Πολιτογραφήσεις με…κατ’ εξαίρεσην εξαιρέσεις κι άλλα ‘’τεχνάσματα’’ στηλιτεύει το Πόρισμα


Κακές πρακτικές πέραν του επιδιωκόμενου στόχου του Κυπριακού  Επενδυτικού Προγράμματος, οι οποίες στο τέλος αποδομούν ουσιαστικά το αφήγημα περί οικονομικού οφέλους της κυπριακής οικονομίας  από τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών καταγράφει το ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου το οποίο εν τέλει δημοσιοποιήθηκε στη βάση της πρακτικής της ανωνυμοποίησης.

Παρά το «γκριζάρισμα» σημαντικών ονομάτων ημερομηνιών αριθμών κι άλλων στοιχείων και δεδομένων, εν τούτοις η μεγάλη εικόνα και η ουσία του πορίσματος δείχνει σημαντικές χαλαρώσεις για τις οποίες η Ερευνητική παίρνει συγκεκριμένη θέση.

 

Οι…’’αμαρτωλοί’’ σύζυγοι

Με βάση το ενδιάμεσο πόρισμα,  υπήρχαν περιπτώσεις, στις οποίες υποβαλλόταν αίτηση πολιτογράφησης για ένα πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα ο πραγματικός ιδιοκτήτης της περιουσίας ήταν ο σύζυγος ή η σύζυγός του. Αυτό συνέβαινε, συνήθως -αναφέρεται- διότι υπήρχαν αρνητικά δημοσιεύματα σε σχέση με τον πραγματικό ιδιοκτήτη ή είχε καταδικαστεί για αδικήματα. Συνήθως επισημαίνεται, ο σύζυγος είχε καταδικαστεί ή υπήρχαν αρνητικά δημοσιεύματα για το πρόσωπο του, και υπέβαλλε την αίτηση η σύζυγος.

Στην περίπτωση πολιτογράφησης του 2017 – αναφέρεται στο πόρισμα- γυναίκα η οποία παρουσιάστηκε ως επενδύτρια, υπάρχουν αρκετά αρνητικά δημοσιεύματα για τον σύζυγο που πολιτογραφήθηκε το 2018 ότι είχε καταχωριστεί στη διεθνή λίστα καταζητούμενων και κατηγορήθηκε ερήμην ως μέρος μιας υπόθεσης κατάχρησης εξουσίας που συνεπάγετω σοβαρές συνέπειες.

Στην περίπτωση δεύτερης πολιτογράφησης του 2019, γυναίκα η οποία παρουσιάστηκε ως η επενδύτρια, ο σύζυγος της, ένα μήνα πριν πολιτογραφηθεί κατηγορήθηκε και τελούσε υπό κράτηση , ενώ 7 μήνες μετά την πολιτογράφησή του είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση. Παρόλα αυτά, έλαβε την πολιτογράφηση ως σύζυγος της επενδύτριας συζύγου του.

Πώληση του ίδιου ακινήτου

Στο πόρισμα γίνεται ειδική αναφορά για περιπτώσεις πολιτογραφήσεων με το ίδιο ακίνητο. Παρατίθεται περίπτωση πολιτογράφησης του 2017 στην οποία αριθμός διαμερισμάτων που αγοράστηκαν από την εταιρεία του  αιτητή, είχαν προηγουμένως πωληθεί σε άλλες εταιρείες κι ένα άλλο φυσικό πρόσωπο. Όλα τα πωλητήρια έγγραφα, που υποβλήθηκαν περιελάμβαναν ως παράρτημα ακύρωση της συμφωνίας με τους προηγούμενους αγοραστές. Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε σε δεύτερη περίπτωση πολιτογράφησης το 2017.

Ρητά η Ερευνητική Επιτροπή επισημαίνει ότι η πρακτική αυτή δεν πρόσθετε στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου, που ήταν –όπως αναφέρει- και ο βασικότερος στόχος του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τέτοιου είδους τεχνάσματα από πλευράς παρόχων υπηρεσιών ή/και εταιρείες ανάπτυξης γης που ουσιαστικά καταστρατηγούσαν τον σκοπό του Προγράμματος, θα έπρεπε να αποφεύγονταν με κάθε τρόπο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διερευνηθούν.

Μη ικανοποίηση του κριτηρίου Μόνιμης κατοικίας

Η επιτροπή Νικολάτου καταπιάνεται και με υποθέσεις πολιτογραφηθέντων χωρίς να ικανοποιηθεί το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας.

Στις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων του 2014, εντοπίζεται υπόδειξη από δικηγορικό γραφείο ως προς τη μη ικανοποίηση του κριτηρίου της «μόνιμης κατοικίας στη Δημοκρατία». Το 2013 φαίνεται να είχε γίνει συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων του δικηγορικού γραφείου και του τότε Υπουργού Εσωτερικών, όπου ζητήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, να επιτραπεί στους επενδυτές να εξαιρεθούν από το κριτήριο απόκτησης μόνιμης κατοικίας. Το δικηγορικό γραφείο υπέβαλε το 2013 αιτήσεις για πολιτογράφηση 9 επενδυτών.

Το 2014 με επιστολή το δικηγορικό γραφείο επεξηγούσε στον Υπουργό Εσωτερικών σε συνέχεια συνάντησης τους, ότι κάποιοι από τους επενδυτές   ήταν δικαιούχοι άτυπου εμπιστεύματος το οποίο ανήκαν εταιρείες που είχαν υποστεί απομείωση καταθέσεων λόγω του κουρέματος του 2013 στην Τράπεζα Κύπρου.

Παρόλο που δεν ικανοποιείτο το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στη Δημοκρατία και παρόλο που στο σχέδιο του ΚΕΠ γινόταν αναφορά μόνο σε απομείωση καταθέσεων στη Λαϊκή και όχι και στην Τράπεζα Κύπρου, το Υπουργικό πολιτογράφησε τους πιο πάνω επενδυτές.

porisma1 porisma2 porisma3

Κώστας Α. Κώνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.