Πολωνία: Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράζονται στον ποταμό Οντέρ

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράζονται καθημερινά στον ποταμό Οντέρ της Πολωνίας με τους κατοίκους να εκφράζουν ανησυχία για την οικολογική καταστροφή που ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου από τα νότια της χώρας και τώρα κατευθύνεται προς τη Βαλτική.

Οι επιστήμονες επικρίνουν την Κυβέρνηση για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο δήμαρχος της πόλης Βιτατσόβα που απέχει 400 χιλιόμετρα από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν αρχικά τα νεκρά ψάρια μίλησε για εφιάλτη που ζει κανείς σε ταινίες.

Με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, συγκέντρωσε δεκάδες εργαλεία για να απομακρύνουν τα νεκρά ψάρια από το ποτάμι.

Στις 12 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας απέλυσε τον επικεφαλής της εθνικής αρχής διαχείρισης των υδάτων της χώρας και τον επικεφαλής της γενικής περιβαλλοντικής επιθεώρησης, λέγοντας ότι οι θεσμοί τους έπρεπε να είχαν αντιδράσει νωρίτερα.

Παρά τις πολυάριθμες έρευνες δειγμάτων ψαριών και νερού που πραγματοποιήθηκαν από πολωνικά και ξένα εργαστήρια και την ανταμοιβή 1 εκατομμυρίου ζλότι (211.775 $) για πληροφορίες σχετικά με την πηγή μόλυνσης, δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε την οικολογική καταστροφή στον ποταμό.

Ερευνητές στη Γερμανία και το υπουργείο Κλίματος της Πολωνίας έχουν επισημάνει τη μεγάλη υπερανάπτυξη τοξικών φυκιών ως πιθανή αιτία για τη μαζική εξαφάνιση των ψαριών.

Η δυσοσμία γύρω από τα νερά ήταν τόσο άσχημη που οι περισσότεροι έκαναν εμετό κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης των ψαριών, σύμφωνα με κατοίκους.

Οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν επίσης πληγεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy