«Πονοκέφαλος» για φοιτητές τα υψηλά ναύλα και οι χρεώσεις ΑΤΜ

Μεικτή Επιτροπή Κύπρου-Ελλάδας θα προωθήσει επίλυση προβλημάτων

Η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα και οι Ελλαδίτες στην Κύπρο είναι μερικά από τα ζητήματα που έθιξε χθεσινή κοινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Μάλιστα οι δύο πλευρές κατέληξαν στη σύσταση Μεικτής Συντονιστικής Επιτροπής για κοινές δράσεις/θεματικές και χάραξη προτεραιοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης, για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Όπως προκύπτει, στα πιο πρόσφατα προβλήματα που καταγράφονται είναι οι πολύ υψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων λόγω και του κλεισίματος τόσο του κρατικού αερομεταφορέα αλλά και αεροπορικής εταιρείας που εκτελούσε πτήσεις από και προς την Ελλάδα, καθώς και οι χρεώσεις αναλήψεων από τα ΑΤΜ που ισχύουν για τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει τόσο μέσα από καταγγελίες των ίδιων των φοιτητών που τα βιώνουν, καθώς και από όσα δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου, αρκετά είναι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στην Ελλάδα. Καταδεικνύεται ακόμη ότι υπάρχει η ανάγκη για απλούστευση της διαδικασίας εγγραφής των Κυπρίων που εξασφάλισαν θέση σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, αφού αυτή τη στιγμή είναι περίπλοκη, χρονοβόρα και με επιπλέον κόστος για τις οικογένειές τους.

Επίσης απαιτούνται: Θεσμοθέτηση β’ κατανομής για τις θέσεις που προσφέρονται στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους Κύπριους υποψήφιους. Διασφάλιση της εφαρμογής των μετεγγραφών στα ελληνικά πανεπιστήμια και να υπάρχει επίσης επαρκής ενημέρωση των φοιτητών σχετικά με το θέμα.

Ποσόστωση 10% για τους Κύπριους φοιτητές στις εστίες των ελληνικών πανεπιστημίων όσο είναι και το ποσοστό δηλαδή στις προσφερόμενες θέσεις. Την ίδια ώρα όπως αναφέρουν και φοιτητές παρατηρήθηκαν και φέτος προβλήματα σε χώρους σπουδών της Ελλάδας σε σχέση με την υποβολή αιτήσεων για το στεγαστικό επίδομα, αλλά και προσκόμισης των απαραίτητων εντύπων.

Φαίνεται ότι από χώρο σε χώρο υπάρχει διαφορετική ερμηνεία από τους διαφόρους λειτουργούς για τη διαδικασία, τους δικαιούχους και τα απαραίτητα έντυπα σε σχέση με τους Κύπριους φοιτητές. Ενώ το θέμα έχει τεθεί έντονα από την ΠΟΦΕΝ φέτος στο Υπουργείο Παιδείας, η απάντηση παραμένει ότι δεν μπορούν να γίνουν τα αναγκαία διαβήματα πιο έγκαιρα για τη νέα χρονιά παρά μόνο ενημέρωση του αντίστοιχου Υπουργείου στην Ελλάδα.

Οι δύο Επιτροπές κατέληξαν και στη θεσμοθέτηση κοινών επιτροπών από τα σώματα του ΔΟΑΤΑΠ και ΑΔΙΠ Ελλάδας και του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, για έγκαιρη επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε σχέση με θέματα αναγνώρισης διπλωμάτων.

Επίσης να σημειώσουμε πως ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου υπενθύμισε ότι οι Έλληνες φοιτητές στην Κύπρο, μετά από τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να παίρνουν φοιτητικά επιδόματα.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy