Πολιτικές που αντί να «θωρακίσουν», απενοχοποίησαν την Τουρκία!

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Για πέντε ολόκληρα χρόνια δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις και ούτε διαφαίνεται οποιαδήποτε προοπτική για να υπάρξει συμφωνημένη βάση επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και οι ευθύνες, δυστυχώς, αντί να κατανέμονται αποκλειστικά στην Άγκυρα, επιρρίπτονται και στις δύο πλευρές.

Η απουσία ουσιαστικού διαλόγου έχει επιφέρει, όπως τονίζει στην έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αβεβαιότητα. Έκθεση στην οποία δεν υπάρχει σαφής αναφορά για την επιδιωκόμενη μορφή λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και περιορίζεται σε αναφορές ότι καθοδηγείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν τις παραμέτρους της λύσης. Ανησυχητικό και προβληματικό, δεδομένης και της τουρκικής θέσης, η οποία απορρίπτει τη λύση ΔΔΟ και προβάλλει συνεχώς τη λύση δύο κρατών. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποφεύγει επίσης στην έκθεσή του να προβεί σε σαφή καταδίκη της τουρκικής πλευράς για τον εποικισμό στο Βαρώσι.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προβαίνει σε παραινέσεις και προς τις δύο πλευρές και δεν υπάρχει καμία καταδίκη της τουρκικής στάσης και αδιαλλαξίας. Η Τουρκία ανενόχλητη και χωρίς καμία πίεση από τη διεθνή κοινότητα προχωρεί στη δημιουργία και νέων τετελεσμένων που οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση.

Η έκθεση είναι απότοκο και των ολέθριων χειρισμών Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη, οι οποίοι από το 2017 μέχρι και πρόσφατα αντί ανάληψης αξιόπιστων πρωτοβουλιών για την επανέναρξη των συνομιλιών, έτρεχαν να «θωρακίσουν» την Κύπρο με τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες και κοροϊδεύαν το λαό περί αυστηρών ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας και μιλούσαν για τουρκικό «πυροτέχνημα» στο Βαρώσι.

Τα όσα, δυστυχώς, καταγράφονται στην πρόσφατη έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι ο «καρπός» των χειρισμών Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη, οι οποίοι δεν έπεισαν ούτε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ούτε την ευρωπαϊκή, ούτε και τη διεθνή κοινότητα ότι για το σημερινό αδιέξοδο ευθύνεται αποκλειστικά η τουρκική αδιαλλαξία. Η Κύπρος σήμερα πληρώνει τις αλλοπρόσαλλες και μικροκομματικές πολιτικές Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη.

Συνεπώς, μόνο με την εκλογή του ανεξάρτητου υποψηφίου Α. Μαυρογιάννη θα υπάρξει ξανά ελπίδα στο Κυπριακό. Ο κ. Μαυρογιάννης είναι καλός γνώστης του Κυπριακού, διαθέτει αξιοπιστία και κύρος και δηλώνει ετοιμότητα να ξεκινήσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την τ/κ πλευρά από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, έχοντας ισχυρή πολιτική βούληση για λύση ΔΔΟ που θα ενώνει Ε/κ και Τ/κ σε μια κοινή ομόσπονδη πατρίδα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.