Πολιτογραφήσεις με ξέπλυμα μέχρι και το 2020

Τα «χρυσά» διαβατήρια είναι ταυτισμένα με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν χθες στην Ερευνητική Επιτροπή από τον Διοικητή της ΚΤΚ, Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Μάλιστα το ξέπλυμα συνεχίστηκε μέχρι και το 2020, όταν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τερματίσει το πρόγραμμα υπό το βάρος της διαδικασίας επί παραβάσει την οποία κίνησε η Κομισιόν εναντίον της Κύπρου.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του Διοικητή ότι για το 50% των ονομάτων που αναφέρονται  στα έγγραφα του Al Jazeera (29 από τα 57) υπήρχαν «δυνητικά αρνητικές πληροφορίες».

Αποκάλυψε επίσης ότι μεταξύ 2013-2019 οι τράπεζες επέρριψαν 130 συναλλαγές και έκαναν 77 αναφορές στη ΜΟΚΑΣ, ενώ το 2020 απέρριψαν 9 συναλλαγές, τερμάτισαν 3 και έκαναν 33 αναφορές στη ΜΟΚΑΣ. Ανέφερε επίσης ότι η ΚΤΚ επέβαλε 11 πρόστιμα, συνολικού ύψους 8,3 εκατ. ευρώ.

Πρόστιμο για υπόθεση Λόου

Εν τω μεταξύ, ο Διοικητής αποκάλυψε ότι τις επόμενες μέρες θα επιβληθεί πρόστιμο σε τράπεζα για την υπόθεση του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λόου. Σημειώνεται ότι η πολιτογράφηση έγινε το 2015, ενώ λίγες μέρες αργότερα η τράπεζα έκανε αναφορά στη ΜΟΚΑΣ. Παρά ταύτα, ο επιτόπιος έλεγχος από την ΚΤΚ ξεκίνησε το 2019, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.