Πολιτικό το θέμα με το πέναλτι του 12%

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Το θέμα με το πέναλτι του 12% είναι πολιτικό και όχι τεχνικό, όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. Με πολιτικά κριτήρια πρέπει να ληφθεί η απόφαση. Όπως με πολιτικά κριτήρια έχει ληφθεί η απόφαση για τις διπλές και τριπλές συντάξεις, καθώς και ο δανεισμός του κράτους από το ΤΚΑ με μηδενικό επιτόκιο.

Η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ ισχυρίζονται ότι για να ληφθεί απόφαση σε σχέση με το θέμα του πέναλτι 12% στις συντάξεις, πρέπει να γίνει αναλογιστική μελέτη. Τους έπιασε ο πόνος για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ. Δεν έχουν εξηγήσει όμως στην κοινωνία γιατί τερμάτισαν την προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια για τη δημιουργία πραγματικού αποθεματικού, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα του ΤΚΑ και να αυξηθεί η βιωσιμότητά του. Δεν έχουν εξηγήσει επίσης τι έκαναν τόσα χρόνια για να αποπληρωθεί το χρέος του κράτους προς το ΤΚΑ. Ακόμη, δεν εξηγούν γιατί δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια για τις διπλές και τριπλές συντάξεις.

Ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, ισχυρίστηκε στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής ότι εάν καταργηθεί το πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος, αντί στο 65ο έτος, θα οδηγηθούμε αυτόματα στη μείωση του ορίου αφυπηρέτησης. Αυτό που δεν ανέφερε είναι ότι για να αποκτήσει κάποιος δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί στο 63ο έτος της ηλικίας του, πρέπει να έχει καταβάλει εισφορές στο ΤΚΑ για περισσότερα από 33 χρόνια! Επίσης, δεν ανέφερε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με εισφορές 50 ετών. Βλέπετε, αυτά δεν εξυπηρετούσαν το αφήγημα της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ που θέλουν να διατηρήσουν το πέναλτι του 12%, πουλώντας παράλληλα παραμύθια για ενδεχόμενη αποκατάσταση της μείωσης μετά το 81ο έτος που ο δικαιούχος θα έχει συμπληρώσει το όριο του προσδόκιμου ζωής. Και προφανώς πολλοί δεν θα είναι πλέον εν ζωή για να πάρουν αυτό για το οποίο δούλεψαν τόσα χρόνια και το δικαιούνται.

Είναι σωστή η αναφορά ότι πρέπει να γίνει αναλογιστική μελέτη. Ωστόσο, η απόφαση για κατάργηση του πέναλτι 12% πρέπει να ληφθεί με πολιτικά κριτήρια. Και εάν από την αναλογιστική μελέτη διαπιστωθεί ότι θα προκύψουν προβλήματα, να ληφθούν αποφάσεις. Για παράδειγμα το κράτος μπορεί να πληρώνει ένα μικρό επιτόκιο στα χρήματα, τα οποία έχει δανειστεί από το ΤΚΑ, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα του Ταμείου. Ακόμη καλύτερα η κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει το σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, για τη δημιουργία πραγματικού αποθεματικού.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Και ο μόνος από τους υποψηφίους, ο οποίος απέδειξε ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy