Πολυτελείς επαύλεις και πάνω από τη Σπηλιά του Κύκλωπα

Άλλη μια κατάφωρη παραβίαση του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης

Της Άννας Μισιαούλη

  • Το Τμήμα Δασών περιλαμβάνει το συγκεκριμένο Μονοπάτι της Φύσης στην ιστοσελίδα του για τα Μονοπάτια της Φύσης, εντούτοις σε επιστολή του υποστηρίζει ότι ούτε εγγεγραμμένο είναι, αλλά ούτε και σχεδιάστηκε από το Τμήμα

Άλλη μια κατάφωρη παραβίαση του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης συντελέστηκε,  μετά από αυτήν των Θαλασσινών Σπηλιών στην περιοχή Πέγειας. Αυτή τη φορά επηρεάζεται η Σπηλιά του Κύκλωπα στην περιοχή Κόννος στον Πρωταρά. Σε αυτή την περίπτωση, Μονοπάτι της Φύσης απειλείται από τη χωροθέτηση έργου σειράς επαύλεων στην περιοχή του Κόννου, αφού στα όρια της ανάπτυξης περιλαμβάνεται και το Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του ρεπορτάζ. Όπως απεικονίζεται, το Μονοπάτι της Φύσης σχεδόν διέρχεται της ανάπτυξης.

Παρ’ όλον ότι το Τμήμα Δασών περιλαμβάνει το συγκεκριμένο Μονοπάτι της Φύσης στην ιστοσελίδα του για τα Μονοπάτια της Φύσης, εντούτοις σε επιστολή του υποστηρίζει ότι ούτε εγγεγραμμένο είναι, αλλά ούτε και σχεδιάστηκε από το Τμήμα.

Πολίτες κατήγγειλαν το ζήτημα στο Κίνημα Οικολόγων που απευθύνθηκε σε διάφορες υπηρεσίες για διερεύνηση από τον Φεβρουάριο του 2019.

Σύμφωνα με τον Δήμο Παραλιμνίου, στο στάδιο πολεοδομικής αδειοδότησης και διαβουλεύσεων του συγκεκριμένου έργου ο Δήμος έθεσε ως προϋπόθεση τη διαφύλαξη της ελεύθερης διακίνησης προσπέλασης με τη δημιουργία παραλιακού πεζόδρομου μπροστά από το εν λόγω έργο και επιπλέον πεζόδρομο που να συνδέει το προτεινόμενο οδικό δίκτυο με τον παραλιακό πεζόδρομο.

Όπως ανέφερε στην επιστολή του ο Δήμος Παραλιμνίου, η πολεοδομική άδεια που δόθηκε για το αναφερόμενο έργο έχει κοινοποιηθεί στον δήμο και έχουν υιοθετηθεί οι απόψεις του.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να κατασκευάσει με δικά του έξοδα τους συγκεκριμένους πεζόδρομους.

Διαβεβαιώσεις δημάρχου Παραλιμνίου

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, που υπογράφει την επιστολή, καταληκτικά διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε παρεμπόδιση οποιουδήποτε διακινείται παραλιακά στη συγκεκριμένη περιοχή και χαρακτηρίζει ως λανθασμένη την πληροφόρηση ότι το Μονοπάτι της Φύσης κινδυνεύει.

Τμήμα Πολεοδομίας: Διασφαλίζεται δημόσια πρόσβαση στην παραλία

Από την πλευρά του, το Επαρχιακό Γραφείο Αμμοχώστου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στην απαντητική επιστολή του προς το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ανάπτυξη αφορά στην ανέγερση 36 παραθεριστικών κατοικιών στο Δήμο Παραλιμνίου.

Σημειώνει ότι στα πλαίσια των αδειών για την ανέγερση των παραθεριστικών κατοικιών προνοείται η δημιουργία δρόμου, δημόσιων χώρων πρασίνου και κοινοτικού εξοπλισμού, δημόσιων χώρων στάθμευσης, δύο δημόσιων πεζόδρομων και δημόσιου παραλιακού πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου, αφού το συγκεκριμένο τεμάχιο εμπίπτει σε Ζώνη Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στην Τουριστική Ζώνη Τ5α, όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη τουριστικών χωριών, οργανωμένων διαμερισμάτων, τουριστικών επαύλεων και παραθεριστικών κατοικιών.

Όσον αφορά στην απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού προς την παραλία, στην επιστολή του Τμήματος Πολεοδομίας, επαρχίας Αμμοχώστου, αναφέρεται ότι αυτή διασφαλίζεται μέσω της δημιουργίας των δύο δημόσιων πεζοδρόμων στο ανατολικό και δυτικό άκρο της ανάπτυξης, καθώς και της δημιουργίας του δημόσιου παραλιακού πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, που συνδέονται και μεταξύ τους οργανικά.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, κατά τη μελέτη των αιτήσεων για την ανέγερση των επαύλεων το Τμήμα Πολεοδομίας Επαρχίας Αμμοχώστου διαβουλεύτηκε με τον Δήμο Παραλιμνίου, την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, την Υπηρεσία Μεταλλείων και τα Τμήματα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Γεωλογικής Επισκόπησης, Δασών, Αρχαιοτήτων και Περιβάλλοντος και οι όροι και απαιτήσεις που τέθηκαν από αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εν λόγω χορηγηθεισών πολεοδομικών αδειών.

Εκκρεμεί η εφαρμογή του 7ου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης

Επιπλέον των πιο πάνω και όπως παρατηρήθηκε στις περιπτώσεις των επαύλεων στις Θαλασσινές Σπηλιές Πέγειας, αιχμή του δόρατος για παραθαλάσσιες αναπτύξεις αποτελεί η εφαρμογή του 7ου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης.

Παρότι η κύρωση και εφαρμογή του Έβδομου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης είναι δεσμευτική, στην Κύπρο ακόμα εκκρεμεί. Όπως εξήγησε στη «Χαραυγή» σε παλαιότερο ρεπορτάζ ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, η επικύρωση του Πρωτοκόλλου είναι δεσμευτική και πρέπει να γίνει κυρωτικός νόμος, ο οποίος να συμπληρωθεί με ρυθμιστικές διατάξεις.

Το ζήτημα της μη κύρωσης και μη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου έχει τεθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές συνεχίζουν να εκδίδουν περιβαλλοντικές εγκρίσεις και να χορηγούν πολεοδομικές άδειες για αναπτύξεις εντός της παράκτιας ζώνης όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Μόλις την περασμένη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή αιτιολογημένης γνώμης, καλεί την Κύπρο να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις εκθέσεων σχετικά με την περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων, οι οποίες προβλέπονται στην οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, αφού η Κύπρος δεν υπέβαλε εκθέσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Σύμφωνα με την οδηγία-πλαίσιο, η θέσπιση προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, περιλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη ορισθεί ή πρόκειται να ορισθούν για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, συνιστά σημαντική συμβολή στην επίτευξη της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης.

Σημειώνεται ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, απαιτείται διαφανές και συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο που θα συμβάλει στη συνοχή μεταξύ των διαφόρων πολιτικών και θα προωθεί την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων σε άλλες πολιτικές, όπως η κοινή αλιευτική πολιτική και η κοινή γεωργική πολιτική.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την οδηγία είναι αναγκαία η δημοσίευση των προγραμμάτων μέτρων και των επικαιροποιήσεών τους, καθώς και η εκπόνηση ενδιάμεσων εκθέσεων εφαρμογής των προγραμμάτων που θα υποβάλλονται στην Επιτροπή και γι’ αυτή ακριβώς την πρόνοια της οδηγίας η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει.

Μάλιστα η πρώτη έκθεση αξιολόγησης για την εφαρμογή της οδηγίας αναφέρει ότι πρέπει να εφαρμοστεί «οπωσδήποτε, έως το 2019 το αργότερο», κάτι που προφανώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει πράξει.

Δεν υπάρχει Μονοπάτι της Φύσης για το Τμήμα Δασών

Το Μονοπάτι της Φύσης στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι εγκεκριμένο και ούτε σχεδιάστηκε από το Τμήμα Δασών, αναφέρει στη δική του επιστολή το εν λόγω Τμήμα.

Προσθέτει ότι το Τμήμα Δασών για θέματα πυροπροστασίας έχει διανοίξει δίοδο σε συγκεκριμένο σημείο και θεωρεί ότι θα εξυπηρετούνται οι τουρίστες, οι πολίτες της περιοχής και οποιοσδήποτε χρειαστεί να περάσει από το σημείο με ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία.

Ωστόσο, αν κανείς επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών το Μονοπάτι Κόννοι-Σπηλιά του Κύκλωπα περιλαμβάνεται με τον αριθμό 59 στα Μονοπάτια της Φύσης για την πεδινή περιοχή Λάρνακας – Περιοχής Ελεύθερης Αμμοχώστου – Κάβο Γκρέκο. Μάλιστα, στην περιγραφή για τα σημεία ενδιαφέροντος του Μονοπατιού αναφέρεται ότι έχει παράλληλη πορεία και μπορεί να συνδυαστεί με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Υφυπουργείο Τουρισμού: Αρμοδιότητα της Τοπικής Αρχής

Από πλευράς του ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, σε απαντητική του επιστολή προς την καταγγελία για καταστροφή του περιβάλλοντος και τουριστικής υποδομής λόγω της ανέγερσης πολυτελών επαύλεων που είχε αποστείλει ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι πάγια θέση του Υφυπουργείου είναι ο σεβασμός όλων των διατάξεων για προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο τα θέματα που εγείρονται στην επιστολή δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, αλλά στην Τοπική Αρχή προς την οποία θα προβεί σε σχετικά διαβήματα.

Προσθέτει ότι η εν λόγω ανάπτυξη αφορά σε οικιστικές επαύλεις οι οποίες αδειοδοτούνται από το Τμήμα Πολεοδομίας και τον Δήμο Παραλιμνίου, που ως Τοπική Αρχή είναι υπεύθυνη για έκδοση τής κατά Νόμο άδειας οικοδομής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy