Πολιτισμός: Από την αντίληψη στην πράξη, μία αιωνιότητα δρόμος

Του
Κυριάκου Λοΐζου

 

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ολόκληρη η κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις, για τις οποίες έχουν γραφτεί πολλά και θα γραφτούν άλλα τόσα. Υπάρχουν τομείς ωστόσο, όπου η πανδημία «απλώς» ανέδειξε το πρόβλημα στη ρίζα του. Ένας από αυτούς, ο Πολιτισμός. Τυχαίο;

Πώς μπορεί κανείς να παίρνει αποφάσεις για τον Πολιτισμό, τη στιγμή που δεν αντιλαμβάνεται την έννοια του ούτε στο ελάχιστο; Όταν οι αρμόδιοι εκλαμβάνουν την έννοια του Πολιτισμού ως κάτι πολύ ρομαντικό ή ως ένα πράγμα απόκοσμο, το παιχνίδι είναι δυστυχώς χαμένο, πριν καλά-καλά ξεκινήσει.

Η πράξη, πάντοτε, υποκινείται από την αντίληψη και τη σκέψη, ενώ οτιδήποτε άλλο θα ήταν προβληματικό. Αν για παράδειγμα, κοιτώντας ένα ποτήρι, το αντιλαμβανόμαστε ως ένα αιχμηρό αντικείμενο το οποίο μπορούμε να πετάξουμε, τότε σίγουρα θα κάνουμε ζημιά σε κάποιον. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την αντίληψη της έννοιας του Πολιτισμού. Κάποιοι, την αντιλαμβάνονται ως έννοια η οποία δεν έχει μεγάλη σημασία, ενώ μερικές φορές την χρησιμοποιούν για ίδιο συμφέρον. Κατά συνέπεια, κάνουν κακό σε οτιδήποτε σχετίζεται με τον Πολιτισμό.

Άνθρωποι με υψωμένες τις σημαίες της εξουσίας λαμβάνουν αποφάσεις για την ιστορική συνέχεια ενός τόπου, διότι αυτό είναι ο Πολιτισμός, ανάμεσα σ’ άλλα. Είναι η μνήμη η οποία οδηγεί το παρόν. Για αυτούς ο Πολιτισμός σημαίνει καλοντυμένους ανθρώπους σε γκαλά της ανώτερης οικονομικά τάξης, όπου προσπαθούν επιδεικτικά να αποδείξουν τον πλούτο τους κρατώντας ένα ποτήρι με ακριβό κρασί. Για κάποιους άλλους σημαίνει όλα αυτά τα οποία κρατούν τη μνήμη ζωντανή. Άλλοι όταν λένε τη λέξη Πολιτισμός σκέφτονται τα κονδύλια και τις επιχορηγήσεις και άλλοι σκέφτονται την ανθρώπινη ύπαρξη και υπόσταση. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι, ωστόσο μόνο ο ένας χωράει.

Και ένα παράδειγμα. Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας -με Πρωθυπουργό τον Μπόρις Τζόνσον, έχει σημασία- ανακοίνωσε το προηγούμενο διάστημα επιχορήγηση μαμούθ ύψους 400 εκατ. στερλινών για τη στήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας. Ο Μπόρις Τζόνσον, χωρίς περαιτέρω ανάλυση, είναι γνωστό ποιος είναι και τι πρεσβεύει. Ωστόσο, γενικά, επικρατεί το πνεύμα του Πολιτισμού και η αντίληψη της πραγματικής έννοιάς του.

Θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς «αν υπάρχουν λεφτά για να στηριχτεί ο Πολιτισμός». Η απάντηση είναι απλή. Μπορούμε να σκεφτούμε πόσα εκατομμύρια κόβουν βόλτες από παράνομες δραστηριότητες σε κρατικό επίπεδο; Δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Πέραν της επιτακτικής ανάγκης για στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού με στόχο την επιβίωσή τους, εάν δεν αλλάξουν τα πρόσωπα και οι οπισθοδρομικές κυβερνήσεις, απλώς θα κάνουμε κύκλους. Τα παραδείγματα της Κύπρου και της Ελλάδας είναι τα πιο χαρακτηριστικά. Ο Πολιτισμός είναι αφύπνιση και κάποιοι πάντα θα ενοχλούνται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy