Πολιτικά παχύδερμα… προσποιούνται λες και δεν συμβαίνει τίποτα!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Μπορεί η κυβέρνηση να σιωπά γιατί έτσι τη βολεύει για το σοβαρό θέμα των πολιτογραφήσεων, αλλά εγείρονται πολύ σοβαρά νομικά και ηθικά θέματα για τον τρόπο που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκαν και δόθηκαν τα κυπριακά διαβατήρια, καθώς και για το διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής. Είναι πρωτάκουστα τα όσα συμβαίνουν, με την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να σφυρίζουν αδιάφορα και να προσποιούνται λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία που δεν έχουν διαψευσθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου Αναστασιάδη έχει εγκρίνει αιτήσεις για πολιτογραφήσεις τόσο του πρώην δικηγορικού γραφείου του ίδιου του Προέδρου όσο και πρώην και νυν δικηγορικών γραφείων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μήπως είναι τυχαίος ο φόβος του Προεδρικού και της Πινδάρου να μην ελεγχθούν οι πολιτογραφήσεις από τον Γενικό Ελεγκτή του Κράτους; Μόνο για πέντε υποθέσεις που πρόλαβε το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή να πάρει στοιχεία προκύπτουν σοβαρά θέματα ελέγχου και ελλιπή στοιχεία στην υποβολή των αιτήσεων, αλλά και σοβαρά θέματα φοροδιαφυγής. Υπάρχουν υπεύθυνες δηλώσεις ξένων επενδυτών ότι πλήρωσαν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά για να αγοράσουν ακίνητη περιουσία –πολυτελή διαμερίσματα σε πύργους, παραθαλάσσιες επαύλεις, κ.ά.– ενώ το Κτηματολόγιο έχει προβεί σε εκτιμήσεις για την αξία της συγκεκριμένης ακίνητης περιουσίας βάσει της οποίας πληρώθηκαν οι φόροι. Ωστόσο, προκύπτει μια τεράστια διαφορά δεκάδων χιλιάδων ευρώ από την εκτιμημένη αξία βάσει της οποίας έγινε η πληρωμή σε σχέση με τα όσα δήλωσαν υπεύθυνα οι επενδυτές ότι πλήρωσαν.

Αλήθεια, ποια είναι η διαδρομή αυτών των χρημάτων που δεν έχουν δηλωθεί για να φορολογηθούν; Σε ποιες τσέπες έχουν καταλήξει; Αν για μόνο πέντε υποθέσεις μιλάμε για κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αντιλαμβάνεστε για ποια τεράστια χρηματικά ποσά μιλάμε με τις 4.000 περίπου πολιτογραφήσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ερευνητική Επιτροπή υπάρχει σοβαρό θέμα ηθικής τάξης με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος ως πρώην υπουργός και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου είχε εγκρίνει πολιτογραφήσεις που είχαν υποβληθεί από το δικηγορικό του γραφείο. Ανάλογο θέμα ηθικής τάξης, εκτός από τον κ. Σάββα Αγγελίδη, εγείρεται και για τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα Γ. Σαββίδη, ο οποίος επίσης διετέλεσε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίνοντας πολιτογραφήσεις, οι οποίες είναι υπό διερεύνηση της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.