Πονοκέφαλο προκαλούν τα γεωργικά απόβλητα στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Το θέμα άπτεται του ευρύτερου ζητήματος της διαχείρισης οικιακών αποβλήτων, ελλείψει Πράσινων Σημείων και επιδεινώνει την ήδη δραματική κατάσταση

 

Του Τάσου Περδίου

Το επιμέρους και επιπρόσθετο πρόβλημα της διαχείρισης γεωργικών αποβλήτων εγείρει ο δήμαρχος Δερύνειας με νέο διάβημά του προς τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το θέμα άπτεται του ευρύτερου ζητήματος της διαχείρισης οικιακών αποβλήτων, τα οποία δεν προωθούνται στο ΧΥΤΥ Κόσιης, αλλά και από μόνο του αποτελεί σοβαρό πονοκέφαλο για τις Αρχές, αφού επιδεινώνει την ήδη δραματική κατάσταση. Πίσω από το πρόβλημα υπάρχει το χρονίζον ζήτημα των Πράσινων Σημείων ή, για την ακρίβεια, της παρατεταμένης στασιμότητας και αδυναμίας της κυβέρνησης να δημιουργήσει τέτοιους χώρους στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου ώστε να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα.

Με επιστολή ημερομηνίας 12 Απριλίου 2021 στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, ο Άντρος Καραγιάννης προειδοποιεί ότι η ήδη απαράδεκτη κατάσταση με τις ανεξέλεγκτες χωματερές στην περιοχή πρόκειται να γίνει ακόμα χειρότερη τις αμέσως επόμενες εβδομάδες λόγω της ανάγκης απόρριψης γεωργικών αποβλήτων. Πρόκειται κυρίως για εξοπλισμό θερμοκηπίων, από τον οποίο σε δύο περίπου μήνες θα χρειαστεί ν’ απαλλαγούν οι γεωργοί της περιοχής. Ως εκ τούτου, ελλείψει Πράσινων Σημείων, ο κ. Καραγιάννης καλεί τον αρμόδιο υπουργό να προτείνει πιθανούς τρόπους ανακύκλωσης ή παραλαβής γεωργικών αποβλήτων, όπως νάιλον θερμοκηπίων, γεωύφασμα εδαφοκάλυψης, πλαστικά δοχεία, λάστιχα άρδευσης κ.α. Όλα αυτά με την έναρξη του καλοκαιριού πολύ απλά δεν έχουν πού να τα πετάξουν οι γεωργοί, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να καταλήγουν στην ύπαιθρο και κυρίως εντός της νεκρής ζώνης, όπου δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με πυρκαγιές, ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος κ.α.

«Λόγω της έλλειψης Πράσινων Σημείων στο δήμο μας, αλλά και στην επαρχία Αμμοχώστου γενικότερα, σας παρακαλώ όπως μας προτείνετε πιθανές λύσεις για το εν λόγω σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα μέχρι τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων», είναι η έκκληση του δημάρχου Δερύνειας προς τον υπουργό αρμόδιο για θέματα γεωργίας και περιβάλλοντος.

Ανέφικτη η δημιουργία προσωρινών Σημείων Συλλογής
το πρώτο εξάμηνο

Όπως πρόσφατα γράψαμε, παραδεχόμενος ότι η μόνιμη λύση, που λέγεται Πράσινα Σημεία, χρειάζεται ακόμα χρόνο, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πρότεινε ως προσωρινή λύση τη δημιουργία Σημείων Συλλογής για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Ωστόσο, η εκτίμηση του κ. Καδή ότι αυτοί οι χώροι μπορούν να δημιουργηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 δεν φαίνεται να ευσταθεί, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται.

Με απαντητική επιστολή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κέττηρου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παραδέχεται ότι ο σχεδιασμός για ολοκληρωμένο δίκτυο Πράσινων Σημείων θα χρειαστεί ακόμα πολύ χρόνο. Ως εκ τούτου, προτείνει ως προσωρινή λύση τη δημιουργία Σημείων Συλλογής. Το Υπουργείο, όπως αναφέρει ο Κώστας Καδής, στην προσπάθειά του να βρει εναλλακτικούς και αμεσότερους τρόπους επίλυσης του προβλήματος της ανεξέλεγκτης απόθεσης αποβλήτων που παρατηρείται στην ύπαιθρο, προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει τη δημιουργία Δικτύου Σημείων Συλλογής (ΣΣ). Στα εν λόγω ΣΣ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, θα παραλαμβάνονται συγκεκριμένα ρεύματα αποβλήτων (π.χ. κλαδέματα, ογκώδη), τα οποία θα μεταφέρονται με τις νέες κινητές μονάδες / κινητά Πράσινα Σημεία στα υφιστάμενα Πράσινα Σημεία για προσωρινή αποθήκευση και περαιτέρω διαχείριση. Για το θέμα έχουν ενημερωθεί σχετικά τα Συμβούλια Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων, από τα οποία έχει ζητηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο όπως υποβάλουν τις προτάσεις τους, που να περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο τα προτεινόμενα Σημεία Συλλογής, τα ρεύματα αποβλήτων που θα παραλαμβάνονται, καθώς και τις εκτιμώμενες ανάγκες σε εξοπλισμό (skips, κάδους, κινητές μονάδες, κ.λπ.) για κάθε επαρχία.

Το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου, κατόπιν σχετικής συνεννόησής του με τις τοπικές Αρχές των δύο επαρχιών, αναμένεται όπως υποβάλει σύντομα την ολοκληρωμένη πρότασή του στο Τμήμα Περιβάλλοντος, σημειώνει ο κ. Καδής, ο οποίος καταθέτει μια πολύ αισιόδοξη εκτίμηση, τηρουμένων των αναλογιών, υποστηρίζοντας ότι τα Σημεία Συλλογής δύνανται να κατασκευαστούν άμεσα και δη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 εφόσον υποβληθεί έγκαιρα η ολοκληρωμένη πρόταση του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης. Με αυτή την προσωρινή λύση, εκτιμά, αναμένεται ότι θα μειωθεί σημαντικά η ανεξέλεγκτη και παράνομη απόρριψη αποβλήτων στην εν λόγω επαρχία, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι ενέργειες που απαιτούνται για την προώθηση της κατασκευής των ΠΣ Δήμου Δερύνειας και Σωτήρας.

Για το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου Δικτύου Πράσινων Σημείων στην επαρχία Αμμοχώστου δυστυχώς οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από την απάντηση του κ. Καδή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το υπουργείο προωθεί την κατασκευή τριών τέτοιων χώρων στο Αυγόρου, τη Δερύνεια και τη Σωτήρα. Η πρώτη φάση αφορά στο Σημείο του Αυγόρου και ακολουθεί δεύτερη φάση στη Δερύνεια και τη Σωτήρα, ωστόσο και για τις δύο φάσεις τον πρώτο λόγο έχουν οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία που θα πάρει πολύ χρόνο όπως φαίνεται.

Για το Αυγόρου, ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει ότι στο τεμάχιο που προτάθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο γινόταν παλαιότερα εξόρυξη χαβάρας, ενώ ακολούθως ρίχνονταν παράνομα απόβλητα στον κρατήρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατασκευαστικά ζητήματα τα οποία έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης. Στο παρόν στάδιο αξιολογούνται τα ευρήματα Γεωλογικής – Γεωτεχνικής Μελέτης, από την οποία εξαρτάται εάν θα προχωρήσει το Πράσινο Σημείο, οπότε γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει αβεβαιότητα.

Για τη δεύτερη φάση, στη Δερύνεια και τη Σωτήρα, υπάρχει θέμα λόγω του γεγονότος ότι τα εν λόγω Πράσινα Σημεία δεν συμπεριλαμβάνονταν στην εγκεκριμένη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που υλοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών (ως η τότε Αναθέτουσα Αρχή) για τη δημιουργία παγκύπριου Δικτύου Πράσινων Σημείων, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό.  Ως εκ τούτου, εκκρεμεί και αυτή η διαδικασία αλλά και άλλες, όπως η εξασφάλιση γης, η πολεοδομική έγκριση, τα σχέδια, ο διαγωνισμός, οπότε γίνεται κατανοητό ότι αυτά τα έργα αργούν πολύ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, έγινε προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στο Πράσινο Σημείο της Δερύνειας και να ενταχθεί στην πρώτη φάση ή να γίνει σαν ανεξάρτητο έργο. Το υπουργείο όμως εισηγήθηκε ν’ αναλάβει ο Δήμος Δερύνειας τις διάφορες διαδικασίες που προηγούνται.

Προκύπτει τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα

 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Γραφείο Περιβάλλοντος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες, οι οποίες αποτυπώνουν χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας το δραματικό μέγεθος του προβλήματος με τις ανεξέλεγκτες χωματερές και το τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα που προκύπτει. Το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει απαράδεκτες εικόνες από οικιακά σκουπίδια πεταμένα σε ανοιχτούς χώρους σε διάφορα σημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και η λίμνη Παραλιμνίου που είναι μέρος του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.

«Η λίμνη Παραλιμνίου αποτελεί μόνο μέρος του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συνεχίζεται εδώ και χρόνια στην περιοχή», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, επισημαίνοντας ότι πέραν της λίμνης Παραλιμνίου, που είναι η πιο ακραία περίπτωση, ένεκα του ότι είναι προστατευόμενος υγροβιότοπος, υπάρχουν πολλά σημεία στην περιοχή όπου παρατηρούνται φαινόμενα ρίψης σκυβάλων και απορριμμάτων.

«Ως ΑΚΕΛ έχουμε αναδείξει την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Πράσινων Σημείων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, η οποία είναι η μόνη επαρχία που δεν διαθέτει τέτοιους χώρους. Απαιτούμε από τις τοπικές Αρχές, την Επίτροπο Περιβάλλοντος και το αρμόδιο υπουργείο να λάβουν άμεσα μέτρα για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων στην περιοχή», τόνισε το Γραφείο Περιβάλλοντος της Επαρχιακής Επιτροπής, αγγίζοντας τη ρίζα του προβλήματος που είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει σύγχρονα Πράσινα Σημεία στην περιοχή, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις, ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν ορθολογιστικές επιλογές απόρριψης των αποβλήτων τους.

Ελλείψει αυτών των επιλογών, πολλοί πετούν αυθαίρετα ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς σε χωράφια και στη νεκρή ζώνη δημιουργώντας μια ανυπόφορη κατάσταση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy