Εξηγήσεις κατά πόσον είναι συμβατό ένα τουριστικό συγκρότημα με την Αλυκή Λάρνακας ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών η βουλευτή του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα.

Αναφερόμενη στη σχεδιαζόμενη μικτή τουριστική ανάπτυξη με ξενοδοχείο και επαύλεις εντός της Αλυκής Λάρνακας, η βουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών όπως εξηγήσει εάν συνάδει η ανάπτυξη αυτή με τον χαρακτήρα της περιοχής και κατά πόσο έχει εκπονηθεί σχέδιο μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Με απαντητική επιστολή του ημερομηνίας 15 Μαΐου 2019, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ενημερώνει ότι η σχετική αίτηση στην αρμόδια Πολεοδομική Αρχή υποβλήθηκε από την εταιρεία «The Vegetables Producers & Exporters Ltd» από τις 8 Ιανουαρίου 2018 και έκτοτε εξετάζεται.

Η πολεοδομική αίτηση με αρ. ΛΑΡ/008/2018 αφορά σε Μικτή Τουριστική Ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει ξενοδοχείο 292 δωματίων, 34 επαύλεις, 12 κατοικίες και εστιατόρια στη διοικητική περιοχή του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού.

Η υπό ανάπτυξη έκταση εμπίπτει στην Τουριστική Ζώνη Τ3β (Ε) που βρίσκεται πλησίον των Αλυκών Λάρνακας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, η αίτηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο μελέτης, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβουλεύσεων με τα εμπλεκόμενα Τμήματα/Υπηρεσίες ώστε να μπορεί η Πολεοδομική Αρχή να προχωρήσει στη λήψη απόφασης.

Μεταξύ των διαβουλεύσεων που εκκρεμούν είναι η Γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, με βάση την Περιβαλλοντική Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που υποβλήθηκε με την αίτηση, του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. Εναντίον της εν λόγω ανάπτυξης έχουν ταχθεί σφόδρα και οι Οικολόγοι.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Κίνημα Οικολόγων είχε καλέσει δημόσια, με ανακοίνωση, τους Λαρνακείς σε επίπεδο κοινωνίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης ν’ αντιδράσουν προληπτικά και να μην επιτρέψουν την ανέγερση «ούτε μιας κολόνας», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή η οποία, ως γνωστόν, βρίσκεται εντός των ορίων Περιοχής Προστασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura 2000 – Αλυκές Λάρνακας».

Οι Οικολόγοι καλούσαν τους ίδιους τους Λαρνακείς να αναλάβουν να προστατεύσουν την Αλυκή. Η αίτηση υποβλήθηκε από ιδιωτική εταιρεία η οποία σχεδιάζει ξενοδοχείο πέντε αστέρων και πολυτελείς κατοικίες σε τεμάχια, μέρος των οποίων βρίσκονται εντός της προστατευόμενης ζώνης της Αλυκής Λάρνακας.

Η τουριστική ανάπτυξη προτείνεται σε συνολική έκταση σχεδόν 89 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων εκ των οποίων περίπου 25% είναι εντός της προστατευόμενης ζώνης, σε διοικητικά όρια Δρομολαξιάς – Μενεού.

Τάσος Περδίος