Πολύ υψηλότεροι από το μέσο όρο για την εποχή οι θάνατοι στη Βρετανία, η κρίση στο NHS και οι φωνές για έρευνα

Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκεται αυτή την περίοδο ο αριθμός των «πλεοναζόντων θανάτων» στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή οι θάνατοι που υπερβαίνουν τον μέσο όρο προηγούμενων ετών για την ίδια εποχή.

Συγκεκριμένα, στο επταήμερο έως τις 13 Ιανουαρίου στην Αγγλία και στην Ουαλία σημειώθηκαν 17.381 θάνατοι από όλες τις αιτίες. Πρόκειται για απολογισμό κατά 2.837 θανάτους ή κατά 20% υψηλότερο από το μέσο για την ίδια εβδομάδα τα προηγούμενα έτη.

Είναι επίσης ο χειρότερος απολογισμός θανάτων σε μια εβδομάδα από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, όταν οι πλεονάζοντες θάνατοι έφτασαν τους 3.429 στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Τότε το 37% των θανάτων είχε αποδοθεί στον κορωνοϊό.

Τώρα, ωστόσο, η COVID-19 ευθύνεται μόνο για το 5% των θανάτων, κάτι που σημαίνει πως άλλοι είναι οι παράγοντες που συντελούν στη ζοφερή εικόνα που προκύπτει για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλούνται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τις καθυστερήσεις στην ανταπόκριση των ασθενοφόρων ακόμα και σε πολύ σοβαρά περιστατικά, τις πολύωρες αναμονές που αναφέρονται στα επείγοντα περιστατικά, τις ελλιπείς διαγνώσεις από τον καιρό της πανδημίας και τις καθυστερήσεις σε ραντεβού, εξετάσεις και επεμβάσεις, με τη λίστα αναμονής στο σύστημα δημόσιας υγείας NHS να έχει φτάσει στα 7,2 εκατομμύρια ασθενών.

Το μέγεθος της κρίσης στο NHS είχε καταστήσει σαφές προ εβδομάδων ο Βασιλικός Σύλλογος Επείγουσας Ιατρικής Περίθαλψης, που είχε εκτιμήσει πως μεταξύ 300 και 500 ασθενών πεθαίνουν κάθε εβδομάδα ως αποτέλεσμα καθυστερήσεων σε ασθενοφόρα και νοσοκομεία.

Ο σκιώδης Υφυπουργός Δημόσιας Υγείας των Εργατικών Άντριου Γκουΐν κατηγόρησε την κυβέρνηση για «άρνηση και αποποίηση ευθυνών» και χαρακτήρισε τον Υπουργό Υγείας Στίβεν Μπάρκλεϊ «μισό άνθρωπο, μισή στρουθοκάμηλο», λόγω της άρνησής του να αντιμετωπίσει κατάματα τα στοιχεία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Γκουΐν σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν εξαιρεθεί η περίοδος της πανδημίας, οι πλεονάζοντες θάνατοι είναι οι περισσότεροι που καταγράφονται στη Βρετανία από το 1951.

Ακόμα και Βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, με την πρώην Υπουργό Έσθερ ΜακΒέι να ζητά τη διενέργεια επείγουσας έρευνας.

Η Υφυπουργός Υγείας Μαρία Κόλφιλντ που ανέλαβε να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης παρέπεμψε σε στοιχεία που δείχνουν πως χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Πολωνία έχουν περισσότερους πλεονάζοντες θανάτους από την Αγγλία αυτή την εποχή.

«Υπάρχουν κλινικοί λόγοι για τους πλεονάζοντες θανάτους, όχι πολιτικοί λόγοι», σχολίασε η Υφυπουργός, επικαλούμενη στη συνέχεια ως παράδειγμα τα αυξημένα κρούσματα και τις νοσηλείες γρίπης.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν πως τις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους σχεδόν ένας στους τέσσερις θανάτους σε Αγγλία και Ουαλία (24%) οφειλόταν τουλάχιστον ένα μέρει σε γρίπη ή πνευμονία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy