Πολιτική η δίωξη του Κενάν Αγιάς, τονίζει ο δικηγόρος του 

Πολιτική η δίωξη του Κενάν Αγιάς, τονίζει ο δικηγόρος του 

Πολιτικό υπόβαθρο έχει η δίωξη του Κούρδου Κενάν Αγιάς για ισχυριζόμενη τρομοκρατική δράση, σύμφωνα με την Υπεράσπιση. Ο Κούρδος αγωνιστής οδηγήθηκε χθες εκ νέου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για να συνεχιστεί η εξέταση του αιτήματος των Αρχών της Γερμανίας για έκδοση στη χώρα με το αιτιολογικό της τρομοκρατικής δράσης, με τον συνήγορο υπεράσπισης να υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι όλα σχετίζονται με την πολιτική. Αυτή η θέση έχει προταχθεί από κόμματα όπως το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ και την κουρδική κοινότητα της Κύπρου, που επιμένουν ότι πίσω από τη δίωξη του Κενάν βρίσκεται η προσπάθεια της Τουρκίας να καταπνίξει το κουρδικό κίνημα.

Στη χθεσινή διαδικασία κατέθεσαν τρεις αστυνομικοί που χειρίστηκαν τη σύλληψη του Κενάν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει υπό την ευθύνη του την εκτέλεση ευρωπαϊκών και διεθνών ενταλμάτων σύλληψης.

Ο δικηγόρος του 49χρονου εστίασε στην εμπλοκή του Υπουργού Δικαιοσύνης της Γερμανίας στις διαδικασίες δίωξης ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατική δράση στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι για να ενεργοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες, χρειάζεται εξουσιοδότηση από τον Γερμανό Υπουργό Δικαιοσύνης.  Αυτό το στοιχείο όμως, δηλαδή η εμπλοκή υπουργού με εκτελεστική εξουσία, σύμφωνα με τον Ευστάθιο Ευσταθίου, ενδυναμώνει το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι όλα σχετίζονται με την πολιτική.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του εκζητούμενου ζήτησε να ενημερωθεί από τον λειτουργό του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τους λόγους για τους οποίους ο Γερμανός Υπουργός Δικαιοσύνης διώκει στελέχη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος στη Γερμανία.

Επίσης, ζήτησε διευκρινίσεις κατά πόσο οι γερμανικές Αρχές αποκάλυψαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου εάν εναντίον του πελάτη του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία.  Ο μάρτυρας απάντησε ότι το γερμανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε χρόνο για να απαντήσει επί αυτών των διευκρινιστικών ερωτήσεων και κατόπιν τούτου, η υπόθεση αναβλήθηκε και ορίστηκε την ερχόμενη Κυριακή.

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy