Πολυκάρπου: Έχει παγιωθεί η ακρίβεια – Το κράτος έχει ρόλο στηρίζοντας όσους έχουν ανάγκη

Παρόλο που διεθνώς υποχώρησαν οι τιμές ενέργειας δεν είναι ικανό για να αντιστρέψει την κατάσταση που υπάρχει με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο επικεφαλής του γραφείου οικονομίας του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου.

Επισήμανε ότι οι αυξήσεις που έχουν καταγραφεί στα καταναλωτικά αγαθά έχουν παγιωθεί με αποτέλεσμα πολίτες και επιχειρήσεις να έχουν αυξημένο κόστος να πληρώνουν και αυτό σημαίνει στην ουσία μια σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου, αφού μειώνει την αγοραστική δύναμη των υφιστάμενων μισθών. Πρόσθεσε επίσης ότι η δεύτερη τάση και η δυναμική που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα είναι η αύξηση των επιτοκίων που μειώνει την αξία των μελλοντικών μισθών, ιδιαίτερα για όσους έχουν ιδιωτικό χρέος.

Αυτές οι δυο δυναμικές, εξήγησε ο κος Πολυκάρπου, αυξάνουν και τις ανισότητες λόγω της αδυναμίας των εργαζομένων να αντιμετωπίσουν βασικές τους ανάγκες.

Το κράτος, είπε, έχει ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την κατάσταση και μέσα από την πολιτική του κατεύθυνση και την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει θα πρέπει να στηρίζει και να βοηθά εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Την ίδια στιγμή, είπε, υπάρχει και η ευθύνη μέσα από τις πολιτικές που ακολουθούνται εκείνοι που σήμερα πραγματοποιούν υπέρμετρα κέρδη και καταγράφουν υπερκέρδη, ένα μέρος αυτών να διοχετευτεί στους εργαζόμενους μέσα από πολιτικές που ενισχύουν τους μισθούς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.