Πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τις Προεδρικές


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2023, εκτίμησε ο εκλογολόγος Χριστόφορος Χριστοφόρου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Όρια» του «Άστρα», ο κ. Χριστοφόρου επεσήμανε ότι κανένας δεν γνωρίζει πόσοι και ποιοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι, αφού η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα γίνει περίπου ένα μήνα πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρως διαμορφωμένο σκηνικό από άποψης υποψηφίων ούτε από άποψης αποφάσεων των κομμάτων, αφού τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, δεν έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Οι αποφάσεις των κομμάτων, είπε, θα είναι ένα πρόσθετο στοιχείο και αποφασιστικής σημασίας για την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σχολιάζοντας τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι εκείνο που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι το σαφές προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη, προβάδισμα το οποίο υπήρχε και πριν εξαγγείλει υποψηφιότητά του και αυτό το προβάδισμα συνεχίζεται. Το μεγάλο ερώτημα, επεσήμανε, είναι αν με την είσοδο σε μια προεκλογική εκστρατεία, με την κινητοποίηση των κομμάτων, με τις δράσεις που θα αναληφθούν, με την κινητοποίηση πολιτών και ομάδων στήριξης, αυτή η πρωτιά θα συνεχιστεί ή αν θα έχουμε τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κατάστασης.

Τόνισε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος τη συνέχεια αφού μέχρι τις προεδρικές εκλογές μάς χωρίζουν 8 μήνες. Τα υπόλοιπα δεδομένα, πρόσθεσε, είναι υπό διαμόρφωση αφού ακόμα δεν ολοκληρώθηκε η επικύρωση από το ΑΚΕΛ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο ίδιος ο κ. Μαυρογιάννης δεν έχει εξαγγείλει ακόμα υποψηφιότητα, κάτι το οποίο θα κάνει όταν η υποψηφιότητά του επικυρωθεί από το ΑΚΕΛ. Το ίδιο θα συμβεί και με τα άλλα κόμματα, τα οποία δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν.

Ερωτηθείς για το αν σημαίνει κάτι το ότι ο κόσμος επιλέγει αυτή τη στιγμή έναν υποψήφιο χωρίς να τον ακούσει ή να δει το πρόγραμμά του, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι οι προεδρικές εκλογές είναι εκλογές προσώπων και σε μεγάλο βαθμό η πρόθεση των πολιτών θεμελιώνεται πάνω στην αντίληψη που ο καθένας έχει για ένα πρόσωπο-υποψήφιο. Το αν θα διατηρηθεί η εικόνα που τώρα φαίνεται, ανέφερε, θα εξαρτηθεί από τη συνέχεια των πραγμάτων.

Αναφερόμενος στη διαφορά της σημερινής κατάστασης σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές και το τι ίσχυε πριν 30 χρόνια, επεσήμανε ότι τώρα οι δυνατότητες των μηχανισμών των κομμάτων έχουν εξασθενήσει κι αυτό έχει τη σημασία του στο αποτέλεσμα που θα διαμορφωθεί. Σε ό,τι αφορά ειδικά τον ΔΗΣΥ είπε ότι μπορεί η ηγεσία του κόμματος να ακολουθεί τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά έξω από αυτό το επίπεδο, σε επίπεδο στελεχών και τοπικών παραγόντων και ψηφοφόρων στις επαρχίες και στις κοινότητες, υπάρχει ένας διχασμός, πέρα από την εξασθένηση του μηχανισμού του κόμματος. Κι αυτό θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς κατά πόσον η πρόταση της ΔΗΠΑ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι εφικτή, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα υπόβαθρο, ιδιαίτερα λόγω του ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν αποφασίσει να στηρίξουν κάποιους υποψηφίους. Έτσι δεν υπάρχει κανένα έρεισμα να προχωρήσει μια τέτοια πρόταση, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από ανθρώπους που είτε έφυγαν, είτε εκδιώχθηκαν από το ΔΗΚΟ διότι δεν μπορούσαν να τα βρουν εντός κόμματος. Διερωτήθηκε ακόμη πώς θα βρουν συναίνεση όταν δεν τα κατάφεραν να βρουν συναίνεση μέσα στο κόμμα τους και τώρα δηλώνουν ότι επιδιώκουν να βρουν ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Κάτι τέτοιο εμπεριέχει κάποια παραδοξότητα, όπως είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι το σκηνικό είναι ρευστό ακόμα και κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Σημείωσε επίσης ότι οι βασικές τάσεις θα αναπτυχθούν μέσα στον Ιανουάριο, αφού τότε θα έχουμε ανάπτυξη στην ολότητα της προεκλογικής εκστρατείας, διαμορφωμένες απόψεις και με τη βοήθεια των δημοσκοπήσεων θα μπορούν να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.