Πολύ περιορισμένες οι γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία ισχυρίζεται το γερμανικό ΥΠΕΞ

18 December 2019, Baden-Wuerttemberg, Oberndorf am Neckar: Weapons hang in a showcase in the museum of the weapon manufacturer Heckler & Koch. On December 19, the shareholders of H&K will meet in Rottweil for an extraordinary general meeting. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by Marijan Murat/picture alliance via Getty Images)

Σε δήλωση του προς το ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών απαντά στις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος σε συνέντευξη του στο περιοδικό Politico ανέφερε πως «η Γερμανία απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ στο ΚΥΠΕ:

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου προβλέπεται οι ηγέτες της ΕΕ να ασχοληθούν και πάλι με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί –και ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- για αποκλιμάκωση και διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πολιτικές αποφάσεις για τον έλεγχο των εξαγωγών λαμβάνονται πάντοτε με το βλέμμα στραμμένο στο κλίμα ασφάλειας που επικρατεί στην εκάστοτε περιοχή και σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακολουθεί μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής αμυντικού εξοπλισμού.

Για τον λόγο αυτό προτού παρθεί απόφαση και δοθεί η άδεια σε κάθε ανάλογη περίπτωση, λαμβάνονται υπόψη τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Σε μια σύγκριση πολλών ετών, οι αριθμοί αδειών που δόθηκαν και αφορούν στην Τουρκία βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση -για τον λόγο αυτό- δεν έδωσε τα προηγούμενα χρόνια καμία άδεια για κρίσιμους εξοπλισμούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο τοπικών στρατιωτικών επιχειρήσεων», κατέληξε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.