Πολιτικός σεισμός από την παύση Πιλλί με νέα παρέμβαση της Άγκυρας

Κάτω από τον τίτλο «Πολιτικός σεισμός», η Kıbrıs (22.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ έπαυσε προχθές Σάββατο από τα καθήκοντά του τον «υπουργό» υγείας, Αλί Πιλλί και διόρισε στην θέση του τον μέχρι πρότινος «υπουργό» συγκοινωνιών και έργων, οδοντίατρο Ουνάλ Ουστέλ. Στη θέση του Ουστέλ στο «υπουργείο» συγκοινωνιών και έργων διορίστηκε η Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι, θυγατέρα του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου.

Ο Σανέρ τοποθετήθηκε για το θέμα τόσο με γραπτή δήλωση όσο και μιλώντας στον παράνομο Bayrak, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να πει ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα στον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του Πιλλί, όμως παρατηρεί πως κουράστηκε ο τέως «υπουργός» υγείας. «Και στο θέμα του εμβολίου υπήρχαν συζητήσεις εντός της κοινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεώρησα ότι έπρεπε να ξεκουραστεί ο κ. Αλί», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί έρευνα στην «εισαγγελία» εναντίον του Ουνάλ Ουστέλ, ο Σανέρ ανέφερε ότι έρευνα διεξάγεται εναντίον έξι «υπουργών», όχι μόνο ενός και πρόσθεσε ότι κανείς δεν θεωρείται ένοχος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του.

Στο μεταξύ, «πολίτες» που θεωρούν άδικη την απομάκρυνση Πιλλί από τα καθήκοντά του, οργανώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιούργησαν «Ομάδα Στήριξης του Δρ. Αλί Πιλλί». Τα μέλη της ομάδας ξεπέρασαν τις 17 χιλιάδες μέσα σε δύο μέρες.

Σχολιάζοντας την παύση του, ο Πιλλί δήλωσε ότι είναι και ο ίδιος περίεργος, όπως όλοι, να μάθει τον λόγο, σημειώνοντας ότι «έμαθα από τα ΜΜΕ ότι απομακρύνθηκα από τα καθήκοντά μου κατά τρόπο που δεν αρμόζει στην πολιτική ηθική».

Η Avrupa (22.02.21) γράφει ότι ο Πιλλί δήλωσε πως ο Σανέρ τον θυσίασε για χάρη του λεγόμενου αναπληρωτή πρωθυπουργού, Ερχάν Αρικλί. Ο Πιλλί είπε ότι ο Σανέρ τον κατήγγειλε στον Τατάρ επειδή εμβολίασε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

«Ο Σανέρ μου είπε παραιτήσου και εγώ του είπα δεν σε αγαπώ πλέον», ανέφερε ο Πιλλί και πρόσθεσε: «Ο Σανέρ δεν μπορεί, δεν πρέπει πλέον να κάθεται εδώ, διότι δεν είναι ειλικρινής. Επειδή του ανέφερα την άποψή μου, μου είπε ‘με εμποδίζεις να διοικώ αυτή την χώρα’. Τελικά με έπαυσαν την Παρασκευή, εγώ το έμαθα το Σάββατο αυτό και δεν μου το είπε ο κ. Τατάρ. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διεξαχθεί συνέδριο [του Κόμματος Εθνικής Ενότητας] στις 14 Μαρτίου. […]»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας υπέκυψε σε άλλη μια επιθυμία της Άγκυρας και απομακρύνοντας από τα καθήκοντά του τον πιο εργατικό «υπουργό» έβαλε στην θέση του τον Ουνάλ Ουστέλ που είναι γνωστός με το προσωνύμιο «Τζετ Ουνάλ», μετά το σκάνδαλο του ιδιωτικού τζετ στο οποίο παραχώρησε άδεια να εισέλθει στα κατεχόμενα σε περίοδο καραντίνας.

Κάτω από τον τίτλο «Πάλι κρίση, πάλι χάος», η Yeni Düzen (22.02.21) γράφει ότι νέο χάος προκάλεσε στα κατεχόμενα η απομάκρυνση Πιλλί από τα καθήκοντά του, ο διορισμός του Ουστέλ στη θέση του και η «υπουργοποίηση» της Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι, η οποία δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί στην «προεδρία» της λεγόμενης βουλής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι «ισχυρισμοί» που προβάλλονται για το θέμα «έπληξαν για ακόμα μια φορά την δημοκρατία». Οι εν λόγω «ισχυρισμοί» είναι οι εξής:

1)  Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και η τεχνική αντιπροσωπεία που τον συνόδευε κατά την διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα «πάτησαν το κουμπί» γι’ αυτή την αλλαγή στο «υπουργικό συμβούλιο». Ο Οκτάι φέρεται να ανέφερε στους συνομιλητές του το εξής: «Δεν μπορεί να διαχειριστεί την υγεία, κλείνεται, κλειδώνει την οικονομία, κάθε μήνα μας ζητάτε χρήματα».

2) Δόθηκε υπόσχεση στον Ντερβίς Έρογλου να εκλεγεί στην «προεδρία» της λεγόμενης βουλής η θυγατέρα του, Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι ως αντάλλαγμα για την στήριξή του προς την υποψηφιότητα Ερσίν Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές». Όταν δεν κατάφερε να εκλεγεί η Τζαναλτάι «πρόεδρος της βουλής», έπρεπε να κενωθεί θέση για να διοριστεί «υπουργός».

3) Ο Σανέρ, ειδικά μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα «δημόσια» οικονομικά, ζήτησε πιο γρήγορο άνοιγμα και να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα όσοι έχουν  εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις για τον κορωνοϊό. Ο Πιλλί δεν βοήθησε στην υλοποίηση αυτών των απαιτήσεων και είχε έρθει και στο παρελθόν σε αντίθεση με το «υπουργικό συμβούλιο».

4) Κινητοποιήθηκε το «λόμπι των καζίνο» και κατάφεραν να τοποθετήσουν τον Ουστέλ, που είναι γνωστός ως «οικείος» τους στη θέση του Πιλλί, τον οποίο θεωρούσαν εμπόδιο στη λειτουργία τους λόγω του «κλεισίματος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την απομάκρυνση Πιλλί συζητείται και η παύση του «υφυπουργού» υγείας Αλί Τσαϊγκούρ και ο διορισμός του μέχρι πρότινος προέδρου του «γραφείο αθλητισμού», Κεμάλ Ντενίζ Ντανά στη θέση του.

Η Yeni Düzen γράφει επίσης ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν εσωκομματικές διαδικασίες τόσο εντός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) όσο και εντός του δικού του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και επεσήμανε ότι θα ήταν αντίθετη με τους κανόνες αντιμετώπισης της πανδημίας η διεξαγωγή του συνεδρίου του UBP εντός Μαρτίου. Ο Αρικλί υποστήριξε ότι ήταν στην διακριτική ευχέρεια του «πρωθυπουργού» να αντικαταστήσει τον Πιλλί και πρέπει να σεβαστούν όλοι την απόφασή του. Αναφερόμενος στη δήλωση Πιλλί ότι δεν γνώριζε ότι θα τον έπαυε ο Σανέρ, ο Αρικλί εξέφρασε την θλίψη του γι’ αυτήν σημειώνοντας ότι και ο ίδιος γνώριζε ότι επρόκειτο να συμβεί αυτό.

Ο άλλος εταίρος στην «κυβέρνηση», πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι από τα ΜΜΕ έμαθε την απομάκρυνση Πιλλί από τα καθήκοντά του και δεν συζήτησε το θέμα με τον Σανέρ. Ο Ατάογλου χαρακτήρισε το θέμα «εσωτερικές εξελίξεις εντός του UBP».

Κάτω από τον τίτλο «Κοχλάζει το UBP», η Halkın Sesi (22.02.21) γράφει ότι νέα κρίση εντός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) πυροδότησε η απομάκρυνση Πιλλί από το «υπουργείο» υγείας και ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση «πάτησε το κουμπί» για να πραγματοποιηθεί το συντομότερο το τακτικό συνέδριο του κόμματος.

Ο Σανέρ, πάντως, απαντώντας στην δήλωση Πιλλί περί διεξαγωγής του συνεδρίου στις 14 Μαρτίου, είπε ότι πρώτα θα εκλεγεί ο γενικός γραμματέας του κόμματος και ότι δεν είναι δυνατό να διεξάγουν εκλογές μέσα σε αυτό το κλίμα. «Το συνέδριό μας είναι τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Ο «βουλευτής» του UBP, Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι ξεσηκώθηκε η βάση του κόμματος μετά την παύση Πιλλί και ότι δεν μπορεί να μείνει γα τον Οκτώβριο το συνέδριο. «Πρέπει να διεξαχθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Είμαι υποψήφιος και θα τελειώσουμε την δουλειά που αφήσαμε στη μέση», πρόσθεσε.

Υποψηφιότητα για το συνέδριο εξήγγειλε και ο «βουλευτής» του UBP Ζορλού Τορέ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θεωρεί ορθό τον «ανασχηματισμό» της «κυβέρνησης».

Εξάλλου, λανθασμένη χρονικά χαρακτήρισε την παύση Πιλλί και η «βουλευτής» του UBP Γιασεμίν Όζτουρκ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αλλάζεις άλογο ενώ διασχίζεις το ποτάμι».

Τέλος, παραίτηση από το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) λόγω της σιωπής του κόμματος για την παύση Πιλλί υπέβαλε η θυγατέρα του Ραούφ Ντενκτάς, Εντέρ Ντενκτάς Βάνγκιολ, η οποία είναι «δημοτικός σύμβουλος» του DP στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.