Πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας

Η 8η του Μάρτη είναι μέρα αποτίμησης των συλλογικών αγώνων των γυναικών στην πατρίδα μας και στον κόσμο, αλλά και αναγνώρισης της απόστασης που χρειάζεται ακόμα να διανυθεί μέχρι να γίνει πραγματικότητα η ισοτιμία των φύλων, τονίζει στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας το ΑΚΕΛ.

Όπως επισημαίνει το ΑΚΕΛ, οι διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας στην εργασία και στην οικογένεια, η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής που να στηρίζει ολόπλευρα τη μητρότητα, η βία κατά των γυναικών και η σωματεμπορία, τα σεξιστικά στερεότυπα στην παιδεία και στα ΜΜΕ, η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή παραμένουν πραγματικότητες βαθιά εμπεδωμένες στην κυπριακή κοινωνία.

«Απαιτείται να τερματιστεί η φιλοσοφία που ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στα θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και τη γυναίκα -και ιδιαίτερα τις εργαζόμενες γυναίκες- που είχε ως αποτέλεσμα το απογοητευτικό πισωγύρισμα της Κύπρου όπως καταγράφηκε στους διεθνείς δείκτες. Αναμένουμε από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να καταθέσει δείγματα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Καταγράφεται ωστόσο η αποτυχία του νέου Προέδρου να εκπληρώσει τη δέσμευσή του για έμφυλη ισορροπία στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για την Αριστερά ο αγώνας για την ισοτιμία των φύλων δεν είναι αντιπαράθεση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι αγώνας ενάντια σε πατριαρχικές δομές, σεξιστικές αντιλήψεις αλλά και στο οικονομικό σύστημα που αναπαράγει ανισότητες, αδικίες και καταπίεση τόσο κοινωνικά όσο και με βάση το φύλο. Γι’ αυτό το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να διεκδικεί μέτρα και πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας, της εργαζόμενης, της νέας μητέρας, της άνεργης, της μονογονιού, της συνταξιούχου, της αγρότισσας, της μετανάστριας».

Με αυτές τις σκέψεις το ΑΚΕΛ απευθύνει με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας χαιρετισμό αγώνα και εκτίμησης σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Μαρωνίτισσες, Λατίνες και Αρμένισσες, αλλά και στις μετανάστριες και τις πρόσφυγες γυναίκες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Επίσης σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, θα παραθέσει δείπνο εργασίας με θέμα: «STEAM: γεφυρώνοντας το έμφυλο χάσμα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy