Πολλά στα χαρτιά, λίγα στην πράξη, για την επίτευξη της έµφυλης ισότητας

Το Femme Fest Cyprus, το πρώτο Φεστιβάλ Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Κύπρο, είναι µία δράση από τις γυναίκες για όλη την κοινωνία. Έρχεται για να ταράξει τα νερά, να προκαλέσει τη συζήτηση και τoν προβληµατισµό για όλα όσα απασχολούν τη γυναίκα και την κοινωνία γενικότερα, να αποτελέσει χώρο αποδοχής στη διαφορετικότητα και σεβασµού στα δικαιώµατα όλων των ανθρώπων. Για να πάµε όλες και όλοι µαζί ένα βήµα πιο κοντά σε µια κοινωνία πιο συνεκτική, µια κοινωνία πιο δίκαιη.

Tης  Ελένης Κωνσταντίνου

Η πραγµατικότητα και οι καθηµερινές εµπειρίες των γυναικών δείχνουν πως χρειάζονται πολλά ακόµα να γίνουν για την επίτευξη της έµφυλης ισότητας. Αρχίζοντας από την ανισοµισθία, το σεξισµό, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώµατα µέχρι το έγκληµα της βίας λόγω φύλου είµαστε ενώπιον ενός ψηφιδωτού που κάποτε πρέπει να αρχίσει να σπάζει για να δηµιουργηθεί ένα νέο και πιο στέρεο, βασισµένο σε δικαιώµατα για τα οποία δεν έπρεπε καν να συζητάµε σήµερα.

Με όλα αυτά που πρέπει να ακουστούν, έστω για να προβληµατίσουν, αλλά και για να πάµε ένα βήµα παρακάτω, θα καταπιαστεί το πρώτο Φεστιβάλ Προώθησης της Έµφυλης Ισότητας στην Κύπρο, το Femme Fest Cyprus, το οποίο και θα λάβει χώρα την ερχόµενη Κυριακή 29 Μαΐου.

Στην πραγµατικότητα η ανισότητα είναι ακόµα υπαρκτή

Η διοργάνωση του φεστιβάλ, όπως αναφέρει στη «Χαραυγή» η Ελένη Ευαγόρου, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής Femme Fest Cyprus, προέκυψε ως εισήγηση από την οµάδα νέων γυναικών του Γυναικείου Κινήµατος της ΠΟΓΟ και µπήκε σε εφαρµογή σε συνεργασία µε το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και τον ∆ήµο Λευκωσίας.

«Η αλήθεια είναι ότι ενώ φαίνεται πως εν πολλοίς δεν υπάρχουν ανισότητες ανάµεσα στα φύλα, η πραγµατικότητα δείχνει πως χρειάζονται πολλά ακόµα να γίνουν για την επίτευξη της έµφυλης ισότητας.

Γιατί οι γυναίκες συνεχίζουν να αµείβονται χαµηλότερα; Γιατί µια γυναίκα δεν µπορεί να γίνει µηχανικός, ειδικός ηλεκτρονικών υπολογιστών ή αστροναύτης; Γιατί οι γυναίκες είναι εκείνες που κατά συντριπτική πλειοψηφία (81%) αναλαµβάνουν τη φροντίδα των παιδιών και του νοικοκυριού; Γιατί η συµµετοχή των γυναικών στη δηµόσια σφαίρα περιορίζεται στο 23%; Και γιατί από όλα όσα προβάλλονται, ακούγονται ή γράφονται στα ΜΜΕ, µόνο το 25% αναφέρεται σε γυναίκες;

Γιατί οι γυναίκες είναι τα συχνότερα θύµατα έµφυλης βίας; Γιατί δεν καταγγέλλουν; Γιατί, ακόµα και αν καταγγείλουν συχνά τυγχάνουν αρνητικής αντιµετώπισης από τους αρµόδιους θεσµούς, τις δοµές, την κοινωνία;

Γιατί σε µία συζήτηση η προσοχή εστιάζεται στους άντρες, ενώ οι γυναίκες αγωνίζονται για να ακουστούν; Γιατί µια γυναίκα κρίνεται από το µήκος της φούστας και το βάθος του ντεκολτέ της, τον τρόπο µε τον οποίο χαµογελά ή δεν χαµογελά; Γιατί µια γυναίκα κρίνεται από τις επιδόσεις της ως νοικοκυρά ή ως µητέρα; Γιατί οι γυναίκες µετανάστριες βρίσκονται σε δυσµενέστερη θέση;»

Η ισότητα των φύλων αφορά ολόκληρη την κοινωνία

Το Femme Fest Cyprus σκοπεύει, λοιπόν, να αναδείξει όλα αυτά τα ζητήµατα, να λειτουργήσει ως χώρος προβληµατισµού και ανταλλαγής απόψεων γύρω από αυτά.

«Ταυτόχρονα θέλουµε να δώσουµε βήµα έκφρασης στις γυναίκες. Να δείξουν τα έργα τους, τη δουλειά τους, όσα προσφέρουν καθηµερινά όχι µόνο στο σπίτι τους, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Θέλουµε να σπάσουµε τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες περιορισµένες στο σπίτι και αδύναµες να ηγηθούν. Θέλουµε να δηµιουργήσουµε µια εκδήλωση από τις γυναίκες για ολόκληρη την κοινωνία γιατί για εµάς το ζήτηµα της ισότητας των φύλων δεν αφορά µόνο τις γυναίκες. Είναι ζήτηµα συλλογικό και κοινωνικό».

Στο ερώτημα εάν η διοργάνωση του φεστιβάλ θα κάνει έστω κάποια διαφορά στην ενηµέρωση για τα ζητήµατα έµφυλης ισότητας, η Ελένη Ευαγόρου σηµειώνει πως µέσω του Femme Fest Cyprus θέλουν να µεταφέρουν τις συζητήσεις, τις έρευνες, τους προβληµατισµούς σχετικά µε τα έµφυλα ζητήµατα στα πλατιά στρώµατα της κοινωνίας.

«Θέλουµε να τα σπρώξουµε έξω από τις πανεπιστηµιακές αίθουσες, τις αίθουσες των συνεδρίων, τις εκδηλώσεις των γυναικείων οργανώσεων και τις συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς στη Βουλή και να δώσουµε τροφή για σκέψη στους καθηµερινούς ανθρώπους.

Σε ένα κορίτσι που ενώ βιώνει τις ανισότητες δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόµη από πού προέρχονται, σε ένα αγόρι που θεωρεί ότι επειδή βρισκόµαστε στο 2022 δεν υπάρχουν ανισότητες ανάµεσα στους άντρες και τις γυναίκες, σε άτοµα που θεωρούν ότι επειδή “έτσι τα βρήκαµε, έτσι πρέπει να συνεχίσουµε”. Ο στόχος µας είναι να φτάσουµε σε αυτό τον κόσµο. Για αυτό και στο πρόγραµµα του φεστιβάλ περιλαµβάνονται δραστηριότητες που µπορεί να παρακολουθήσει όλος ο κόσµος, µικροί και µεγάλοι. ∆ιαδραστικές συζητήσεις και εργαστήρια, χορός, µουσική και θέατρο, παιδική γωνιά µε πολλές δραστηριότητες για µικρά παιδιά και εφήβους».

Καλές οι νοµοθεσίες, αλλά συχνά µένουν στα συρτάρια

Στην επισήµανσή µας πως είναι καλή η προσπάθεια να «ξυπνήσει» η κοινωνία και να γίνει µια αρχή, όµως θα πρέπει να γίνουν ολοκληρωµένα βήµατα από πλευράς Πολιτείας, να δούµε να εφαρµόζονται πολιτικές ή και νοµοθεσίες στην πράξη, η Ελένη Ευαγόρου υπογραµµίζει πως στη χώρα µας τείνουµε να νοµοθετούµε για πολλά ζητήµατα, όµως αρκετά συχνά οι νοµοθεσίες µένουν στο συρτάρι, ενώ στις περιπτώσεις που εφαρµόζονται, δεν λαµβάνονται άλλα µέτρα παράλληλα.

