Πολύ σύντομα θα υποκαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση σε σύντομο χρονικό διάστημα να απεμπλακεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη εργασιών για την υλοποίηση του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Χαρακτηρίζοντας τον νέο τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη ως μια ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία δρομολογούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές».

Σημείωσε ότι ο υπό κατασκευή σταθμός της Αλεξανδρούπολης συνιστά ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα ως προς την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα υπό το φως της διεθνούς συγκυρίας, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το φυσικό αέριο καθιστούν πλέον αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά -θα έλεγα- και κατεπείγουσα», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη φροντίσει για τη δική της εθνική ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη, όπως η Βουλγαρία.

Αναφερόμενος σε μια σειρά έργων που στοχεύουν να καταστήσουν «την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο», σημείωσε ότι η χώρα μέσα στους επόμενους 20 μήνες «θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές, πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου». «Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ανά ημέρα)», εξήγησε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως, όχι μόνο την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια».

Στη τελετή έναρξης των εργασιών του σταθμού παρέστησαν ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, , ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε τη σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι ο νέος τερματικός σταθμός για LNG στην Αλεξανδρούπολη θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, στην ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και στη σταδιακή απεξάρτησή της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ σημείωσε ότι «πρόκειται για ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία», καθώς ο νέος σταθμός «συνδέεται με την επιδίωξη για ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σημείωσε ότι η χώρα του είναι ευγνώμων για το συγκεκριμένο έργο, καθώς θα της επιτρέψει να λάβει μεγάλες ποσότητες αερίου.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι σημείωσε ότι πρόκειται για «ιστορικό γεγονός», το οποίο θα προσφέρει «μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μία κρίσιμη περίοδο».

Σημειώνεται ότι ο υπό κατασκευή πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG θα αγκυροβολήσει 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Υπολογίζεται ότι η μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος.

Ο πλωτός σταθμός προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy