Πολιτική μπόχα και αντι-παιδαγωγική επικινδυνότητα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Σεβήρου Κούλα*

Πόσο πιο κάτω μπορεί να πάμε; Πόσο χειρότερο παράδειγμα κοινωνίας και κράτους μπορούν να δώσουν κάποιοι στους μαθητές;

Το νέο περιστατικό σε συγκεκριμένο γυμνάσιο της Λάρνακας προκαλεί. Ο διευθυντής αποφάσισε κατά την πρώτη μέρα του σχολείου να αποβάλει, χωρίς καν να προηγηθεί η όποια σύσταση, δεκάδες μαθητές της πρώτης τάξης του γυμνασίου για το κούρεμά τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος διευθυντής λειτουργεί αντιπαιδαγωγικά, καθώς ήταν ο ίδιος διευθυντής που κατά την περσινή χρονιά ήταν πρωταγωνιστής σε ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος μαθητών του.

Προχθές, 8 Σεπτέμβρη, ήταν η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού. 21ος αιώνας και 750 εκατομμύρια ενήλικες ζουν χωρίς τις βασικές ικανότητες αλφαβητισμού. Περίπου 103 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο. Η ανθρωπότητα παλεύει για να διασφαλίσει το δικαίωμα στη μάθηση για όλους. Και στην Κύπρο μαθητές αποβάλλονται από το σχολείο για τρίχες!

Χίλια χρόνια να ασχολούνται με τρίχες! Με τρίχες! Αν είναι μακρύ, κοντό, περίεργο το μαλλί. Αν έχουν βαμμένα νύχια οι μαθήτριες.

Είμαστε σοβαροί; Έχουμε ένα δημόσιο σχολείο που καταρρέει και ο μόνος λόγος που ακόμα δεν είμαστε θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια του είναι, τις πλείστες φορές, η αυταπάρνηση μερίδας καθηγητών… Και το κράτος ασχολείται με τρίχες!

Σχολικά κτίρια θέλουν επειγόντως αναβάθμιση (παράδειγμα η Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου), τα δίκτυα internet είναι ανύπαρκτα, παλιοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους, αλλά κάποιοι θεωρούν πως το μαλλί του μαθητή είναι το πρόβλημα!

Μαθητές αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο επειδή δεν προσφέρονται οι κλάδοι που θέλουν (παράδειγμα το Εξατάξιο Δερύνειας πέρσι), οι θέσεις στις Τεχνικές Σχολές δεν αρκούν, αλλά κάποιοι λένε στους μαθητές ότι το πρόβλημα είναι αν είμαστε αρκετά καλός στρατώνας!

Έχουμε ένα πλήρως αποτυχημένο σύστημα αξιολόγησης, μαθητές που έχουν γίνει ρομπότ των εξετάσεων, ύλη που η κάλυψή της είναι σενάριο φαντασίας, παραπαιδεία που έχει φτάσει σε επίπεδα που γελοιοποιεί την έννοια του κυπριακού σχολείου και κάποιοι ασχολούνται με το αν φόρεσε κάτι «εκτός στολής» ένας μαθητής!

Φτάνει! Αυτές οι αυταρχικές συμπεριφορές δεν είναι τυχαίες. Είναι συμπεριφορές που θέλουν να εδραιώσουν αυτοί που κυβερνούν. Γι’ αυτό και με το που ανέλαβαν διαμόρφωσαν τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων συντηρητικά, οπισθοδρομικά, αντιπαιδαγωγικά! Γι’ αυτό και έχουν πλήρη πολιτική κάλυψη από τον Υπ. Παιδείας και την κυβέρνηση. ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ μαζί με αυτούς τους διευθυντές, με αυτές τις διευθύνσεις, με αυτές τις οπισθοδρομικές νοοτροπίες. Πολιτική μπόχα και αντιπαιδαγωγική επικινδυνότητα.

Να φύγουν να πάνε σπίτι τους! Αρκετά διέλυσαν το Δημόσιο Σχολείο.

*Γενικός Γραμματέας ΕΔΟΝ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.