Πολύ απογοητευτικά τα αποτελέσματα ΔΕΑ το 2020

Πολύ απογοητευτικά, λόγω κυρίως των προβλημάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) το 2020 το μέλος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Επιτροπή, Λεωνίδας Παντελίδης, σημειώνοντας, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, πως “στόχος είναι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να εντείνουμε τις προσπάθειες για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ κατά το 2020 έγιναν 25 ταυτοποιήσεις και εκταφές 10 ατόμων, ενώ το ποσοστό των ανασκαφών όπου εντοπίστηκαν λείψανα φθάνει στο 11%. Σημειώνεται πως το 2019 είχαν γίνει 42 ταυτοποιήσεις, το 2018 71, το 2017 117 και το 2016 115. Εξάλλου το 2019 είχαν εκταφεί 29 άτομα, το 2018 11, το 2017 39 και το 2016 83.

“Σίγουρα ήταν ο χειρότερος χρόνος το 2020. Χάσαμε πολλές ημέρες εργασίας. Χάσαμε 73 ημέρες λόγω της πανδημίας και περίπου 25 εργάσιμες λόγω των καιρικών συνθηκών, 19 λόγω του καύσωνα και οι υπόλοιπες λόγω βροχών”, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παντελίδης. Είπε επίσης πως μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα το γραφείο του Τ/κ μέλους της ΔΕΑ υπολειτουργούσε, αφού μπήκε σε μια μεταβατική περίοδο, επειδή η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ και η βοηθός της ενημερώθηκαν ότι δεν θα ανανεώνονταν στα συμβόλαιά τους και δεν διορίστηκε άμεσα άλλο μέλος της τ/κ πλευράς στη ΔΕΑ. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ανακοινώθηκε πως τη θέση αυτή ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου 2021 ο Χακί Μουφτουζαντέ.

Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων, ο κ .Παντελίδης είπε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να δουλέψουν τα συνεργεία που κάνουν τις ανασκαφές, ούτε το εργαστήριο όπου γίνονται οι ταυτοποιήσεις. Και στις δυο περιπτώσεις οι ομάδες είναι δικοινοτικές. Αυτή τη στιγμή για να μπορέσει να υπάρξει διέλευση από τα οδοφράγματα απαιτείται να παρουσιάζεται αρνητικό τεστ κορωνοϊού κάθε 72 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα των συνεργείων που περνούν από τα οδοφράγματα θα δουλεύουν για δυο ημέρες και δεν θα δουλεύουν μετά μια ημέρα για να κάνουν το τεστ, εξήγησε ο κ. Παντελίδης. Ως εκ τούτου οπουδήποτε χρειάζεται να δουλέψουμε δικοινοτικά δεν μπορούμε να δουλέψουμε αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε

Ανέφερε πως τώρα “δουλεύουμε πάνω στις φάσεις του προγράμματος που δεν απαιτούν φυσική παρουσία. Γίνονται έρευνες από το γραφείο μας σε σχέση με τα στοιχεία, τις πληροφορίες και αυτές συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Το κάθε γραφείο έχει τη δική του ερευνητική ομάδα και τώρα και οι αρχαιολόγοι μας κάνουν ερευνητική δουλειά”.

Είπε ακόμη ότι “έχουμε ένα στοιχειώδες προσωπικό που έρχεται στο γραφείο εκ περιτροπής και οι υπόλοιποι εργάζονται από το σπίτι τους”. Σημείωσε πως “έχουμε ετοιμάσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό υποθέσεων που περιμένουν για ανασκαφές. Μιλούμε για πάνω από 100 περιπτώσεις οι οποίες είναι στο πρόγραμμα ανασκαφών. Περιμένουμε πότε θα μπορέσουμε να σκάψουμε. Η ερευνητική δουλειά κατάφερε και προχώρησε κατά το πρώτο lockdown από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο και κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα”.

Ο κ. Παντελίδης είπε πως μετά τον διορισμό του νέου μέλους της τ/κ πλευράς στη ΔΕΑ ο ίδιος πέρασε στα κατεχόμενα και είχε κατ` ιδίαν συνάντηση μαζί του. “Επίσης κάναμε συνεδρία της Επιτροπής διαδικτυακά. Αποφασίσαμε τον τρόπο που θα δουλέψουμε ως Επιτροπή, κάναμε μια ανασκόπηση της κατάστασης. Προσπαθούμε να δούμε πότε περίπου θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν να δουλεύουν τα συνεργεία. Κάνουμε μια συζήτηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρόγραμμα”, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παντελίδης είπε πως “πάντοτε υπάρχει ροή πληροφοριών. Επίσης τρία άτομα συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών καθώς και διαφόρων χωρών επί μόνιμης βάσεως”, ανέφερε.

Ερωτηθείς ειδικότερα για το θέμα των αγνοουμένων τα οστά των οποίων πιθανόν να βρίσκονται στην Αμμόχωστο,  ο κ. Παντελίδης είπε πως το κύριο μας ενδιαφέρον αφορά το κοιμητήριο του Σταυρού, διότι θεωρούμε ότι υπάρχουν αγνοούμενοι που τάφηκαν εκεί και υπάρχει ενδιαφέρον να δοθεί πρόσβαση ώστε να πάμε εκεί με μάρτυρες. Είπε ακόμη πως στην περίκλειστη πόλη υπάρχουν 17 περιπτώσεις δηλωθέντων εξαφανισθέντων.

Κρούσματα κορωνοϊού
———————-
Απαντώντας σε ερώτηση για κρούσματα κορωνοϊού στη ΔΕΑ, ο κ. Παντελίδης είπε πως “υπήρξε κρούσμα στο γραφείο του Τ/κ εκπροσώπου που αφορούσε μια Τ/κ ερευνήτρια και στο δικό μας γραφείο ένα κρούσμα που αφορούσε Ε/κ εργάτρια που δουλεύει στις ανασκαφές”.

Ανέφερε πως η ΔΕΑ έχει επιτροπή ανταπόκρισης για τις περιπτώσεις αυτές και εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα, “γίνεται απολύμανση ,εντοπίζονται οι επαφές,  βεβαιωνόμαστε ότι γίνεται αυτοαπομόνωση, επικοινωνούμε με το Υπουργείο Υγείας αν παραστεί ανάγκη κ.ο.κ.”.

Είπε ακόμη πως στενές επαφές ατόμων που εργάζονται στη ΔΕΑ βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και έτσι τα άτομα αυτά αναγκάστηκαν να μπουν σε αυτοπεριορισμό και να ακολουθήσουν ότι λένε τα πρωτόκολλα.

“Είναι απαίτησή μας όλα μέλη του προσωπικού να μας ενημερώνουν για όλες τις περιπτώσεις κρουσμάτων που έχουν σχέση μαζί τους. Δηλαδή αν βρεθεί κρούσμα στο σχολείο των παιδιών τους μας ενημερώνουν και οι πληροφορίες κοινοποιούνται για να είναι όλοι ενημερωμένοι για την κατάσταση”, σημείωσε ο κ. Παντελίδης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy