Πολιτικοί δεν κατέθεσαν Δήλωση Εισοδήματος στο Φόρο για δέκα χρόνια

Λίστα με 100 εν ενεργεία υπουργούς, βουλευτές και άλλους αξιωματούχους

Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα δεν έχουν καταθέσει Δήλωση Εισοδήματος στο Φόρο για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Το θέμα αποκαλύφθηκε μετά από ερώτηση την οποία υπέβαλε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προς τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Έρευνες στο εξωτερικό για Συλλούρη και άλλους

Συγκεκριμένα, η Ε. Χαραλαμπίδου -με αφορμή την επιστολή παραίτησης της τέως Υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτης προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία υπήρχαν ξεκάθαρα υπονοούμενα για ελλιπείς φορολογικές δηλώσεις αξιωματούχων του κράτους– κάλεσε με επιστολή της τον Υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή «κατά πόσο το Τμήμα Φορολογίας διεξάγει οποιονδήποτε έλεγχο στη βάση των σοβαρότατων καταγγελιών της τέως υπουργού», καθώς επίσης «αν το Τμήμα Φορολογίας διεξάγει οποιεσδήποτε έρευνες, ιδιαίτερα μετά από καταγγελίες που έγιναν στο τμήμα σε σχέση με φορολογικά δεδομένα του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη».

Ο Κ. Πετρίδης σε απαντητική του επιστολή προς την Ε. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι: «Οι υποθέσεις στις οποίες αναφέρεστε, και όχι μόνο, είχαν ήδη αξιολογηθεί ως υψηλού βαθμού κινδύνου και είχαν ήδη δοθεί οδηγίες διενέργειας ενδελεχούς φορολογικού ελέγχου με τη χρήση όλων των διαθέσιμων στο Τμήμα στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων από το εξωτερικό». Πρόσθεσε επίσης ότι «η έρευνα, η συγκέντρωση στοιχείων αλλά και ο φορολογικός έλεγχος βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη».

Λίστα με ελεγχόμενη πρόσβαση

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «το Υπουργείο Οικονομικών και το αρμόδιο Τμήμα Φορολογίας έχει αναγνωρίσει την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης της φορολογικής συμμόρφωσης των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και ελλείψει ενός δημοσιευμένου μητρώου έχει καταρτίσει σχετικό κατάλογο με τα πρόσωπα αυτά, που αριθμεί περίπου 100 πρόσωπα και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εν ενεργεία μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κρατικούς αξιωματούχους κτλ. Στον εν λόγω κατάλογο», προστίθεται, «υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση για σκοπούς διασφάλισης της πληροφόρησης και τήρησης όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων». Αναφέρεται επίσης ότι «πρόσβαση στο εν λόγω μητρώο έχει περιορισμένο αριθμό προσωπικού, ενώ η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των πιο πάνω προσώπων καθώς και η επιβολή φορολογιών ανατίθενται κατά καιρούς σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό». Ακόμη, αναφέρεται ότι «όσον αφορά στην πληροφόρηση που λαμβάνεται κατά καιρούς, είτε από επώνυμες/ανώνυμες καταγγελίες είτε από δημοσιεύματα, το Τμήμα Φορολογίας αξιολογεί και επιλαμβάνεται των υποθέσεων αυτών ανάλογα με το βαθμό κινδύνου».

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παραθέτει ο Υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του προς την Ε. Χαραλαμπίδου, «κατά μέσο όρο το 82,3% των ΠΕΠ υπέβαλε τη Δήλωση Εισοδήματος 2009-2019 εμπρόθεσμα, ενώ εκπρόθεσμα υπέβαλε τη δήλωσή του το 8,7% των ΠΕΠ». Αναφέρεται επίσης ότι «ποσοστό που ανέρχεται σε 9% δεν έχει υποβάλει Δήλωση Εισοδήματος κατά τα έτη 2009-2019, είτε λόγω της μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης είτε λόγω μη συμμόρφωσης».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.