Πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες για τον Συνεργατισμό

Τα κόμματα ζητούν προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης

Πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες καταλογίζουν τα κόμματα για την κατάληξη της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ενώ ζητούν να γίνει έρευνα και οι υπαίτιοι να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ζήτησε εκ νέου χθες τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης. Υπέδειξε επίσης ότι οι πολίτες αναμένουν από τους κυβερνώντες να λογοδοτήσουν για τα 5 δισ. ευρώ που φόρτωσαν στην πλάτη των φορολογουμένων και στο δημόσιο χρέος, αλλά και για την παραδοχή τους, με λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι έφεραν τον Συνεργατισμό σε κατάσταση διάλυσης αντί να τον επιστρέψουν πίσω στους πολίτες, όπως από του βήματος της Βουλής δεσμεύτηκαν να πράξουν. Ακόμη ο Γ. Λουκαΐδης υπέδειξε ότι οι πολίτες αναμένουν από τους κυβερνώντες να λογοδοτήσουν για την επιβολή, με προσωπικές παρεμβάσεις μάλιστα του Προέδρου Αναστασιάδη, μιας στημένης διαδικασίας παράδοσης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά και για πράξεις και παραλείψεις τους την τελευταία εξαετία, στη διαχείριση του τραπεζικού τομέα και του Συνεργατισμού ειδικότερα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι εκ του αποτελέσματος κρίνεται ως αποτυχημένη η θεραπεία την οποία επέβαλαν οι κυβερνώντες όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα αλλά και στην οικονομία ευρύτερα. Επίσης κατήγγειλε τους κυβερνώντες για προκλητική επιμονή στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, η οποία, όπως υπέδειξε, συνεχίζει να εξυπηρετεί τους ελάχιστους προνομιούχους σε βάρος των υπολοίπων και η οποία συντηρεί τους σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού θα βρει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει, έστω για μια φορά, τις αυταπόδεικτες, ασήκωτες ευθύνες της για το έγκλημα σε βάρος του Συνεργατισμού και σε βάρος των φορολογουμένων», τόνισε ο Γ. Λουκαΐδης, προσθέτοντας ότι: «Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν και απαιτούν όχι μόνο την ανάληψη πολιτικής ευθύνης αλλά και προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης, αν τούτο καταδειχθεί στο πλαίσιο ποινικής διερεύνησης. Διερεύνησης, την οποία επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε επιβεβλημένη».

Έντονη κριτική άσκησε και το ΔΗΚΟ το οποίο σημείωσε ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη πρέπει να λογοδοτήσει για την κατάληξη της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας». Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για τους κακούς χειρισμούς που έγιναν στα χρόνια που ελέγχει πλήρως τον Συνεργατισμό, αλλά και για τις αβάσιμες και ανεφάρμοστες διακηρύξεις που έκανε κατά καιρούς όταν έλεγε ότι καλύπτονται οι στόχοι του Συνεργατισμού. Ακόμη σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για τις αβάσιμες και ανεφάρμοστες διακηρύξεις που έκανε κατά καιρούς, όπως την παραχώρηση του 25% των μετοχών στους μετόχους, καθώς επίσης για την αποτυχία των σχεδιασμών της διοίκησης του Συνεργατισμού, που η κυβέρνηση διόρισε, και για το τεράστιο κόστος που καλείται να καταβάλει ο λαός μας για την κακοδιαχείριση του Συνεργατισμού.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα αναληφθούν κάποτε και οι πολιτικές ευθύνες για την όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αλλά και για τις επιπτώσεις που αυτή είχε στον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη».

Επίσης η Συμμαχία υπέβαλε το ερώτημα ποιος ήταν ο σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, για τη συναλλαγή με την Ελληνική Τράπεζα;

Ακόμη οι Οικολόγοι σημείωσαν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί τον Συνεργατισμό για το συμφέρον του κυπριακού λαού και τα δισεκατομμύρια της ζημίας τα φόρτωσε στον Κύπριο φορολογούμενο.

 

ΥΠΟΙΚ: Οι κεφαλαιουχικές ανάγκες ήταν 600 εκατ. ευρώ

Οι κεφαλαιουχικές ανάγκες του Συνεργατισμού ήταν 600 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επικαλούμενος προκαταρκτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως υποστήριξε, λόγω του μεγάλου ύψους των κεφαλαιουχικών απαιτήσεων οι προσδοκίες για εξεύρεση αυτών των κεφαλαίων δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλές. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «για να μη μείνουμε εκτεθειμένοι ως χώρα και να βρεθούμε σε αδιέξοδο, δόθηκε η επιλογή να υπάρξει μια επιβάρυνση στο κράτος». Ο Χ. Γεωργιάδης, ο οποίος μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η ανάληψη από το κράτος μέρους των περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ, έναντι δαπάνης ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό, όπως παραδέχτηκε, οδηγεί σε μεγάλη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Χαρακτήρισε ωστόσο αναγκαία την απόφαση. Επίσης ερωτηθείς γιατί πουλήθηκε το καλό κομμάτι, είπε ότι το κράτος δεν μπορούσε να το ανακεφαλαιοποιήσει ούτε είναι τράπεζα από μόνη της.

Όσον αφορά τις ευθύνες ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ΕΕ έχει εκδώσει δεκαέξι εκθέσεις οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι εκπληρώθηκαν οι όροι τους οποίους έθεσε για τον Συνεργατισμό. Συνεπώς, πρόσθεσε «δεν συμφωνώ με τις επικρίσεις ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι». Μάλιστα ο Χ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «δραστική βελτίωση (του Συνεργατισμού) σε σχέση με το 2013». Ανέφερε επίσης ότι «οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται στη Φρανκφούρτη». Ακόμη είπε ότι οι εκροές που προηγήθηκαν ύψους 2 δισ. ευρώ επέσπευσαν τα χρονοδιαγράμματα και περιόρισαν τις επιλογές που υπήρχαν, ωστόσο παραδέχτηκε ότι ο σχεδιασμός για ιδιωτικοποίηση υπήρχε από προηγουμένως.

 

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.