Πολυδιάστατη και με απτά αποτελέσματα η δράση των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ

  • Την ανάγκη δίκαιης λύσης στη βάση της ΔΔΟ προτάσσουν με κάθε ευκαιρία
  • Το γεγονός ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ πλέον δεν συζητείται, στερεί την ΕΕ από ένα μοχλό πίεσης έναντι της Τουρκίας

 

Του Κωστή Πιτσιλλούδη


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Την πολυδιάστατη δράση τους κατά τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας τους στο Ευρωκοινοβούλιο γνωστοποιούν σε συνέντευξή τους στη «Χαραυγή» οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ και Γιώργος Γεωργίου.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στην Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL) συνέβαλαν στο να επιτευχθεί η προώθηση της συμμετοχής των πιο ευάλωτων ομάδων στο πρόγραμμα ERASMUS+, αλλά και στην αύξηση του κονδυλίου για τον τομέα της Υγείας ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, οι δύο ευρωβουλευτές σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται εκφράζουν την ανάγκη μίας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα.

Σημειώνουν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις Ευρωτουρκικές Σχέσεις, σε σύγκριση με το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς τα πρώτα δύο θεσμικά όργανα προωθούν μία θετική ατζέντα χωρίς καμία αναφορά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενώ το τρίτο όργανο καταγράφει με έντονο τρόπο τις οπισθοδρομήσεις της Τουρκίας.

Γιώργος Γεωργίου: Προτάσεις για τερματισμό των πολιτικών που διαλύουν το κοινωνικό κράτος

Ποια η δράση σας στο ΕΚ σε αυτά τα δύο χρόνια; 

Η δράση μας αναπτύχθηκε με γνώμονα τις ανάγκες και το καλώς νοούμενο συμφέρον των λαών της Ευρώπης. Μέσα από τις επιτροπές που συμμετέχω, μαζί με την GUE/NGL, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τερματισμό των πολιτικών που διαλύουν το κοινωνικό κράτος, δημιουργώντας στρατιές ανέργων και φτωχών.

Αγωνιστήκαμε για την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και στο πλαίσιο της τηλεργασίας, για προστασία των συλλογικών συμβάσεων, διασφάλιση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού και στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αναδείξαμε την ανάγκη να εναρμονιστεί η Κύπρος με την Οδηγία για προστασία του δικαιώματος στη στέγη. Συμβάλαμε στην αύξηση του κονδυλίου για τον τομέα της Υγείας ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και συντονίσαμε έναν πανευρωπαϊκό αγώνα για διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια και τα φάρμακα προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία ως δημόσιο αγαθό.

Πετύχαμε να υιοθετηθεί πρόταση που καταθέσαμε, να δοθεί 1,5 εκατ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2021 για αξιοποίηση της ψηφιοποίησης στην καταπολέμηση του παιδιατρικού καρκίνου. Αγωνιστήκαμε για προώθηση και υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Διεκδικήσαμε έμπρακτη στήριξη για τους ανθρώπους του Πολιτισμού, τιμώντας τους στο πρόσωπο του Κώστα Βήχα.

Μπορούμε να κάνουμε μία αναφορά στην Έκθεση προόδου της Επιτροπής Εξωτερικών για την Τουρκία κατά την περίοδο 2019-20, που συμμετείχατε ως σκιώδης εισηγητής;

Το κλίμα για την Τουρκία στο Ευρωκοινοβούλιο είναι σε ιστορικό χαμηλό, γεγονός που αντικατοπτρίζεται πλήρως στην αντίστοιχη Έκθεση Προόδου, η οποία καταγράφει με έντονο τρόπο τις οπισθοδρομήσεις της Τουρκίας. Φυσικά, το τι γίνεται σε επίπεδο Συμβουλίου και Κομισιόν είναι μία άλλη τραγική ιστορία. Επί της ουσίας, στις διαπραγματεύσεις για την Έκθεση, στην οποία συμμετείχα ως σκιώδης εισηγητής εκπροσωπώντας την GUE/NGL, βασική μας επιδίωξη ήταν να καταδείξουμε ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να βασίζονται στο σεβασμό, εκ μέρους της Τουρκίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και στην τήρηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Το οποίο ζήτημα διασυνδέεται άμεσα και με το Kυπριακό. Ζητήσαμε και καταφέραμε να εντάξουμε στο κείμενο την απαίτηση όπως η Τουρκία αποδείξει τους στόχους της απέναντι στην ΕΕ με απτές και συνεπείς δράσεις. Αποφεύγοντας, δηλαδή, κάθε προκλητική δράση που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών-μελών. Παράλληλα, εντάξαμε στην Έκθεση θετικές αναφορές αναφορικά με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και το πώς μπορούν να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Θωρείτε ότι οι Ευρωτουρκικές Σχέσεις μπορούν να βοηθήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό; 

Η επιτήδεια συμπεριφορά του Ερντογάν να δημιουργήσει θετικό κλίμα, προσβλέποντας στη θετική ατζέντα, δημιουργεί εύλογο προβληματισμό. Σε καμία από τις συναντήσεις που είχε με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν αναφέρεται η ανάγκη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ, ούτε υπογραμμίζονται οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Σαφώς, οι Ευρωτουρκικές Σχέσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στην επίλυση του Κυπριακού, αρκεί αυτές να κτιστούν στη βάση μίας συμπεριφοράς εκ μέρους της Τουρκίας, συμβατής με το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, καθώς και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η Τουρκία οφείλει, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, να αναγνωρίσει και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των μελών και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου. Διαφορετικά, η Τουρκία θα παραμείνει μία αιμάσσουσα πληγή για την περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη.

Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: Στα σκαριά μελέτη για τη διδασκαλία Ιστορίας σε ε/κ και τ/κ σχολεία

Ποια η δράση σας στο ΕΚ σε αυτά τα πρώτα δύο χρόνια;

Η δράση µου υπήρξε πολύπλευρη. Από τη µια, είναι η εργασία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που συµµετέχω, την Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισµού και την Περιφερειακής Ανάπτυξης. Από την άλλη, επιδιώκω την ανάδειξη ζητηµάτων που αφορούν την Κύπρο, την υποστήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ώστε να µπορεί να σταθεί ως αυτόνοµη οντότητα, µέρος της ΕΕ, µακριά από τον σφιχτό εναγκαλισµό της Τουρκίας.

Είναι ευρέως γνωστό ότι άνοιξα το ζήτηµα της αναγνώρισης της τουρκικής γλώσσας ως επίσηµης γλώσσας της ΕΕ, εφόσον αποτελεί και επίσηµη γλώσσα της Κ∆.Ζήτηµα που θα µπορεί να φέρει τους Τ/κ πιο κοντά στην ΕΕ και ταυτόχρονα να ανακόψει τη δυναµική παρέµβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της τ/κ κοινότητας. Έχω επανειληµµένα καταγγείλει την Τουρκία για την προσπάθεια δηµογραφικής αλλαγής των Τουρκοκυπρίων, τις παρεµβάσεις στις «προεδρικές εκλογές», το ζήτηµα των Βαρωσίων, όπως επίσης τις διώξεις κατά προοδευτικών Τ/κ.

Πρέπει να σηµειώσουµε ότι η ΕΕ θεωρεί και υποστηρίζει ότι µόνο η συνολική επίλυση του Κυπριακού θα µπορέσει να δώσει µόνιµες λύσεις. Πως µόνο µέσα από µία λύση ∆∆Ο µε πολιτική ισότητα θα µπορούν οι Ε/κ και Τ/κ να αφεθούν µόνοι να ορίσουν το µέλλον τους.

Μέσα από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές έχω ασχοληθεί µε σωρεία ζητηµάτων. Μέσα από την ιδιότητά µου ως συντονιστής της GUE/NGL στην Επιτροπή Παιδείας, ανέδειξα το ζήτηµα του Γιώργου Γαβριήλ, για το οποίο αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής από την πρόεδρο, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην πειθαρχική έρευνα εναντίον του.

Έχουµε διεκπεραιώσει, επίσης, µία µελέτη για τη διδασκαλία της Ιστορίας στα ε/κ και τ/κ σχολεία, η οποία θα δοθεί σύντοµα στη δηµοσιότητα στα Ελληνικά, Αγγλικά και Τουρκικά.

Μπορούµε να κάνουµε µία αναφορά για την Έκθεση ERASMUS+ και για τη γνωµοδότηση για ποιοτικές θέσεις πρακτικής άσκησης στην ΕΕ στην οποία ήσασταν εισηγητής;

Η κινητικότητα και η συνεργασία στην τριτοβάθµια εκπαίδευση παραµένει το κύριο χαρακτηριστικό του προγράµµατος ERASMUS+ ωστόσο δώσαµε έµφαση στην προώθηση της συµµετοχής των πιο ευάλωτων οµάδων, όπως τα άτοµα µε αναπηρίες. Με την επιµονή µας πετύχαµε αυξηµένη χρηµατοδότηση για την επαγγελµατική εκπαίδευση. Αναφορικά µε τη δική µου γνωµοδότηση σε σχέση µε την πρακτική άσκηση στην ΕΕ, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή, τονίσαµε τη σηµαντικότητα της διεύρυνσης των δικαιωµάτων των νέων που κάνουν πρακτική άσκηση. Να διασφαλίζονται επαρκείς εργασιακές συνθήκες όπως δίκαιη αµοιβή, σταθερό ωράριο εργασίας, υγειονοµική και κοινωνικο-ασφαλιστική κάλυψη.

Θωρείτε ότι οι Ευρωτουρκικές Σχέσεις µπορούν να βοηθήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό; 

Οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας σε αυτή τη φάση βρίσκονται στο πιο χαµηλό επίπεδο. Κανείς δεν συζητά πλέον για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Από αυτή την άποψη µπορούµε να πούµε ότι η ΕΕ έχει χάσει το µοχλό πίεσης έναντι της Τουρκίας. Βεβαίως, η Τουρκία έχει συγκεκριµένες απαιτήσεις από την ΕΕ. Όπως για παράδειγµα την αναβάθµιση της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους υπηκόους. Αυτές οι απαιτήσεις όµως δεν επιτρέπουν στην ΕΕ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για το Κυπριακό. Από την άλλη, είναι γεγονός πως και η ΕΕ, ιδιαίτερα στο θέµα του Προσφυγικού, χρειάζεται την Τουρκία. Επίσης, είναι γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους θεσµούς της ΕΕ. Για παράδειγµα η στάση του Ευρωκοινοβουλίου διαφέρει πολύ από αυτήν του Συµβουλίου. Το Συµβούλιο µιλά για θετική ατζέντα χωρίς καµία αναφορά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων στην Τουρκία και χωρίς ουσιαστική αναφορά στο Κυπριακό. Συνοψίζοντας, δυστυχώς δεν βλέπω πώς η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων µπορεί να οδηγήσει σε θετική αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.