Πολιτιστική ανάκαμψη της Ευρώπης

Στην ολομέλεια κατατέθηκε ψήφισμα για την πολιτιστική ανάκαμψη της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) έχοντας σε προτεραιότητα τον πολιτισμό κατέθεσε αρχικά δικό της ψήφισμα. Στο ψήφισμα τόνιζε τη σημαντικότητα των τομέων του πολιτισμού και της δημιουργίας και την αλληλοσύνδεσή τους με άλλα μέρη της κοινωνίας. Υπογράμμισε το μεγάλο πλήγμα που έχει ο τομέας λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα εσωτερικά χαρακτηριστικά του τομέα, όπου πολλοί εργαζόμενοί του απασχολούνται με επισφαλείς συνθήκες, με το καθεστώς του ελεύθερου επαγγελματία, χωρίς ασφάλιση και απουσία τακτικού εισοδήματος.
Μέσα όμως από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ομάδων υπήρξε τελικά κατάληξη σε ένα συμβιβαστικό ψήφισμα που υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια.
Στο ψήφισμα αυτό η GUE/NGL προσπάθησε να εντάξει μια ξεκάθαρη και δυνατή στήριξη στους εργαζομένους στον τομέα του πολιτισμού. Κατάφερε επιπλέον να εντάξει τον όρο «Τομείς του Πολιτισμού και της Δημιουργίας» που πρακτικά διευρύνει την κατηγορία και εντάσσει πέρα από τους καλλιτέχνες που εργάζονται στη «βιομηχανία» και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σημαντική ήταν και η αντικατάσταση της στενής, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, έννοιας του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» σε «τρόπος ζωής: αυτός της πολυμορφίας και της πολυπολιτισμικότητας».
Ακόμη στο ψήφισμα ενσωματώθηκε, χάρη των πιέσεων της GUE/NGL, αναφορά στην υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων και του τομέα του πολιτισμού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες προτάσεις του Συμβουλίου το ποσό για το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη μειώθηκε στα 1,64 δισεκατομμύρια ευρώ, απογοητεύοντας τον τομέα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζητά κονδύλια ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι ότι με την παρέμβαση της GUE/NGL υιοθετήθηκαν πιο ευέλικτοι κανόνες για την παροχή κρατικών ενισχύσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης «Next Generation EU».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy