«Πολίτης» – Κουλίας : 1-0 για τις επιχωματώσεις αντιαρματικών τάφρων στην Πύλα

Áðü ôçí äéÜóêåøç ôýðïõ ôïõ ÂïõëåõôÞ Æá÷áñßá Êïõëßá, Ëåõêùóßá 8 Éïõíßïõ 2011.

Το  Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε επιτυχή την έφεση της εφημερίδας «Πολίτης» εναντίον πρωτόδικης απόφασης που είχε κάνει δεκτή αγωγή του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία (ΔΗΚΟ), για δυσφημιστικά δημοσιεύματα τον Μάρτιο του 2007.

Το Ανώτατο παραμέρισε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εναντίον εφημερίδας και συντάκτη μαζί και το επιδικασθέν ποσό αποζημίωσης 35.000 ευρώ, επιδικάζοντας εναντίον του εφεσίβλητου βουλευτή και τα έξοδα όλων των δικαστικών διαδικασιών που προέκυψαν μετά την αγωγή που είχε καταχωρίσει εναντίον της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τέσσερα δημοσιεύματα  τον Μάρτιο του 2007 αποκάλυπταν ότι εταιρεία συμφερόντων του βουλευτή και μέλους της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Ζαχαρία Κουλία, είχε προχωρήσει σε επιχωμάτωση αντιαρματικής τάφρου πολύ κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης στην Πύλα.

Σε όλα τα δημοσιεύματα τονιζόταν ότι οι χωματουργικές εργασίες της εταιρείας του κ. Κουλία ήταν νόμιμες, ωστόσο, όπως υπέδειξε ο «Π» από το πρώτο σχετικό δημοσίευμά του, για τον βουλευτή ετίθετο ζήτημα ηθικής τάξης, αφού ο στρατιωτικός διοικητής του τάγματος που είχε υπό την ευθύνη του την άμυνα της περιοχής είχε εκφράσει σε διάφορα επίπεδα τις ενστάσεις του με την επιχωμάτωση της αντιαρματικής τάφρου της Εθνικής Φρουράς.

Σκαμμένη αμέσως μετά τον πόλεμο, η αντιαρματική τάφρος επιχωματώθηκε για τους σκοπούς διαχωρισμού οικοπέδων σε παρακείμενο τεμάχιο γης που ήταν ιδιοκτησίας της εταιρείας συμφερόντων του βουλευτή.

Η εφημερίδα το  2007 είχε γράψει για την επιχωμάτωση και κατάργηση της αντιαρματικής τάφρου από την εταιρεία συμφερόντων του Ζαχαρία Κουλία με σκοπό τον διαχωρισμό οικοπέδων σε παρακείμενο τεμάχιο, ιδιοκτησίας της εταιρείας. Η αντιαρματική τάφρος δεν είχε επιταχθεί από την Εθνική Φρουρά και ως εκ τούτου μπορούσε να αξιοποιηθεί, όπως και έγινε κατόπιν άδειας από το 3ο επιτελικό γραφείο του ΓΕΕΦ.

Η άδεια άνοιξε την όρεξη και Τ/Κ ιδιοκτήτη παρακείμενου τεμαχίου, ο οποίος επίσης εγκρίθηκε για αξιοποίηση του τεμαχίου του, προχωρώντας και αυτός σε εργασίες επιχωμάτωσης. Οι εξελίξεις ανησύχησαν τον διοικητή του τάγματος με ευθύνη την άμυνα της περιοχής, ο οποίος ζήτησε αναστολή των εργασιών με σχετικές επιστολές του στο ΓΕΕΦ.

Θέση του κ. Κουλία, όπως καταγράφηκε το 2007 στον «Π», ήταν πως όλες οι ενέργειες της εταιρείας ήταν νόμιμες και πως τα έργα ενισχύουν μάλλον την αμυντική δυνατότητα της περιοχής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.