Πολύχρωμες διαβάσεις πεζών για «σιόου»

Καμία άδεια δεν δόθηκε στον Δήμο Αγλαντζιάς

Εντελώς παράνομη και μονομερής κρίνεται απόφαση του δημάρχου Αγλαντζιάς, ο οποίος έκανε πολύχρωμες τις διαβάσεις πεζών. Το γεγονός αυτό φαίνεται να δημιούργησε έντονες αντιδράσεις από την Αστυνομία και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς, αφού εν αγνοία τους και παράνομα έγινε παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, η οποία ενδέχεται να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, μετέτρεψε σε πολύχρωμες τις διαβάσεις έξω από τα δημοτικά Ε’ και Δ’ Δημοτικού, με το επιχείρημα ότι «θα ξεχωρίζουν καλύτερα και οι οδηγοί θα είναι πιο προσεκτικοί». Μάλιστα ανέφερε ότι ο δήμος θα προχωρήσει στη μετατροπή και άλλων διαβάσεων, με άλλα σχέδια και με απώτερο στόχο να γίνουν αλλαγές σε όλες τις διαβάσεις του δήμου.

Για να δικαιολογήσει την ενέργεια αυτή ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα και πάρθηκαν αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και ότι ο δήμος έλαβε σχετική άδεια. Ωστόσο, από την πλευρά της η Αστυνομία δηλώνει κατηγορηματικά πως όχι μόνο δεν έχει δοθεί σχετική άδεια, αλλά η ίδια έλαβε ενημέρωση μετά από την πραγματοποίηση της παρέμβασης. Το θέμα δεν έχει τεθεί ούτε σε άλλα αρμόδια σώματα (π.χ. Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας), τα οποία λαμβάνουν αποφάσεις για το οδικό δίκτυο. Το γεγονός αυτό έφερε αναστάτωση στις υπηρεσίες, αφενός γιατί ένα δημαρχείο προβαίνει σε μονομερή επέμβαση σε δημόσιο δρόμο και αφετέρου γιατί είναι παράνομο, αφού τα πρότυπα για τη δημιουργία δρόμων δεν περιλαμβάνουν πολύχρωμες διαβάσεις, αλλά μαυρόασπρες.

Η μετατροπή των διαβάσεων σε πολύχρωμες ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού αντί οι οδηγοί να γίνονται πιο προσεκτικοί και να ελαττώνουν ταχύτητα είναι πιο πιθανό να αποσπάται η προσοχή τους και να δημιουργηθούν περισσότερα ατυχήματα. Ως εκ τούτου, εγείρεται ένα επιπλέον ζήτημα, το οποίο χρήζει απάντησης από τον δήμαρχο Αγλαντζιάς. Έχει γίνει οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη από το δήμο, η οποία να αποδεικνύει ότι μια πολύχρωμη διάβαση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ατυχημάτων και όχι να συμβάλει σε αυτά;

Μονομερής απόφαση

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, ο δήμαρχος προέβαλε το επιχείρημα ότι τα αυξημένα τροχαία ατυχήματα απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο, για αυτό έλαβε τη σχετική απόφαση. Ωστόσο, όπως ενημερώνεται αρμοδίως η «Χαραυγή», η μετατροπή των διαβάσεων από μαυρόασπρες σε πολύχρωμες δεν έχει απασχολήσει ποτέ την Επιτροπή Τροχαίας του δήμου ούτε έχει λάβει κάποια απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Γιάννης Κακαρής

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News