• Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Θέα/Ορίζοντας

Πολιτική θλίψη εν καιρώ πανδημίας

Έκθεση της Βασίλειας Μ. Αναξαγόρου στο Γκαράζ στη Λευκωσία

Kgz 6380.Original Scaled

Η Βασίλεια Μ. Αναξαγόρου εγκαινιάζει, στις 14 Ιουνίου στο Γκαράζ στη Λευκωσία, τη νέα της δουλειά «Grieving at the Time of the Pandemic».

Πρόκειται όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου «για ένα βιωματικό ταξίδι, μέσα από το οποίο ο θρήνος πρωταγωνιστεί ως ένα ραγδαίως μεταβαλλόμενο συναίσθημα, απότοκο της βιοπολιτικής που επανέφερε στο προσκήνιο η πανδημία. Η νεαρή καλλιτέχνης αποτυπώνει την πολιτική θλίψη εν καιρώ πανδημίας, επικρίνοντας τους νέους επιβεβλημένους τρόπους ύπαρξής μας, της υποχρεωτικότητας και της υγείας ως εργαλειακής αξίας, μέσω τρισδιάστατων εγκαταστάσεων, φωτογραφιών και μικτών μέσων, χωρίς να εξυπηρετεί φόρμες ή προδιαγεγραμμένα μοτίβα.

Χρησιμοποιώντας οικεία υλικά, αναπαριστά και επανερμηνεύει τον θρήνο με μια ωμή δηκτικότητα, προσδίδοντάς του μια εφήμερη μεν αλλά όχι -κατ’ ανάγκη- αρνητική διάσταση. Η παλέτα προσαρμόζεται στα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, που αποτυπώνονται με αλληγορική ματιά στον καμβά της Βασίλειας, ως αποτέλεσμα προσωπικής έκφρασης και καθορισμού νέων ορίων ελευθερίας.»

Η Βασίλεια Μ. Αναξαγόρου γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1992. Αποφοίτησε το 2011 από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας και συνέχισε τις σπουδές της στην Πολιτική και την Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Nottingham και στο Goldsmiths College, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Στη συνέχεια, έγινε δεκτή στο School of Visual Arts, New York, όπου αποφοίτησε με άριστα στο Τμήμα Καλών Τεχνών, ενώ απέκτησε MFA in Fine Art από το University of Oxford. Αυτή τη στιγμή, είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Fabienne Baide. Η έρευνά της εστιάζει στην έννοια της ευαλωτότητας στις διασπορικές φεμινιστικές πρακτικές της σύγχρονης τέχνης. Μέσα από τη δουλειά της, εξετάζει συνεχώς θέματα από τη φεμινιστική και queer θεωρία, χρησιμοποιώντας τη φωνή της μέσω της δημιουργίας τέχνης και έρευνας, αμφισβητώντας την αναπαράσταση του φύλου στους κοινωνικούς κανόνες και τα στερεότυπα.

ΓΚΑΡΑΖ (Αμμοχώστου 16, 1016 Λευκωσία)

Εγκαίνια: 14 Ιουνίου, 18:00

Μέχρι 22 Ιουνίου 2022, 10.00-13.00, 16.00-19.00

Kgz 6390 2048X1521 1

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.