Υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες για το περιεχόμενο του ταμείου υδρογονανθράκων τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι υπάρχει διαφωνία και με την κυβέρνηση που δεσμεύτηκε ένα σημαντικό μέρος των εσόδων να πηγαίνει στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, γεγονός τόνισε, που δημιουργεί παρενέργειες σε σχέση με την προοπτική αξιοποίησης αυτών των χρημάτων για μελλοντικές υποδομές.

Ο κ. Δαμιανού έκανε επίσης λόγο για περίπλοκη εικόνα προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις την προσεχή Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επίσης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση του κυπριακού αλλά την ίδια ώρα έκανε λόγο για σκοπιμότητες από κάποια κόμματα.

Υπέδειξε ότι πρέπει να βρεθεί ισορροπία και να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον.

ο αρχικό κείμενο για το ταμείο υδρογονανθράκων που είναι στη βάση του νορβηγικού μοντέλου θα κατατεθεί την προσεχή Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης προσθέτοντας ότι ο καθένας θα τοποθετηθεί και θα κριθεί ενώπιον του σώματος.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ είπε ότι το ΔΗΚΟ εκ πρώτης όψεως βλέπει με θετικό μάτι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο κ. Βότσης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων επί του νομοσχεδίου για το ταμείο υδρογονανθράκων.

Άδικη και άτεγκτη χαρακτηρίζει την στάση της κυβέρνησης ο πρόεδρος των Οικολόγων, να ζητήσει από την Βουλή να καλύψει το χαμένο χρόνο, που η ίδια ευθύνεται, για τη δημιουργία του ταμείου υδρογονανθράκων.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, είπε ότι θα πρέπει να καθοριστεί ότι οι επενδύσεις που θα γίνονται από τα ποσά που θα εισπράττει το ταμείο, θα έχουν σαφή κατεύθυνση για να στηρίζουν την κοινωνική πρόοδο, την περιβαλλοντική πολιτική και τις ΑΠΕ. Υπέδειξε ότι πρέπει να υπάρχει κυκλική οικονομία και αειφόρος ανάπτυξη. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να δεσμευτεί ότι οι επενδύσεις θα έχουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και χαρακτήρα.

Δε γίνεται, τόνισε ο κ. Περδίκης, για χάρη πολιτικών παιχνιδιών και επιχειρημάτων να δεσμεύονται λεφτά από το Ταμείο των υδρογονανθράκων. Όπως είπε, η «μάνα» του ταμείου υδρογονανθράκων θα πρέπει να είναι στη διάθεση και των Τουρκοκυπρίων ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν θα υπάρξει λύση του κυπριακού.

Επίσης, ο κ. Περδίκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση και να μη συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Παρασκευή.