Πολύτιμο αγαθό, εν μέσω πανδημίας, το βιβλίο

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

 

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η αυριανή. Στις 23 Απριλίου του 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Μια σημαντική ημέρα για τον καθένα από μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και εθνικότητας. Μπορεί να ζούμε σε μια εποχή που κύριο χαρακτηριστικό της δεν είναι άλλο από την κυριαρχία της εικόνας και της τεχνολογίας, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που παραμένουν πιστοί στο βιβλίο. Για πολλούς τα βιβλία είναι ένας τρόπος διαφυγής από τη ρουτίνα και τις φούριες της καθημερινότητας, μια υπέροχη συντροφιά και ένας ιδανικός τρόπος χαλάρωσης ακόμα και όταν το περιεχόμενο του βιβλίου είναι δραματικό.

Μέσα από τα λόγια ενός συγγραφέα, μπορεί ένας αναγνώστης να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα, να ταυτιστεί, να φωνάξει «σιωπηλά», να αντιδράσει, να χαρεί, να χαμογελάσει, να λυπηθεί και να προβληματιστεί. Μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου ο συγγραφέας του, μας κάνει κοινωνούς του δικού του κόσμου και μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε, να αποκτήσουμε γνώσεις και να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας. Κάθε βιβλίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τούνελ διαφυγής από την πραγματικότητα, ένα πέρασμα από τη ρουτίνα σε κόσμους άλλους, ξεχωριστούς και μαγικούς. Και το εντυπωσιακό κατ’ εμέ είναι το γεγονός ότι η ανάγνωση του κάθε βιβλίου ξεχωριστά, σε ταξιδεύει αλλού, σε πάει σε άλλα μέρη, αναλόγως της πλοκής και της υπόθεσής του.

Κυρίως διαβάζοντας λογοτεχνία, οι αναγνώστες αποκτούν σιγά σιγά την ικανότητα να «διαβάζουν» καλύτερα τους άλλους αλλά και να εκφράζονται οι ίδιοι πιο εύκολα. Κρατάω πάντως μια έρευνα που έπεσε στα χέρια μου προ ημερών και η οποία καταδεικνύει ότι 6 λεπτά ανάγνωσης είναι καλύτερο αγχολυτικό, από μια βόλτα ή ακόμη και από τη μουσική. Επίσης, διαβάζοντας ένα βιβλίο, έχουμε τη δυνατότητα να φανταστούμε τους ήρωες της ιστορίας και τα τοπία. Και να ήταν μόνο αυτό; Η ανάγνωση συμβάλλει στην πνευματική εγρήγορση, βελτιώνει τη μνήμη, βοηθά στην ανάπτυξη των διανοητικών δυνατοτήτων, ψυχαγωγεί και ηρεμεί. Ακόμα, καλλιεργεί το πνεύμα και την κριτική σκέψη, δημιουργεί ιδέες και διαμορφώνει συνειδήσεις.

Και τη δεδομένη χρονική στιγμή, ίσως είναι η κατάλληλη περίοδος να στραφεί η προσοχή μικρών και μεγάλων στα βιβλία. Η δύσκολη και περίεργη εποχή που διανύουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, απαιτεί να «ξεφεύγει» το μυαλό και να «ταξιδεύει» η σκέψη σε άλλους… μαγικούς τόπους. Ένα βιβλίο λοιπόν υπό μάλης είναι μια πολύτιμη συντροφιά στην εποχή του κορονοϊού. Όπως είπε και ο φιλόσοφος Κικέρων: «Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται». Πάντως, το γνωμικό του Κικέρωνα πάει «γάντι» με την εποχή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy