Πολύ κακό για το τίποτα για αρχή κατά της διαφθοράς, για εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο

«Πολύ κακό για το τίποτα», «το γινάτι βγάζει μάτι», και «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σημειώνοντας ότι δεν βρίσκονται στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής το νομοσχέδιο για τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφοράς, το νομοσχέδιο για το εμπορικό δικαστήριο, το νομοσχέδιο για το ναυτοδικείο αλλά και το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Όπως είπε, έχει επανανοίξει διάλογος μεταξύ της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, λέγοντας ότι θα αναμένουν να δουν το τελικό προϊόν των διαβουλεύσεων. Ο κ. Δαμιανού τόνισε ωστόσο ότι η Βουλή δε λειτουργεί ως πιστοποιών υπάλληλος αλλά είναι ανεξάρτητη εξουσία και ως εκ τούτου οι όποιες συνεννοήσεις προκύψουν μεταξύ των άλλων δυο εξουσιών, ουδόλως δεσμεύουν το κοινοβούλιο. Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η νυν Υπουργός Δικαιοσύνης προσπαθεί να επιλύσει ανοικτά ζητήματα που προκάτοχοί της θεωρούσαν κόκκινες γραμμές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι αναμένουν τις επόμενες μέρες από την Υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς. Στόχος είπε να οδηγηθεί το νομοσχέδιο αυτό στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας πριν τα Χριστούγεννα στις 9 Δεκεμβρίου. Όπως εξήγησε η αρχή κατά της διαφθοράς θα συνδεθεί με μια ομάδα ανακριτών που θα υπάγεται στην Γενική Εισαγγελία.

Για το εμπορικό δικαστήριο και το ναυτοδικείο, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι τα νομοσχέδια αναμένεται να είναι έτοιμα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Για τη δικαστηριακή μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό στην παρουσία δικαστών του Ανωτάτου, του Γενικού Εισαγγελέα και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, εκφράζοντας δε την ελπίδα όπως η μεταρρύθμιση αυτή να συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή.

Μετά το πέρας της συνεδρίας η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου εξέφρασε αισιοδοξία ότι το νομικό πλαίσιο εναντίον της διαφθοράς θα οδηγηθεί άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, προκειμένου όπως είπε να γίνει το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία.

Για το εμπορικό δικαστήριο και το ναυτοδικείο είπε ότι μετέφερε στην Επιτροπή Νομικών τη συναινετική προσέγγιση που βρήκαν με το Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να ξεπεραστούν ανησυχίες που υπήρχαν. Εξήγησε ότι θα τροποποιηθεί το υφιστάμενο νομοθέτημα προκειμένου να υπάρχει νομική σαφήνεια για την ίδρυση δυο δικαστηρίων. Επίσης είπε ότι ανάλογα με τις υποθέσεις θα αποφασιστεί ο αριθμός των δικαστών που θα απαρτίζουν τα δυο δικαστήρια.

Από την πλευρά του ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ είπε ότι αναμένουν τα τελικά νομοσχέδια και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν επί του θέματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.