Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για τα σχολεία

Την Άντριας Ζαμανή

 

Πολλά, για ακόμη μία χρονιά, είναι τα ανοιχτά μέτωπα στον τομέα της Παιδείας, από τις εξετάσεις τετραμήνων μέχρι τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ας τα πάρουμε όμως ένα – ένα.

Αρχίζουμε με το ζήτημα που μοιάζει πλέον περισσότερο με ανέκδοτο και δεν είναι άλλο από την εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες. Κάθε χρόνο η ίδια συζήτηση χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Α, ξέχασα! Ο Υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για πρόγραμμα πενταετίας. Άρα έχουμε ακόμη πολύ καιρό μέχρι να τα δούμε, αν τα δούμε, να τοποθετούνται στις σχολικές αίθουσες.

Και τώρα που αναγκαστικά κλείνει το θέμα των κλιματιστικών, αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο προς συζήτηση, ας πάμε στο θέμα του εξαερισμού των αιθουσών. Μία συζήτηση η οποία κρατάει επίσης χρόνια, ωστόσο έγινε ακόμη πιο έντονη όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και άρχισαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως όλοι θυμόμαστε, η αρχική πρόταση αφορούσε ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, κάτι που προφανώς δεν μπορούσε να γίνει μέσα στο χειμώνα και έγινε ένας συμβιβασμός να παραμένουν ανοιχτά κάποιες ώρες όταν τα παιδιά δεν ήταν μέσα.

Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία. Ο κορονοϊός βρίσκεται ακόμη δυστυχώς ανάμεσά μας και το Υπουργείο Παιδείας εφάρμοσε πιλοτικό πρόγραμμα για εγκατάσταση σε μόλις 100 αίθουσες συσκευών καθαρισμού του αέρα. Και ο λόγος που δεν προχωρά το αρμόδιο Υπουργείο με τοποθέτηση συστημάτων εξαερισμού στα σχολεία είναι επειδή προνοούσε κατεδάφιση των κτιρίων, κάτι που κρίθηκε ως ανέφικτο. Πού να μπουν τώρα οι άνθρωποι σε τρεχάματα, κατεδάφιση αιθουσών, να πρέπει να εργάζονται γρήγορα για να επιστρέψουν οι μαθητές πίσω… Στο μεταξύ, να υπενθυμίσω ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία ήταν και ο λόγος που πέρσι η ΠΟΕΔ, η οργάνωση των δασκάλων, προχώρησε σε απεργία. Αίτημά τους ήταν και ο εξαερισμός των σχολικών αιθουσών.

Χθες, ομάδα οργανωμένων γονέων απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Παιδείας και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα σχετικά με το θέμα του οδικού χάρτη και τη σειρά μέτρων για άνοιγμα των σχολείων, ζητώντας να υπάρξει οδηγία για σύσταση και όχι υποχρεωτικότητα για τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους και η διενέργεια τεστ όπως γίνεται μόνο στους συμπτωματικούς.

Το θέμα είναι ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό απαιτούσε γρήγορες αποφάσεις, οι οποίες όμως θα υλοποιούνταν με την ίδια ταχύτητα. Έχουμε εισέλθει σε μία νέα πραγματικότητα. Το κράτος θα έπρεπε πρώτο να μεριμνούσε ώστε όλοι μας να έχουμε μια ομαλή ένταξη σε αυτή την πραγματικότητα και να προχωρούσε σε όλες τις δέουσες ενέργειες. Κάτι που φυσικά δεν έγινε.

Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα των εξετάσεων τετραμήνων, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν ήταν σύμφωνοι με την τελευταία πρόταση του Υπουργείου Παιδείας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.