Πολιτικό πυροτέχνημα οι μειώσεις στις τιμές φαρμάκωνΕρωτηματικά για τη σημαντική αύξηση στις τιμές αρκετών φαρμάκων εκφράζει το ΑΚΕΛ κατά 16,9%, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για πολιτικό πυροτέχνημα, αφού ένα χρόνο νωρίτερα είχαν μειωθεί όλα τα φάρμακα κατά 8%.

Αναλυτικά:

Πάγια θέση του ΑΚΕΛ είναι η πρόσβαση όλων των ασθενών σε ασφαλή, ποιοτικά, αποτελεσματικά και φτηνά φάρμακα. Το φάρμακο, υπενθυμίζουμε, είναι το μόνο εμπορικό είδος με ελεγχόμενη τιμή και χρειάζεται ένα σύστημα δίκαιης τιμολόγησης του.

Στην χτεσινή ανακοίνωση μείωσης των τιμών αναφέρεται ότι «παρόλο που η τιμή των φαρμάκων, που τιμολογούνται κάτω από 10 ευρώ παραμένει σταθερή, 1.690 παρουσιάζουν μείωση στην τιμή η οποία υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 7,1% περίπου, 549 φαρμακευτικά προϊόντα παρουσιάζουν αύξηση στην τιμή η οποία υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 16,9% περίπου και για 453 φάρμακα οι τιμές παραμένουν σταθερές». Προκαλεί εντύπωση ότι, ενώ γίνεται αγώνας για μείωση των τιμών, ένας σημαντικός αριθμός φαρμάκων παρουσιάζει αύξηση και ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όπως αναφέρει το Υπ. Υγείας «για τις περιπτώσεις των αυξήσεων, αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το κοινό αφού πρόκειται ως επί το πλείστον για νοσοκομειακά φάρμακα που δεν παρουσιάζουν πωλήσεις τα ιδιωτικά φαρμακεία», δηλαδή το κοινό θα επιβαρύνεται έμμεσα.

Διερωτόμαστε γιατί έγινε η προηγούμενη οριζόντια μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά 8% και τώρα έρχονται, σε λιγότερο από ένα χρόνο, να αυξήσουν τις τιμές σε σημαντικό αριθμό φαρμάκων κατά 16,9%.

Υποστηρίζουμε κάθε μείωση στις τιμές των φαρμάκων. Ωστόσο αυτές πρέπει να γίνονται προγραμματισμένα και να μην αποτελούν πολιτικά πυροτεχνήματα. Στόχος πρέπει να είναι το όφελος του καταναλωτή, και να μην θυματοποιείται στο τέλος, ούτε το κοινό, ούτε οι φαρμακοποιοί, αλλά το σημαντικότερο να μην επηρεάζεται η αγορά από τεχνητές ή πραγματικές ελλείψεις φαρμάκων, όπως συμβαίνει. Το Κράτος δεν θα πρέπει να κληθεί ξανά να πληρώσει δικαστικές αποζημιώσεις στις εταιρίες φαρμάκων όπως έγινε για προηγούμενες μειώσεις του 2005.

Το ΓεΣΥ θα εξορθολογήσει το σύστημα τιμολόγησης, αλλά είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ δεν ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη. Την ίδια στιγμή η Δημόσια Υγεία πληρώνει τις διαμάχες εντός του Υπουργείου Υγείας.