματος μετά από πέντε χρόνια;
Ο Συνεργατισμός θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Δηλαδή να βρίσκεται δίπλα στο κυπριακό νοικοκυριό και την πολύ μικρή επιχείρηση. Παράλληλα θα χρηματοδοτήσουμε ωφέλιμα για την οικονομία έργα υποδομής σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Ο ρόλος του Συνεργατισμού στην προσπάθεια πλήρους ανάκαμψης της οικονομίας παραμένει σημαντικός και καίριος. Τον γνωρίζουμε αυτό το ρόλο και θα ανταποκριθούμε.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει αύξηση του Δείκτη Κυρίων Βασικών Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων σε επίπεδα πέραν του 15% (πολύ πιο πάνω από το όριο της ΕΚΤ) μέχρι το τέλος του 2017. Πώς σχεδιάζετε να υλοποιήσετε την πιο πάνω απαίτηση και πώς αυτό επηρεάζει τη θέση του Συνεργατισμού στον ανταγωνισμό;
Ως αποτέλεσμα της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού με το ποσό των 175 εκ. ευρώ και της αναμενόμενης οργανικής κερδοφορίας του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα στα επόμενα 2-3 τρίμηνα αναμένουμε ότι ο δείκτης κεφαλαίων θα βρίσκεται πάνω από 15% πολύ νωρίτερα, πιθανότατα με την ολοκλήρωση του δεύτερου τριμήνου του 2016. Θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουμε ότι το νέο ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο αναμένεται να γίνεται ολοένα και αυστηρότερο, γεγονός που θα οδηγήσει όλες τις συστημικές τράπεζες της Ευρώπης να διατηρούν υψηλούς δείκτες κεφαλαίων. Σήμερα ο Συνεργατισμός έχει 3 δισ. ευρώ ρευστότητα για να δανείσει, 1,2 δισ. ευρώ κεφάλαια και σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ προβλέψεις για να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο Συνεργατισμός είχε και έχει έναν πολύ δυνατό ισολογισμό και πολύ μεγάλη αξία.

Τι αλλάζει με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης;
Προκειμένου να γίνει εφικτή η δημιουργία από το κράτος κεφαλαιακού μαξιλαριού υπήρξε η απαίτηση να υποβληθεί αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί, προβλέπεται μεγαλύτερη συγκέντρωση υποστηρικτών εργασιών στο κέντρο και παράλληλη απελευθέρωση των 18 ΣΠΙ για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Να μην αναμένονται δηλαδή και άλλες συγχωνεύσεις;
Καμία συγχώνευση δεν προβλέπεται, αφού η ύπαρξη και λειτουργία των 18 ΣΠΙ όπως τα γνωρίσαμε τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια προνοείται και στο αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Η δομή λειτουργίας του Συνεργατισμού με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης γίνεται πιο ευέλικτη σε λειτουργικό επίπεδο.

Πότε αναμένετε να ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης;
Ολες οι λειτουργικές αλλαγές που προβλέπονται στο αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί με δημοκρατικότητα και συμμετοχικότητα μέχρι τα μέσα του 2017.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του μοντέλου λειτουργίας του Συνεργατισμού;
Το μοντέλο λειτουργίας του Συνεργατισμού είναι συγκεκριμένο και πολύ καλά εμπεδωμένο στη συνείδηση των δεκάδων χιλιάδων πελατών/μελών μας, της κυπριακής κοινωνίας και του προσωπικού μας. Ο τόπος όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα έχει ανάγκη από ένα μοντέλο εναλλακτικής τραπεζικής σε σχέση με αυτό των εμπορικών τραπεζών. Θα λειτουργήσουμε ως θεματοφύλακες της μεγάλης κληρονομιάς που παραδίδει η πέραν των 100 χρόνων ιστορία του Συνεργατισμού στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη.

Για το θέμα της πώλησης μετοχών σε τρίτους;
Σύμφωνα με το Υπουργικό Διάταγμα, βάσει του οποίου έγινε η ενίσχυση του Συνεργατισμού με επιπλέον κεφάλαια από το κράτος, εξακολουθεί και προβλέπεται όπως και πριν η σταδιακή απεμπλοκή του κράτους μέσω αύξησης κεφαλαίου σε τρία διακριτά στάδια και χρόνο ολοκλήρωσης το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κράτος σύμφωνα με το διάταγμα παραμένει με σημαντική συμμετοχή στο κεφάλαιο του Συνεργατισμού και μετά το 2020.

Είναι στις σκέψεις σας να επιστρέψει κάποτε στα μέλη του ο Συνεργατισμός; Υπάρχει κάποιο πιο συγκεκριμένο σχέδιο;
Το παλιό μοντέλο φαίνεται πολύ απομακρυσμένο υπό τις παρούσες συνθήκες. Η προσπάθεια για μείωση του ποσοστού του κράτους στον Συνεργατισμό μέσω διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίου στο Κυπριακό Χρηματιστήριο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επιστροφή του Συνεργατισμού σε αυτούς που κατανοούν και ασπάζονται τη φιλοσοφία και λειτουργία του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy