Πολιτική συμφωνία για αποστολή της ΕΕ στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία συμφώνησε να διευκολύνει τη δημιουργία μιας μη στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συμφώνησε από την πλευρά του να συνεργαστεί με την αποστολή, ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη ο Αρμένιος Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα της Τσεχίας.

Ο στόχος της αποστολής θα είναι να συνεισφέρει στις προσπάθειες που γίνονται από τις επιτροπές οριοθέτησης των συνόρων τις οποίες έχουν δημιουργήσει οι δύο χώρες, μέσω της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κατάθεσης εκθέσεων. Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και να διαρκέσει μάξιμουμ δύο μήνες σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τήρηση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και των Πρωτοκόλλων της Άλμα Άτα του 1991 μέσω των οποίων οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της άλλης.

Επιβεβαίωσαν πως αυτή θα είναι η βάση των εργασιών των επιτροπών καθορισμού των συνόρων, οι οποίες θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες πριν τα τέλη Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.