Πολιτικός «σεισμός» στην Ελλάδα για παρακολουθήσεις – Αναφορές Documento σε Κύπρο και ΔΗΣΥ

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με ονόματα που παρακολουθούνταν μέσω της ΕΥΠ και λογισμικού «Predator», προχώρησε η εφημερίδα Documento, στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα μεταξύ των ατόμων που παρακολουθούνταν συμπεριλαμβάνονται, εκτός από στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η «πηγή της λίστας αλλά και των ποληροφοριών είναι δύο πρόσωπα που είχαν σημαντικό ρόλο στις παρακολουθήσεις και εκτός από τη λίστα παρακολουθήσεων γνωρίζουν τις μεθόδους και το σχεδιασμό».

Η λίστα με τα άτομα που παρακολουθούνταν:

Fgyzqghwqaaxb4U 586X4092 1 Scaled

Η μέθοδος των παρακολουθήσεων

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, «η ανάθεση των παρακολουθήσεων γινόταν απευθείας από την ΕΥΠ μέσω Μαξίμου. Αυτός ήταν ο λόγος που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά την ΕΥΠ».

Προστίθεται επίσης ότι «τα πρόσωπα που συνδέονταν με εισαγγελική εντολή για λόγους «εθνικής ασφάλειας» σπάνια έμεναν υπό παρακολούθηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκοπός της επίσημης παρακολούθησης ήταν να εντοπιστεί με ποιους έχει επαφή ο παρακολουθόμενος. Δηλαδή να ανιχνευτούν οι συχνές επαφές του. Αφού ανιχνεύονταν,αναλάμβανε το Predator».

Το κακόβουλο λογισμικό εισάχθηκε από την Κύπρο – Ο «χρυσός» δικηγόρος του ΔΗΣΥ

Η εφημερίδα Documento σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι πηγές (δεν επιδέχονται αμφισβήτηση) επιβεβαιώνουν ότι το κακόβουλο λογισμικό εισάχθηκε στην Ελλάδα μέσω Κύπρου και στενών φιλικών και πολιτικών σχέσεων προσώπων από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το Μέγαρο Μαξίμου».

Πέραν τούτου, η εφημερίδα αφιερώνει μια σελίδα για τον Αλέξανδρο Σίνκα, που όπως αναφέρεται πρόκειται για τον «χρυσό» δικηγόρο του ΔΗΣΥ.

Γίνεται μάλιστα αναφορά ότι πρόκειται «για το πρόσωπο – κλειδί που φημολογείται ότι συνέδεσε έναν από τους Ελλαδίτες που φαίνεται εμπλεκόμενος με το Predator».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος από το 2013 εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου του δικηγορικού οίκου Αλέξανδρος Σίνκα ΔΕΠΕ. Όπως αναφέρεται, «έχει αποτελέσει ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του ΔΗΣΥ» και «διατηρεί πολύ στενές φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου».

Η εφημερίδα ασχολείται στη συνέχεια με την εμπλοκή του εν λόγω δικηγορικού γραφείου με τα «χρυσά διαβατήρια» και το καζίνο στη Λεμεσό.

Παρέβαση Εισαγγελέα για τις παρακολουθήσεις – Ποινική προκαταρκτική έρευνα για τις αποκαλύψεις

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έδωσε ήδη παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική έρευνα για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντοκουμέντο», στο οποίο εμφανίζεται σειρά ονομάτων, μεταξύ των οποίων και Υπουργοί, δημοσιογράφοι και λοιποί παράγοντες του δημοσίου βίου, να έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση οι τηλεφωνικές τους επικοινωνίες.

Ο κ. Ντογίακος παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να καλέσει άμεσα σε κατάθεση τον εκδότη της εφημερίδας και δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και να προσκομίσει όσα στοιχεία διαθέτει, ενώ παράλληλα να κληθούν και να εξεταστούν και τυχόν άλλα πρόσωπα τα οποία θα προτείνει, προσκομίζοντας όσα στοιχεία διαθέτουν για την εν λόγω υπόθεση προς απόδειξη των όσων αναφέρονται στο σημερινό δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας.

Τα έβαλε με τον Κώστα Βαξεβάνη η Κυβέρνηση

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας το δημοσίευμα είπε ότι πλεονάζουν οι αφηγήσεις και απουσιάζουν τα στοιχεία, και χαρακτήρισε τον Κώστα Βαξεβάνη ως «εθνικό συκοφάντη» και «παραμυθά».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy