Πονοκέφαλος με τα λύματα – Έρχονται πρόστιμα από την ΕΕ

Εκκρεμεί ακόμα η υλοποίηση αποχετευτικών έργων σε 31 οικισμούς

Από το 2012 η Κύπρος είχε την υποχρέωση να υλοποιήσει το πρόγραμμα αποχετευτικών έργων σε χωριά. Όπως δείχνουν τα δεδομένα, αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το 2027.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν με απόφασή της στις 7 Μαρτίου 2019 παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Κύπρο να κινδυνεύει να καταδικαστεί, καθώς παρέλειψε τις υποχρεώσεις της για εξασφάλιση επαρκών συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων για 31 από τους 57 οικισμούς που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εφαρμογής. Όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, οι 12 οικισμοί από τους 31 έχουν ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση αποχετευτικών έργων και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τους 19 να μην μπορούν να ξεκινήσουν λόγω σοβαρών προβλημάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικόλας Χριστοφίδης, εκ μέρους του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία είναι ένα πολυδιάστατο και πολύπλοκο θέμα.

«Ακόμα και να μην υπήρχαν προβλήματα στην υλοποίηση των αποχετευτικών έργων, η υποστελέχωση του Τμήματος Υδάτων είναι ένας από τους λόγους που το Τμήμα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες για εκτέλεση του οποιουδήποτε έργου», ανέφερε. Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ακόμα ότι στους 19 από τους 31 οικισμούς δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εργασίες λόγω σοβαρών προβλημάτων, τα οποία το Τμήμα Υδάτων δεν μπορεί να επιλύσει.

Τέσσερα βασικά προβλήματα

Ένας από τους λόγους που δεν προχωρούν τα έργα σε κάποιους οικισμούς είναι και οι δυσκολίες που αναφύονται στη σύνδεση μεγάλων δήμων με τους οποίους συνδέονται τέτοιοι οικισμοί. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αραδίππου –ο οποίος “αιχμαλωτίζει” άλλες 3 κοινότητες– επιμένει ότι για να προχωρήσει να συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο Λάρνακας πρέπει πρώτα να αλλάξει η σύνθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων.

Επιπρόσθετα, άλλο ένα πρόβλημα που τέθηκε είναι και το γεγονός ότι ο σταθμός επεξεργασίας στην Άχνα δεν έχει γίνει ακόμα, καθώς το θέμα βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στο διοικητικό δικαστήριο. Σημειώνεται ότι 9 οικισμοί είναι «αιχμάλωτοι» αυτής της κατάστασης, παρόλο που έχουν γίνει όλα τα δίκτυα.

Αυτό σημαίνει ότι τα δίκτυα μέχρι στιγμής παραμένουν ασυντήρητα και κλειστά, με κίνδυνο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Άλλο ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται και αφορά στην Πόλη Χρυσοχούς, είναι ότι ο δήμος πρέπει από μόνος του να βρει χρηματοδότηση για να προχωρήσει με το δικό του δίκτυο, γεγονός που μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό. Όσον αφορά στη περιοχή Λεμεσού, τα προβλήματα που παρουσιάζονται έχουν να κάνουν κυρίως με το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής και τις βρετανικές βάσεις, καθώς υπάρχει πρόβλημα με το συντονισμό μεταξύ δήμων και βρετανικής διοίκησης.

Όπως ειπώθηκε από το Τμήμα Υδάτων, υπάρχει επίσης ανάγκη αναθεώρησης ώστε να γίνει ξεκάθαρο το τι προβλέπεται για την περιοχή.

Τσουχτερά πρόστιμα

Πάντως η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα προειδοποίησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ. Ανέφερε πως η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή τον Ιούλιο του 2017 και αιτιολογημένη γνώμη το 2018.

Υπενθύμισε ότι το 2018 η Ελλάδα καταδικάστηκε για την ίδια παράβαση από το ευρωπαϊκό δικαστήριο με ποινή ύψους 34.974 ανά ημέρα καθυστέρησης από την ημέρα έκδοσης της απόφασης και ημερήσιο κατ΄αποκοπή ποσό ύψους 3.828 ευρώ.

Κάλια Ανδρέου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy