Πολιτική «σκούπας» και εξώσεων στην παλιά Λευκωσία

• Στα «πέτρινα χρόνια» οι μικροί καταστηματάρχες κράτησαν την περιοχή και τώρα… ανταμείβονται!

• ΠΟΒΕΚ: Επαναλαμβάνονται φαινόμενα του 2012 με τη λεωφόρο Μακαρίου

• Λ. Ζωίδης: «Την επομένη της έξωσης δεν θα έχω να φάω, ούτε θα έχω έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων μου»

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Πολιτική «σκούπας» και εξώσεων των παλιών καταστηματαρχών από τις οδούς Λήδρας, Ονασαγόρου αλλά και τις γύρω περιοχές στην παλιά Λευκωσία επιχειρείται από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ανακάλυψαν την κότα που γεννά τα χρυσά αβγά. Η εκρηκτική κίνηση που συγκεντρώνει η περιοχή την περίοδο που διανύουμε την κατέστησε περιζήτητη και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πολλοί ιδιοκτήτες των ακινήτων χρησιμοποιούν κάθε μέσο σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν από τους παλιούς ένοικους. Λόγω της υποβάθμισης της περιοχής, για χρόνια, τα ενοίκια είχαν διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

 

Οι ενοικιαστές είναι όλοι αυτοί οι μικροί καταστηματάρχες, οι οποίοι τα «πέτρινα χρόνια» που η περιοχή ήταν έρημη και αποκρουστική, παρέμεναν εκεί, διοχετεύοντας οξυγόνο στην παλιά Λευκωσία, προκειμένου να την κρατήσουν στη ζωή. Κόντρα στο ρεύμα την κράτησαν ζωντανή και μαζί τις μικρές επιχειρήσεις τους ευελπιστώντας σε καλύτερες μέρες και σε ένα καλύτερο μεροκάματο για το οικογενειακό βαλάντιο.

Τα χρόνια της αναδουλειάς ήταν πάρα πολλά, όμως έσφιξαν τα δόντια, άντεξαν και δικαιώθηκαν.

Η παλιά Λευκωσία όχι μόνο ανέκαμψε δειλά-δειλά, αλλά εδώ και μερικά χρόνια είναι η πιο δημοφιλής περιοχή της πρωτεύουσας. Ωστόσο, τώρα αυτοί οι λίγοι παλιοί καταστηματάρχες που είναι έτοιμοι να δρέψουν τους καρπούς της υπομονής και επιμονής τους, αφού για χρόνια «φύλαγαν Θερμοπύλες», συνειδητοποίησαν ότι έγιναν ανεπιθύμητοι από τους ιδιοκτήτες. Οπως καταγγέλλουν, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν εκβιαστικές μεθόδους προκειμένου να τους απαλλαγούν.

stefanos koursaris

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ, Στέφανο Κουρσάρη, οι οδοί Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία έγιναν μήλο της έριδος, λόγω πολλών γεγονότων.

Εκτός από την αυξημένη εμπορική κίνηση το βράδυ, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, σημείωσε, είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που κάνει την περιοχή περιζήτητη. Παράλληλα, τόνισε, μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα απογειώσει ολόκληρες οδούς, οι οποίες για χρόνια βρίσκονταν στην αφάνεια και έκαναν παρέα με ποντικούς και τρωκτικά.

Ο Στ. Κουρσάρης προειδοποίησε πως επαναλαμβάνονται φαινόμενα παρόμοια με αυτά του 2012 με τη λεωφόρο Μακαρίου, όπου τα ενοίκια εκτοξεύτηκαν στα ύψη και έγιναν απλησίαστα, όμως με την κρίση η λεωφόρος προσγειώθηκε ανώμαλα.

Η άλλοτε λεωφόρος που έσφυζε από ζωή σήμερα έχει νεκρωθεί και η μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων παραμένουν αχρησιμοποίητα και άχρηστα.

Το ίδιο σκηνικό, πρόσθεσε, επαναλαμβάνεται από τους ιδιοκτήτες στην παλιά Λευκωσία οι οποίοι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την επέκταση και ανακαίνιση των υποστατικών τους, προωθώντας την πολιτική έξωσης και οικονομικού εξοστρακισμού ενοικιαστών και καταστηματαρχών.

 

Οπως κατήγγειλε στην εφημερίδα μας ένας εκ των επηρεαζόμενων, ο κ. Λάκης Ζωίδης, υπήρχαν σε λειτουργία τρία καταστήματα στο κτίριο όπου στεγάζεται και ο ίδιος στην Ονασαγόρου. Από τα τρία καταστήματα, οι δύο ιδιοκτήτες μετά από έντονες πιέσεις αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν με τη μερική αποζημίωση που θα τους παραχωρήσει ο ιδιοκτήτης και να φύγουν.

Ο ίδιος όμως που διαθέτει κατάστημα ειδών ένδυσης δεν μπορεί να φύγει, γιατί ήδη δημιούργησε την πελατεία του και με την αναβάθμιση της περιοχής η επιχείρηση είναι πλέον οικονομικά βιώσιμη.

katastimata kosmos

Τι είδους πολιτισμός είναι να πετάς τους καταστηματάρχες στο δρόμο;

Σύμφωνα με τον κ. Ζωίδη ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει πως θα επεκτείνει τις πολιτιστικές δραστηριότητες και χρειάζεται τα τρία καταστήματα, κάτι που ο ίδιος αμφισβητεί. Αν ήθελε, σημειώνει, να επεκτείνει τις εργασίες του θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει τα επτά ελεύθερα καταστήματα, τα οποία είναι άδεια εδώ και πολύ καιρό.

Δεν μπορεί να καταλάβει ανέφερε χαρακτηριστικά τι είδους πολιτισμός είναι αυτός «να πετάνε στο δρόμο μικρούς καταστηματάρχες με οικογένειες».

Τα χρόνια, υπενθύμισε, που δεν κυκλοφορούσε κουνούπι στην περιοχή, αυτοί οι «μικροί» ήταν εκεί και έκαναν παρέα μαζί με τους αρουραίους και τις ποντίκες!

Την επομένη της έξωσης, τόνισε με έμφαση, δεν θα έχει να φάει ούτε αυτός ούτε η οικογένειά του και δεν θα έχει ούτε έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων του.

Την ίδια αντιμετώπιση, συνέχισε, έχουν και οι καταστηματάρχες στην οδό Λυκούργου, οι οποίοι οδηγούνται στα δικαστήρια για έξωση λόγω της αναβάθμισης.

Σε ερώτηση της εφημερίδας μας κατά πόσο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, αλλά τα ανακαινίσει και στη συνέχεια τα ενοικιάσει για άλλη χρήση, θα μπορούσε να του κινήσει αγωγή για αθέμιτη συμπεριφορά ο κ. Ζωίδης ανέφερε πως ασφαλώς και θα μπορούσε.

Αλλά τόνισε ότι από την ώρα που θα βγει έξω από το κατάστημα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης θα περάσουν 10 ή και 15 χρόνια και διερωτήθηκε πώς θα επιβιώσει όλο αυτό το διάστημα.

 

Οπως κατήγγειλε ο Στέφανος Κουρσάρης, άλλη περίπτωση με την οποία ο ιδιοκτήτης μυρίστηκε «ψόφιο» και προσπαθεί να κάνει έξωση του ενοικιαστή είναι ένα κατάστημα απέναντι από το δημαρχείο της Λευκωσίας. Ο καταστηματάρχης υπέστη χιλιάδες ευρώ ζημιές, τόνισε, λόγω των κατασκευαστικών έργων στην πλατεία Ελευθερίας που διήρκεσαν πέντε χρόνια περίπου. Τώρα, σημείωσε, που τα έργα οδεύουν προς την ολοκλήρωση επιχειρείται η έξωσή του.

Ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ τόνισε πως τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές, όχι μόνο στην εν λόγω περιοχή, αλλά διαπιστώνονται και σε άλλες επαρχίες.

Οσο ανακάμπτει η οικονομία, κατέληξε, τα κρούσματα θα αυξάνονται, γι’ αυτό κάλεσε την πολιτεία να προστατεύσει τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy