Πολυκάρπου για απροσδόκητα κέρδη: «Η Κυβέρνηση κρύβεται…»

Σημαντικό εργαλείο χαρακτήρισε την παρέμβαση Γκουτέρες στο θέμα της ακρίβειας και της ενέργειας και την προτροπή του προς τις κυβερνήσεις για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών ΑΠΕ, ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου.

Ταυτόχρονα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι κρύβεται αντί να πάρει το όπλο αυτό και να το χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει τους πολίτες.

Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να καθορίσει ποιους θέλει να εξυπηρετήσει και εάν όντως έχει διάθεση να βοηθήσει την κοινωνία να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, έχει απευθυνθεί προς τον υπουργό Οικονομικών για να συζητηθεί με ποιο τρόπο μπορεί να προωθηθεί αυτή η φορολογία καθώς έχει ετοιμάσει σχετική πρόταση, ωστόσο δεν πήρε καμιά απάντηση, ενώ επιστολή στάληκε και στη Βουλή.

Ο κ. Πολυκάρπου χαρακτήρισε βολική τη δικαιολογία της κυβέρνησης ότι τυχόν περαιτέρω επιδότηση των νοικοκυριών θα επιφέρει δημοσιονομικό κόστος, επισημαίνοντας ότι το κράτος έχει αυξημένα έσοδα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, ανέφερε, το κράτος έχει πάρει 162 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από φόρους και σε σχέση με πέρσι, τα έσοδα του κράτους είναι στο μισό δις  περισσότερα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουν και στο ένα δις.

Αυτά τα χρήματα πάνε στο κράτος από την τσέπη των πολιτών, τόνισε ο κύριος Πολυκάρπου, προσθέτοντας ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να τα επιστρέψει στον κόσμο.

Όσον αφορά τις επικρίσεις για λαϊκισμό της αντιπολίτευσης, ο κ. Πολυκάρπου υπενθύμισε ότι δεν είναι σήμερα που καταθέτει προτάσεις για να στηριχθούν οι πολίτες.

Είναι παράδοξο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης να καταθέτει προτάσεις και εισηγήσεις και να ζητά συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και η κυβέρνηση να αρνείται και να μιλά για λαϊκισμό, κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.