Πολιτογραφήσεις: Και τα ρέστα ζήτησε το ΥΠΕΣ από την Ε.Υ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ζητά διερεύνηση για διάπραξη ποινικών αδικημάτων

Και τα ρέστα ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών για την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο θέμα των πολιτογραφήσεων. Χαρακτήρισε την έκθεση αποσπασματική, παρ’ όλο που το ίδιο δεν επέτρεψε πρόσβαση σε στοιχεία και φακέλους που ζητήθηκαν από την Υπηρεσία. «Η συγκεκριμένη έρευνα είναι αποσπασματική και καλύπτει μια μόνο ιδιαίτερα επιλεκτική χρονική περίοδο».

Κατηγόρησε δε τον Γεν. Ελεγκτή ότι «υπερβαίνει τις αρμοδιότητες» που του παρέχονται από το Σύνταγμα και «προχωρεί σε αναφορές και σχόλια που είναι εκτός του πεδίου της αρμοδιότητάς του και της άσκησης του λειτουργήματός του». «Μα ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι της εφημερίδας της Δημοκρατίας από τους κανονισμούς που βελτιώθηκαν μόλις προχθές στη Βουλή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2007 χωρίς κανένα κριτήριο πολιτογραφήσεων και φτάσαμε να είναι σήμερα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα από αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε σε τηλεοπτική παρέμβασή του ο ΥΠΕΣ, κ. Νουρής. Η έκθεση του Γεν. Ελεγκτή αναφέρει ακριβώς διάφορες περιπτώσεις που δόθηκαν διαβατήρια με τη βούλα του Υπουργικού Συμβουλίου σε άτομα κατά παράβαση των νομοθεσιών και των κριτηρίων που το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε. Ο Υπουργός Εσωτερικών, αποσείοντας τις όποιες ευθύνες από τους ώμους της κυβέρνησης, επανέλαβε τη γνωστή επωδό ότι «κάποιοι στο εσωτερικό της χώρας έχουν φροντίσει να αποδομήσουν το πρόγραμμα σε τέτοιο βαθμό που η εικόνα και του προγράμματος και της χώρας έχει πληγεί και ίσως η ζημιά να είναι ανεπανόρθωτη». Για να πάρει την απάντηση από το ΑΚΕΛ ότι «τα ίδια τα πεπραγμένα της κυβέρνησης διέσυραν τη χώρα ανά το παγκόσμιο. Μόνο η διαφάνεια και η βούληση να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς θα καθαρίσει το όνοματης χώρας μας», υπέδειξε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την αντίδραση της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ προφανώς έχει διαγράψει από το λεξιλόγιό της τις έννοιες της ευθιξίας, της ευθύνης και της αξιοπρέπειας. Αυτό διαπιστώνεται από την απαράδεκτη αντίδραση του Υπουργείου Εσωτερικών, στα τεκμηριωμένα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», σημειώνει με δήλωσή του.

Παρατηρεί επίσης ότι το πόρισμα για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, εκτός από παρατυπίες, καταγράφει και την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ο κ. Παπαδόπουλος απευθύνεται στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα αναμένοντας «να διερευνήσουν άμεσα την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων, πολύ περισσότερο όταν αυτά αφορούν πρώην συνάδελφό τους στο Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν». Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται, προφανώς, στις περιπτώσεις εκείνες πουπολιτογραφήθηκαν με παρέμβαση τού τέως ΥΠΕΣ.

Τέλος, σημειώνει το απύθμενο θράσος της κυβέρνησης που εμπόδισε με κάθε τρόπο τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή, όμως από την άλλη τον κατηγορεί για «αποσπασματικό» έλεγχο…! «Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ διαφάνεια και έλεγχο, θα έδινε πρόσβαση σε όλους τους φακέλους. Οι πράξεις τους μιλούν από μόνες τους», καταλήγει. Το Κίνημα Οικολόγων σημειώνει ότι η πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία παραχώρησης υπηκοοτήτων κρίνεται απαραίτητη, ενώ ο αποτελεσματικός έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται έγκαιρα και όχι εκ των υστέρων. «Ο σκοπός μας ήταν και παραμένει η διόρθωση των στρεβλώσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η πλήρης διαφάνεια, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί ένα σύγχρονο δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος». Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί τα ευρήματα του Γεν. Ελεγκτή «ανησυχητικά».

Νίκη Κουλέρμου

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News