Πολυκάρπου: Πρωτοφανείς οι αυξήσεις και η Κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλάβει

Για πρωτοφανές μέγεθος αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, καυσίμων και τροφίμων έκανε λόγο ο επικεφαλής του γραφείου οικονομικών μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνώντες κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομικών ότι τον Οκτώβριο δήλωνε πως το φαινόμενο θα ήταν παροδικό και υποτιμούσε με προκλητικό τρόπο τους κινδύνους, ενώ τώρα λέει ότι η κατάσταση να απαιτεί μέτρα το επόμενο διάστημα. Τόνισε ότι η 180 μοιρών στροφή του Υπουργού Οικονομικών δηλώνει ότι οι κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται το επείγον του προβλήματος και τη λήψη μέτρων.


Ο κ. Πολυκάρπου επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλάνο, ούτε όραμα για την επόμενη μέρα και για αντιμετώπιση του φαινομένου. Υπέδειξε ότι το κράτος πρέπει να απορροφήσει μέρος του αυξημένου κόστους διαβίωσης για να στηρίξει μεσαία και χαμηλά στρώματα, να προχωρήσει στην ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών και εισοδημάτων και να προστατεύσει την κοινωνία από φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Επίσης ο κ. Πολυκάρπου σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα το ΑΚΕΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση της διπλής φορολογίας του ΦΠΑ που επιβάλλεται στο φόρο κατανάλωσης, ενώ αναφέρθηκε και στις προτάσεις του κόμματός του για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μαυρίδης: Η κυβέρνηση βοηθά


Θα συνεχιστεί η ακρίβεια στην Κύπρο, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει, ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει και βοηθά με την αύξηση των επιδομάτων και των συντάξεων, σύμφωνα με το ρυθμό του πληθωρισμού. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις ευάλωτες ομάδες οι οποίες ξοδεύουν όλα τα χρήματά τους και η ενδεχόμενη μη αύξηση των συντάξεων, οδηγεί στο να πληρώνουν δυσανάλογα το κόστος του πληθωρισμού.

Ακόμα ο κ. Μαυρίδης είπε ότι τα επιτόκια, τα οποία ρυθμίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενδεχομένως να αυξηθούν λίγο για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό. Την ίδια ώρα, είπε ότι η Κύπρος πρέπει να στραφεί προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.