Αυτό συµβαίνει και στην περίπτωση της ισότητας των φύλων για την οποία έχουν θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια πολλοί νόµοι: νόµος για την ισότητα στην εργασία, την καταπολέµηση του σεξισµού και της έµφυλης βίας, την προστασία του µητρικού θηλασµού, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώµατα των γυναικών κ.α. Η καθηµερινότητα όµως των γυναικών, αλλά και οι δείκτες ισότητας δείχνουν πως χρειάζεται να ληφθούν πολύ περισσότερα µέτρα από όσα λαµβάνονται σήµερα.

«Αν πρέπει να ιεραρχήσουµε από πού πρέπει να αρχίσουµε, θα έλεγα ότι πρέπει να δούµε πρώτα τα προβλήµατα των ευάλωτων οµάδων γυναικών. Των γυναικών που προέρχονται από χαµηλά κοινωνικά στρώµατα, των µονογονιών, των άνεργων, των συνταξιούχων, των µεταναστριών, των προσφύγων. ∆ιότι η έµφυλη ανισότητα δεν είναι “οριζόντια” και δεν επηρεάζει όλες τις γυναίκες το ίδιο. Οι δυσκολίες που αντιµετωπίζει µια Αφρικανή γυναίκα, µία χαµηλά αµειβόµενη µονογονιός, µία γυναίκα που αναγκάστηκε να αφήσει την πατρίδα της εξαιτίας της φτώχειας και του πολέµου, είναι πολλαπλάσιες από µια γυναίκα που προέρχεται από τα ανώτερα κοινωνικά στρώµατα.

Είναι τα προβλήµατα αυτών των γυναικών που θέλουµε πρώτα να αναδείξουµε και µαζί µε αυτές να διεκδικήσουµε βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτό δεν µπορεί να γίνει µε άλλον τρόπο παρά µε την ενίσχυση των κρατικών δοµών που στηρίζουν τις γυναίκες, την εκπαίδευση και εξειδίκευση των λειτουργών που έρχονται σε επαφή µαζί τους, την εξασφάλιση των οικονοµικών πόρων για να µπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς, των υποστηρικτικών δράσεων για να µπορέσουν να απαλλαγούν από τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν. Για αυτό και στα πλαίσια του φεστιβάλ θα φιλοξενήσουµε οµάδες αυτών των γυναικών σε διάφορες δραστηριότητες».

∆εν αρκούν οι εκστρατείες που καλούν τα θύµατα να µιλήσουν

Τέλος, ερωτηθείσα εάν στην Κύπρο του 2022 γίνονται όλα όσα πρέπει για να προστατευθούν τα θύµατα, που στην πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά, για να µπορέσουν να καταγγείλουν τη βία, η Ελένη Ευαγόρου σηµειώνει πως για την αντιµετώπιση της έµφυλης βίας χρειάζεται η λήψη άµεσων και δραστικών µέτρων. ∆εν αρκούν ούτε οι εκστρατείες που καλούν τα θύµατα να µιλήσουν, ούτε η ψήφιση νοµοθεσιών που παραµένουν στα συρτάρια.

«Μας ενοχλεί η στάση που τηρεί η ∆ικαστική Εξουσία, η οποία συχνά αποθαρρύνει τα θύµατα και η καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων. Μας θυµώνει η αδιαφορία της Αστυνοµίας, όπως καταγράφεται µέσα από την εµπειρία πολλών θυµάτων που προβαίνουν σε καταγγελίες. Μας εξοργίζουν οι πολιτικές που έχουν αποδυναµώσει τις κρατικές δοµές αντιµετώπισης της έµφυλης βίας, µε τα θύµατα να παραµένουν συχνά απροστάτευτα. Για όλα αυτά πρέπει ως κοινωνία να είµαστε σε εγρήγορση. Τα θέµατα αυτά θα απασχολήσουν πολλές δράσεις του φεστιβάλ και ευελπιστούµε να συµβάλουµε κι εµείς προς την προώθησή τους».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.