Πολιτικά παιχνίδια ένθεν κακείθεν του συρματοπλέγματος για τα οδοφράγματαΘ’ ανοίξουν ή δεν θ’ ανοίξουν τα οδοφράγματα;

* Πολιτικά παιχνίδια ένθεν κακείθεν του συρματοπλέγματος

Της Νίκης Κουλέρμου

Σε… σαιξπηρικό ερώτημα εξελίσσεται το θέμα των οδοφραγμάτων που έκλεισαν με ευθύνη και των δύο πλευρών και με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Μετέωρο παραμένει το ζήτημα αν θα ανοίξουν τελικά αύριο τα οδοφράγματα, όπως είχαν συμφωνήσει και ανακοινώσει από κοινού και ταυτόχρονα οι δύο ηγέτες την 21η Μαΐου μετά από δική τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Τα οδοφράγματα ήταν τα πρώτα που έκλεισαν, στο όνομα της μη εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Πριν καν κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα της χώρας μας, όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, έκλεισε η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη 4 από τα 9 οδοφράγματα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση μερίδας του λαού, κυρίως γιατί δεν υπήρξε τεκμηρίωση ότι δεν υπήρχε το διαθέσιμο προσωπικό για τους αναγκαίους ελέγχους. Είτε τα έκλεισε είτε «ανέστειλε» τη λειτουργία τους, όπως αρέσκονται επικοινωνιακά να διευκρινίζουν σήμερα οι κυβερνώντες, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: Μια μονομερής ενέργεια που αντιστρατευόταν και αναιρούσε την κοινή συνεννόηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, ότι από κοινού θα αντιμετώπιζαν την κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου στο Λήδρα Πάλας στην παρουσία και της Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, με στόχο να συνεργαστούν για αντιμετώπιση του κινδύνου πανδημίας από τον κορονοϊό, ουδείς φανταζόταν ότι ο φόβος από τον ιό θα πολιτικοποιείτο και θα εξελισσόταν πραγματικά σε ιό διχόνοιας, διάσπασης και διχοτόμησης που θα μας έπαιρνε και θα μας σήκωνε!

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωνε τότε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους κινδύνους ή τα γεγονότα, για τα οποία δεν μετράει ποιος είναι ο δυνατός ή ο αδύναμος, και μας ωθούν να ενώσουμε δυνάμεις και να δράσουμε μαζί».

Ένα μήνα μετά, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Συνεργασία υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά την ευθύνη των αποφάσεων την έχει η κυβέρνηση της αναγνωρισμένης Δημοκρατίας, η οποία αποφασίζει και δεν συναποφασίζει με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο».

Τα πράγματα στο μεταξύ έχουν αντιστραφεί: Με το ίδιο αλαζονικό ύφος συμπεριφέρεται ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος παριστάνει τον… κλειδούχο των οδοφραγμάτων απ’ άκρου σ’ άκρο της πράσινης γραμμής. Ο ψευδοπρωθυπουργός, που θα διεκδικήσει κι αυτός το χρίσμα του «προέδρου» στις «εκλογές» του Οκτώβρη, χρησιμοποιεί το θέμα των οδοφραγμάτων για να υπονομεύει τον κ. Ακιντζί… Τις τελευταίες δύο βδομάδες, τουλάχιστον, δηλώνει επανειλημμένα και αδιακρίτως (2/6/2020, Kanal T) πως «είναι η κυβέρνηση που θα αποφασίσει πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα». Σχολιάζοντας δήλωση ότι τα οδοφράγματα θα ανοίξουν στις 8 Ιουνίου, ο Τατάρ είπε: «Υπάρχει ένα λάθος εδώ. Η κυβέρνηση είναι η εκτελεστική αρχή που θα αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι τα οδοφράγματα. Εάν τα συμβούλια υγείας, το επιστημονικό συμβούλιο και το υπουργείο υγείας αποφασίσουν, τότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα», ανέφερε. Μέχρι και την Παρασκευή, στη σύσκεψη του λεγόμενου προεδρικού, δεν υπήρξε άσπρος καπνός. Ο κ. Τατάρ μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «οδικός χάρτης» για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, η κωλυσιεργία για το επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων γίνεται στο όνομα της δημόσιας υγείας, παρόλο που στα κατεχόμενα καταγράφονται μηδενικά κρούσματα εδώ και πάνω από 50 μέρες.

Ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν τα κατεχόμενα δεν έχει ξεκαθαρίσει σε απόλυτο βαθμό για την ε/κ πλευρά. Για να μην αναφερθούμε σε έλλειψη εμπιστοσύνης από τη μια πλευρά στην άλλη. Έλλειψη εμπιστοσύνης που εκφράζεται απόλυτα και από την απαίτηση του κ. Τατάρ να έχει η ε/κ πλευρά μηδενικά κρούσματα για 14 ημέρες, την ώρα που η ε/κ πλευρά προχωρεί στο άνοιγμα των αεροδρομίων της και των επαφών με τον έξω κόσμο… Το ίδιο κάνουν άλλωστε και οι κατοχικές αρχές, ανοίγοντας το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου για πτήσεις από και προς την Τουρκία.

Εξάλλου ο Τατάρ, όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις ελεύθερες περιοχές, πανηγυρίζουν από κοινού ότι «κλείσαμε τα σύνορα και απομονώσαμε τη χώρα. Αυτή είναι μια ιστορία επιτυχίας…» Η οποία εξελίσσεται σε ιστορία ασφυξίας… για τους Τ/κ εργαζόμενους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ή τους κατοίκους Πύλας που εργάζονται στα κατεχόμενα και για την οικονομία της τ/κής κοινότητας…

 

Τα παιδία παίζει…

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε απάντησε στην επιστολή του ΓΓ της ΠΕΟ για να διευκολυνθεί η διέλευση των Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές. Παρόμοια επιστολή, όπως πληροφορούμαστε, απέστειλε και η ΟΕΒ. Επιστολές ζητώντας το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αποστέλλουν στην ψευδοκυβέρνηση και τ/κ συντεχνίες. Πιθανόν ο Πρόεδρος να θεώρησε ότι η συμφωνία με τον κ. Ακιντζί για άνοιγμα των οδοφραγμάτων ήταν και η καλύτερη απάντηση… Με όλους τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά στον έλεγχο των διερχομένων, με τεστ για τον κορονοϊό κ.ο.κ.

Έλα όμως που ο Τατάρ παίζει τώρα δικά του παιχνίδια «εξουσίας» αφήνοντας στον αέρα το ζήτημα;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη στο ΚΥΠΕ το «έπαιξε» λίγο «μοιραίος», λέγοντας ότι ο Πρόεδρος έκανε ό,τι μπορούσε για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Από την άλλη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Ακιντζί…

Η κυβέρνηση παρασκηνιακά φαίνεται να μην ήταν διατεθειμένη να κάνει κάτι παραπάνω για να φέρει προ τετελεσμένων τον κ. Τατάρ και έναντι των Τ/κ εργαζομένων. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, με την οποία συνομίλησε η «Χαραυγή», διερωτάτο, για παράδειγμα, αν δεν θα αντιδράσει ο Γενικός Ελεγκτής σε ενδεχόμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προβεί η ίδια στα τεστ για τους Τ/κ εργαζόμενους που θα εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές! Τελικά οι κατοχικές αρχές θα διενεργήσουν τα τεστ για τους Τ/κ εργαζόμενους και οι Αρχές της Δημοκρατίας για τους εγκλωβισμένους… Ο καθένας τους… δικούς του, δηλαδή.

«Άνοιξε την πόρτα, κε Τατάρ»

Οι Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές διαμαρτυρήθηκαν δύο φορές μαζί με τις οικογένειές τους έξω από τη λεγόμενη βουλή. Με οργή και δάκρυα αλλά και πανό που έγραφαν «Θέλουμε να επιστρέψουμε στη δουλειά μας» και «Είπαμε άφησε μισάνοικτο το κάγκελο, δεν πέτυχε. Άνοιξε την πόρτα, κύριε Τατάρ», διαμαρτυρόμενοι ανέφεραν ότι δεν μπορούν να πάνε δουλειά εδώ και τρεις μήνες και κατηγόρησαν την «κυβέρνηση» του καθεστώτος ότι παραμένει απαθής στα προβλήματά τους. Επεσήμαναν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και σημείωσαν ότι «το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο». Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Κιαμίλ Ιντζιρλί, ζήτησε τη λήψη «θετικών αποφάσεων» για τις διελεύσεις μετά τις 8 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα γίνονται τα τεστ που ζητά η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, ποιες θα είναι οι συνθήκες όταν θα επιστρέφουν πίσω στα κατεχόμενα οι εργάτες, αφού οι διελεύσεις θα είναι καθημερινές, και τι σχέδια υπάρχουν για να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Αναφέροντας ότι περνούν οικονομικές δυσκολίες οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές και οι οικογένειές τους, ο Ιντζιρλί είπε ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν μπόρεσε ακόμα να πάρει οικονομική στήριξη από τις κοινωνικές ασφαλίσεις στο πλαίσιο των μέτρων που εξήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι σε συνάντηση που είχαν με τον λεγόμενο υπουργό εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Φαΐζ Σουτζούογλου, του υπέβαλαν κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων που εργάζονται ανασφάλιστοι στις ελεύθερες περιοχές.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι απέρριψαν την απαίτηση των κατοχικών αρχών για μηδέν κρούσματα για 14 μέρες, παραπέμποντας στο παράδειγμα χωρών που γειτονεύουν στην Ευρώπη και οι οποίες προέβησαν σε διάφορες ρυθμίσεις για τους εργάτες που ζουν στις περιοχές των συνόρων και ο χώρος εργασίας τους είναι σε άλλη χώρα, για να βρεθούν λύσεις «για τους εργάτες, τους μαθητές και τους πολίτες που είναι υποχρεωμένοι να περάσουν στο νότο λόγω ασθένειας. Αρκεί να υπάρχει επιθυμία! Αρκεί να υπάρχει βούληση!»

Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν δύο φορές έξω από τη λεγόμενη βουλή και ήταν έτοιμοι και για τρίτη κινητοποίηση.

«Στοίχημα» και για τις δύο πλευρές

Το επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων προβάλλει ως «στοίχημα» και για τις δύο πλευρές, ενόψει της ετοιμασίας της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και δείγμα καλής θέλησης για συνέχιση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και εξεύρεσης συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Κι αυτό πέρα και πάνω από τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και όχι μόνον. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο ηγέτες είναι υποχρεωμένοι βάσει του ψηφίσματος 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας να υποβάλουν σημειώματα στον ΓΓ του ΟΗΕ, με τα οποία να αναφέρονται σε πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλήφθηκαν προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Οι δύο ηγέτες υπέβαλαν για πρώτη φορά σημειώματα τον περασμένο Νοέμβριο. Τώρα είναι η δεύτερη φορά που θα πρέπει να υποβάλουν τέτοια σημειώματα. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι στην τελευταία επιστολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ απαιτούσε «συνεργασία» όλων των «αντιμαχόμενων» για αντιμετώπιση της πανδημίας. Και αυτό έγινε υποτυπωδώς από τη Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας…