Πολλά γεννητούρια στο Ζωολογικό Κήπο της Πάφου

Πολλές γέννες έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στον Ζωολογικό Κήπο της Πάφου, κυρίως από τους πολύχρωμους παπαγάλους.

Οι συγκεκριμένοι τροπικοί παπαγάλοι σύμφωνα με τον βιολόγο του Ζωολογικού Κήπου, Νεόφυτο Δημητρίου, εκτός Αυστραλίας τρέφονται κυρίως με καρπούς των ευκαλύπτων . Παπαγαλάκι του είδους “katalina makao” που προέρχεται από την Λατινική Αμερική και κυρίως τη Βραζιλία γεννήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, και θεωρείται από τους ομορφότερους παπαγάλους στον κόσμο. Ζεί μέχρι 60 χρόνια.

Οι παπαγάλοι Cockatoo συνέχισε, με την μαύρη ουρά βρίσκονται στις περισσότερες περιοχές της Αυστραλίας και είναι διαδεδομένοι και πολυπληθείς στο νοτιότερο μέρος της χώρας. Εξαρτώνται κυρίως από μεγάλα δένδρα κυρίως ευκαλύπτους για να κτίσουν τις φωλιές τους . Η κύρια τροφή τους είναι οι καρποί των ευκαλύπτων .

Τα πιθηκάκια Ring Tailed Lemur γεννήθηκαν πριν περίπου ένα μήνα , χαρακτηρίζονται φιλικά και κοινωνικά ζώα. Τα πανέμορφα πιθηκάκια κατάγονται από την νοτιοδυτική Μαδαγασκάρη. Ο κ. Δημητρίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως είναι παμφάγα ζώα και τρέφονται κυρίως με φρούτα , σπόρους , λαχανικά και κάποιες φορές κάποιες πρωτεΐνες όπως αυγό.

Στο Ζωολογικό Κήπο της Πάφου γέννησαν πρόσφατα και οι Thomson’s Gazelle που πρόκειται για είδος ελαφιού. Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως η γαζέλα γέννησε πριν δύο περίπου εβδομάδες ένα θηλυκό. Πρόσθεσε μάλιστα, πως θεωρείται από τα γρηγορότερα ζώα στον κόσμο .

Ο Ζωολογικός Κήπος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με κατάλληλη δροσερή θερμοκρασία και αλμυρό νερό φιλοξενεί τρεις πιγκουίνους από την Χιλή. Οι συγκεκριμένοι πιγκουίνοι, συνέχισε ο βιολόγος του Ζωολογικού Κήπου, ζουν σε τροπικά κλίματα και όχι σε ψυχρά – όπως είπε- στην Αλάσκα που ζει ο βασιλικός πιγκουίνος.

Οι πιγκουίνοι τρέφονται δύο φορές την ημέρα και καταναλώνουν περίπου δύο κιλά ψάρια και οι τρεις μαζί .Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου οι συγκεκριμένοι πιγκουίνοι κάτω από το νερό είναι πολύ γρήγοροι και μπορούν να αναπτύσσουν μέσα στο νερό μέχρι και 60 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μέσα στο νερό μπορούν να ζήσουν μέχρι και 15- 20 λεπτά χωρίς αναπνοή, όπως είπε.

Πρόσφατα όμως γέννησε και το τρωκτικό Μara της Παταγονίας που θεωρείται ένα από τα μεγάλα τρωκτικά της Αργεντινής . Πρόκειται για φυτοφάγο ζώο που μοιάζει σαν κουνέλι και ζει σε ανοικτές εκτάσεις και περιοχές με λίγη βλάστηση ενώ η κύρια τους ημερήσια απασχόληση είναι το φαγητό, και η κοινωνική τους οργάνωση .

Τα red kangaroo είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος καγκουρό. Όπως και όλα τα καγκουρό προέρχονται από την Αυστραλία. H μικρή Mercedes που ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο και επειδή η μητέρα της την απέβαλε την περίθαλψε ο Ζωολογικός Κήπος της Πάφου. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου η μικρή Mercedes άρχισε να τρέφεται με γάλα και στην συνέχεια με λάχανα και φρούτα.

Ο Ζωολογικός Κήπος διαθέτει κροκόδειλους , τροπικά πουλιά,παπαγάλους, αετούς, στρουθοκάμηλους, καμήλες, φλαμίγκος και άλλα και ζώα όπως γκαζέλες, καμηλοπάρδαλες, ιγκουάνα, τιγράκια ,χρυσοκέφαλα πιθηκάκια και διάφορων ειδών ερπετά .

Οι κροκόδειλοι που φιλοξενούνται στο Ζωολογικό Κήπο είναι επιθετικοί είναι επτά ετών και μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος τα 6 μέτρα ενώ θεωρείται ο πιο μεγάλος κροκόδειλος στην Αφρική, στο είδος του.

Το πάρκο φιλοξενεί και τα Albino Bennett Wallaby που είναι χορτοφάγα κατάγονται από την Ζηλανδία και τη Νέα Γουινέα. Συγκεκριμένα τρέφονται με διάφορα χόρτα, φύλλα , φρούτα και διάφορα λαχανικά. Τα γεννητούρια ήρθαν πριν δύο μήνες, για τα μικρά Wallaby.

Ο Ζωολογικός Κήπος φιλοξενεί και τη δεύτερη μεγαλύτερη χελώνα στον κόσμο που ζυγίζει περίπου 250 κιλά , έχει σκούρο χρώμα με ψηλό κέλυφος . Προέρχεται από νησί που βρίσκεται στο Ινδικό Ωκεανό και τις Σεϋχέλλες και τρέφεται με διάφορα εποχιακά φρούτα χρησιμοποιώντας το μεγάλο της λαιμό για την συλλογή τροφής.

Η συλλογή από τα εξωτικά πουλιά και δηλητηριώδη φίδια είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy