Πολιτικοί & ακαδημαϊκοί κατέθεσαν απόψεις για Κυπριακό σε συνέδριο του ΡΤΚ

Τις απόψεις τους για τις διεργασίες αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κατέθεσαν πολιτικοί και ακαδημαϊκοί σε συνέδριο που διοργάνωσε στα κατεχόμενα το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), με αφορμή την 46η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος.

Στο συνέδριο, με τίτλο «περιφερειακές πολιτικές για την ειρήνη στο τρίγωνο Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας», μίλησαν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιος για τις Διεθνείς Σχέσεις Γιάννης Μπουρνούς, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής και ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν. Εξ αποστάσεως παρενέβη ο δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Αχμέτ Ινσέλ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Μπουρνούς είπε ότι παρατηρώντας την ευρύτερη περιοχή, η Κύπρος αποτελεί πραγματικό φάρο σταθερότητας και ειρήνης, ενώ περιέγραψε ακολούθως την κατάσταση σε Ισραήλ, Λίβανο Αίγυπτο και αλλού.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο, η Τουρκία έχει περιέλθει σε μια ανησυχητική κατάσταση με τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και διώξεις δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ΜΜΕ και οργανώσεων, είπε. Όπως ανέφερε, μια χώρα με ιδιαίτερη γεωπολιτική και οικονομική σημασία στην περιοχή, που συνδέει Ανατολή και Δύση, απειλείται με αποσταθεροποίηση.

Για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μπουρνούς είπε ότι προσπαθεί να εξέλθει από μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο, ενώ παλεύει με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις που μετέρχονται ιδιαίτερα ακραίων ιδεών για τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Η δύσκολη κατάσταση που περιβάλει τις χώρες γύρω από την Κύπρο ίσως να αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τις δύο κοινότητες, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειές τους για επανένωση της νήσου και κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυητριών δυνάμεων, είπε ο κ. Μπουρνούς.

«Τασσόμαστε ενάντια στο αναχρονιστικό σύστημα που καθιερώθηκε με τις συμφωνίες Λονδίνου και Ζυρίχης», συμπλήρωσε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η εξάρτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων από την Τουρκία και την Ελλάδα διαταράσσουν την ισορροπία των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών. Όχι μόνο αποκλείουν την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος για Ε/κ και Τ/κ, αλλά δημιουργούν και νέα σημεία τριβής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είπε.

Καταληκτικά ανέφερε ότι Αθήνα και Άγκυρα πρέπει να εργαστούν για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, περιλαμβανομένων των θεμάτων ασφαλείας. Αν τα καταφέρουν, είπε, αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση και άλλων προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, κατέληξε.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής είπε ότι η προσοχή όλων είναι στραμμένη πλέον στην κρίσιμη συνάντηση της Γενεύης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σήμερα υπάρχει μια συγκυρία για λύση του Κυπριακού και δεν πρέπει να αφεθεί να χαθεί και αυτή.

Όπως είπε, “είναι μια συγκυρία διαφορετική από εκείνη του 2004”, σημειώνοντας ότι “τότε ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα είναι άλλα τα ζητήματα, αλλά είναι εκεί η συγκυρία”.

“Φυσικά η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Στη Γενεύη θα συζητηθούν ζητήματα, τα οποία εξαρτιούνται σε μεγάλο βαθμό από τη βούληση της Τουρκίας και ευελπιστούμε ότι εκεί θα αποδειχτεί και και στην πράξη πλέον ότι η Τουρκία θέλει λύση του Κυπριακού”, είπε.

Στην δική του παρέμβαση, ο κ. Ερχιουρμάν αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας στη λύση του Κυπριακού. Η στάση της Αθήνας για κατάργηση των εγγυήσεων δεν βοηθά στη διαδικασία, είπε και πρόσθεσε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα αποτελεί σημαντικό στοιχείο. Τα όποια θετικά αποτελέσματα κατά τη συνάντηση στη Γενεύη θα συμβάλουν στην περιφερειακή ειρήνη, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι η ειρήνη θα λειτουργήσει προς όφελος όλων των πλευρών, ενώ σύμφωνα με τον ηγέτη του ΡΤΚ, η λύση είναι απαραίτητο στοιχείο για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας. Κατέληξε, λέγοντας ότι η συμφωνία θα πρέπει να απαντά στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Ινσέλ, η στάση Τουρκίας και Ελλάδας θα είναι πολύ σημαντική στη Γενεύη. Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα, Ε/κ και Τ/κ είχαν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν τα κεφάλαια του Κυπριακού, την ώρα που Ελλάδα και Τουρκία χειρίζονταν τα προβλήματα στο εσωτερικό τους. Σύμφωνα με τον κ. Ινσέλ, η προτεραιότητα του Ερντογάν είναι το προεδρικό σύστημα και όχι το Κυπριακό, ενώ εξέφρασε ανησυχίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα μπορούσε να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την τελευταία στιγμή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy