Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η σαθρότητα των διαδικασιών που ακολουθούνταν
Με συγκεκριμένα στοιχεία η Ελεγκτική Υπηρεσία καταγράφει πλέον τη ζημιά που προκάλεσε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, «έμεινε σαθρό μέχρι το τέλος του, με την απώλεια στον ΦΠΑ να ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ και την απώλεια από μη είσπραξη τελών στα 25 εκατομμύρια. Υπήρξε επίσης ακύρωση συμβολαίων αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ εκκρεμούν συμβόλαια αξίας 3,5 δις ευρώ».
Χαρακτηριστική και η αναφορά στην έκθεση ότι από τη διερεύνηση επιβεβαιώνεται η σαθρότητα των διαδικασιών που ακολουθούνταν και η ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας και/ή ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων από διάφορα πρόσωπα.
Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι με βάση τα ευρήματα της Έκθεσης από τις 3.517 περιπτώσεις προσώπων που πολιτογραφήθηκαν ως επενδυτές, υπήρξε πολύ μεγάλος αριθμός πολιτογραφήσεων που δεν πληρούσε τα εν ισχύι κριτήρια.
181 παράνομες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων κατέγραψε η Ελεγκτική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, από τις 3.517 περιπτώσεις προσώπων που πολιτογραφήθηκαν ως επενδυτές, υπάρχουν 107 παράνομες περιπτώσεις όπου το Υπουργείο Εσωτερικών απέκρυβε τα ευρήματα των τεχνοκρατών από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή. Σύμφωνα και με δηλώσεις του Γ.Ε. Οδυσσέα Μιχαηλίδη στο Εuronews, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό φακέλων, όπου και διαπιστώθηκε ότι ενώ λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών κατέγραφαν όλα τα στοιχεία, «ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών, κατά εμάς, κατά έναν εντελώς παράνομο τρόπο αποφάσιζε εκείνος ότι θα φίλτραρε κατά κάποιον τρόπο και δεν διαβίβαζε όλη αυτή την πληροφόρηση στο αρμόδιο Σώμα».
Επίσης υπάρχουν και 74 περιπτώσεις όπου το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν ενήμερο για τις αποκλίσεις από τα κριτήρια και παρόλα αυτά προχωρούσε στην έγκριση των αιτήσεων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής, τουλάχιστον 3.810 πρόσωπα πολιτογραφήθηκαν ως συγγενείς επενδυτών, χωρίς να υπάρχει εξουσιοδότηση στο σχετικό Νόμο.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι επενδύσεις ύψους ορισμένων δισεκατομμυρίων ευρώ -είτε ήδη ακυρώθηκαν, είτε είναι υψηλού κινδύνου- δεν έχουν υλοποιηθεί και παραμένουν στο χαρτί.
Πάροχος το δικηγορικό των θυγατέρων του ΠτΔ
Σύμφωνα με την Ελ. Υπηρεσία, παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα σε οκτώ πρόσωπα που σχετίζονταν με τη μαρίνα Αγίας Νάπας, χωρίς να πληρούνται τα επενδυτικά κριτήρια, με πάροχο το δικηγορικό γραφείο στο οποίο έχουν συμφέρον οι θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επίσης, ένας εκ των διευθυντών του παραχωρησιούχου είναι πρόσωπο από το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην περίπτωση δε τεσσάρων εκ των αιτητών, ο Γ.Δ. του Υπουργείου Οικονομικών είχε αναφέρει στο σημείωμα, ημερ. 3.2.2020, προς τον Υπ. Οικονομικών ότι «εφόσον τα οικονομικά κριτήρια δεν ικανοποιούνται πλήρως, δεν θα πρέπει να συστήσουμε την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησή τους στη βάση των οικονομικών κριτηρίων, αλλά στη βάση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος της οικονομίας».
Ουσιαστικά, οι πέντε αιτητές δεν πληρούσαν τα οικονομικά κριτήρια και η έγκριση των αιτήσεων ήταν παράνομη.
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.